A 3 leggyakoribb ok, ami miatt a nők elveszítik a szexuális érdeklődésüket

A 3 leggyakoribb ok, ami miatt a nők elveszítik a szexuális érdeklődésüket

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A 3 leggyakoribb ok, ami miatt a nők elveszítik a szexuális érdeklődésüket

Az intimitás, illetve az intimitás iránti vágy nem feltétlenül egyenletes egy kapcsolat során. Több vizsgálat is arra jutott azonban az elmúlt időszakban, hogy jellemzően a nők azok, akik elveszíthetik a szexuális érdeklődést a párkapcsolatok során. A kutatók szerint ennek oka szinte kivétel nélkül az alábbi három kategória egyikébe illeszthető.

Fiziológiás okok

Számos fizikai változás, de sok gyógyszer is okozhatja a libidó csökkenését. A vényre kapható gyógyszerek közül sokakra, de különösen bizonyos antidepresszánsokra igaz ez, de a huzamosabb alváshiány szintén a szexuális vágy csökkenéséhez vezet, akár egészségügyi okokból nem tudsz aludni, akár azért, mert egy kisgyereket, vagy beteg hozzátartozót gondozol.

A hormonális változásokkal járó állapotok vagy betegségek szintén negatívan hathatnak a libidóra, de a szex során érzett fájdalom vagy az orgazmuskészség elvesztése vagy hiánya szintén akadályozhatja a romantikus hangulatot.

Ezekben az esetekben hosszú távú megoldást az jelent, ha változtatsz az életmódodon, vagy őszintén beszélsz egy orvossal a panaszaidról – lehet, hogy kezelésre, vagy másfajta gyógyszerekre van szükséged. Az igényeid teljesen jogosak, ne aggódj miattuk, meg fogja érteni őket és segíteni fog, hogy megoldást találjatok.

Érzelmi okok

Nem meglepő, hogy az érzelmi állapot szintén hatással van a szexuális vágyra. A munkahelyi vagy éppen otthoni stressz, a szorongás, a depresszió, a poszt-traumás stressz szindróma éppen úgy törölhetik el a szexuális vágyat, mint a „tökéletes” testet bálványozó társadalom egészségtelen közege.

A frusztráció, a feldolgozatlan harag szintén érzelmi elszigetelődéshez és így a libidó csökkenéséhez vezetnek.

A stresszlevezető gyakorlatok, a meditáció vagy például a rendszeres sport nagyon sok esetben hatékonyabb segítségnek bizonyulnak, mint ahogyan azt elképzelnéd, és nem csak a szexualitás, hanem az élet más területein is érezni fogod a megkönnyebbülést. Ha azonban ez nem lenne elég, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a negatív gondolatok idővel nem csak a szexuális életedet, hanem téged magadat is fel fognak őrölni.

vadimphoto1/depositphotos.com

Párkapcsolati problémák

Nehéz elköteleződni egy intim kapcsolatban, amikor érzelmileg eltávolodtatok egymástól, vagy nem funkcionáló mintákat követ a kapcsolatotok. A kommunikáció hiánya – vagy éppen a rossz kommunikáció – olyan konfliktusokhoz vezethet közted és a partnered között, amelyek feloldozása, feldolgozása nélkül nem fogjátok megtalálni azt a kölcsönös bizalmat és egymás iránti nyitottságot, ami a testi vonzalom fenntartásához elengedhetetlen.

Az intimitás gyakran esik áldozatául olyan párkapcsolati problémáknak, mint a megoldatlan, kibeszéletlen konfliktusok, a bizalom hiánya, az érdeklődés elvesztése vagy a szexuális szükségletek és preferenciák őszinte megtárgyalása.

A szex hiányát sokan tartják felelősnek a kapcsolatok felbomlásáért, pedig valójában ez már az utolsó szög a koporsóban. Ha szeretnéd megmenteni a kapcsolatot, ne a szexen dolgozzatok, hanem azokon a problémákon, amelyek az intimitás megélésének útjába állnak. Sokszor elegendő lehet az is, ha őszinte vagy magaddal és őszinte tudsz lenni a pároddal, ha szakítotok időt egymásra, ha újra elkezdtek figyelni, vagy közös programokat szervezni. Ha ez nem válna be, akkor sincs még veszve semmi: ha mindketten akarjátok a változást, és ezért tenni is hajlandóak vagytok, egy párterapeuta szinte biztosan tud segíteni, hogy újból egymásra találjatok.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást