A svédek híresek arról, hogy rendkívül jó ízlésük van a divathoz, de kétség sem férhet hozzá, hogy az étrendjükre is odafigyelnek. Na és hogy minek köszönhető, hogy olyan sok svéd remek formában van? A karcsúságuk titka a svéd diéta.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Sokféle diéta létezik, de ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor belátjuk, hogy ha nem egészségügyi okból való diétáról van szó, hanem a célunk a fogyás, meglehetősen nehéz lehet látványos sikereket elérnünk velük, és még ha össze is jön, akkor is általában rövid ideig tartanak, majd gyakran jelentkezik a jojó hatás.
Kulcsfontosságú a megfelelő étrend kiválasztása
A kívánt alak elérése sok tényezőtől függhet. Közülük is az egyik legfontosabb a megfelelő étrend kiválasztása, és a svéd diéta pontosan erről szól: kevesebb diéta, több egészséges étel és valódi sikerek. Akár arról van szó, hogy fogyni szeretnél néhány kilót, akár csak arról, hogy egészségesebben szeretnél táplálkozni, a svéd diéta egy nagyszerű megközelítési mód lehet.
Mi pontosan a svéd diéta?
A svéd diéta egy fehérjében gazdag étrend, amelyben sok zöldség és különböző halfélék is szerepelnek. Ezen kívül olyan ételeket is tartalmaz, amelyek tartós telítettségérzetet biztosítanak, így elkerülve a nemkívánatos gyakori éhségérzetet és a különböző finom falatok utáni sóvárgást. Annak érdekében, hogy a diéta valóban sikeres legyen, vannak bizonyos szabályok, amelyeket ajánlott betartani.
Megengedett élelmiszerek
A svéd diéta a vikingekhez fűződő hagyományokban gyökerezik, és természetes, friss élelmiszerekből áll. Az alapköve a nagy mennyiségben fogyasztott tápanyagokban gazdag zöldségek, de a húsfogyasztás is megengedett. Főként olyan, északon népszerű zöldségek állnak a középpontjában, mint a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol és a borsó.
A halfajták közül népszerű a lazac, a szardínia, a makréla, a hering és a szárított sós tőkehal, a húsfélék közül pedig főként a csirke – és marhahús. A gabonafélék közül szóba jöhetnek a teljes kiőrlésű gabonák, a rozs, az árpa is a zab. Népszerű elemei még az avokádó, az olajbogyó, a gomba, a diófélék és a növényi tejalternatívák.
Alkalmanként megengedett élelmiszerek
Svédországban nem terem bőségesen gyümölcs, ezért az csak alkalmi fogyasztásként szerepel a diétában, akkor is inkább a bogyós gyümölcsökre helyezve a hangsúlyt. Szintén alkalmanként, főleg nasizásra ajánlott az étcsokoládé, és meglepő módon a föld alatt termő zöldségek is ebbe a csoportosításba tartoznak.
Tiltott élelmiszerek és egyéb szabályok
A svéd diétában tiltólistásnak számít minden feldolgozott élelmiszer, de a hozzáadott cukrokat és a finomított ételeket is kerülni kell. Rendkívül fontos számukra a folyadékbevitel, amit legtöbbször vízzel és cukrozatlan teával biztosítanak, de mértékkel kávé és üdítő is fogyasztható. Összpontosítani kell az idényzöldségekre és a közelben elérhető, helyi termelőktől származó alapanyagokra. A nulláról történő főzés szintén fontos, beleértve a saját kenyér sütését.
A svéd diéta azt is kimondja, hogy legalább napi harminc percet ajánlott mozogni. A svédek számára az ételre szánt idő is fontos: nemcsak gondosan főznek, de szépen meg is terítenek, amit aztán egy nagyjából harminc percig tartó étkezés követ. Mivel pedig vesszőparipájuk a természetes alapanyagok használata, ezért kalóriákat sem számolgatnak.
Egészségügyi hatások
A svédi diéta gazdag telítetlen zsírsavakban és rostokban. Sok tekintetben hasonlít a mediterrán étrendhez, amelyről tudományos kutatások már korábban kimutatták, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket. Mindkét étrend magas Omega-3 zsírsav tartalmú, ami csökkenti a vérnyomást, növeli a jó koleszterint és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Egy biztos: mivel rengeteg egészséges alapanyagot tartalmaz, rosszat nem tehetsz vele a szervezetednek.