Ez a leggyakoribb intim probléma, amivel a nők pszichológushoz fordulnak

Ez a leggyakoribb intim probléma, amivel a nők pszichológushoz fordulnak

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a leggyakoribb intim probléma, amivel a nők pszichológushoz fordulnak

Számos nő és természetesen férfi is küzd kisebb­-nagyobb problémákkal az intimitás, szexualitás terén, azonban gyakran inkább magukba fojtják, és nemhogy másokkal nem beszélik meg, de még maguk előtt sem nagyon ismerik el. Ha mégis eljutnak erre a pontra, egy szakember rengeteget tud segíteni a problémák megoldásában. Soproni Anita, a Netterápia.hu szexuálpszichológusa számolt be nekünk arról, milyen gondokkal fordulnak hozzá leggyakrabban a nők, illetve mi állhat tipikusan ezek hátterében. 

„A saját tapasztalatom az, hogy a szexualitást érintő konkrét problémák leggyakrabban az életünk egyéb területein fennálló problémákból erednek” – mondja a szakember.

„Ezért azokat többnyire komplexen, életünk más területeinek tükrében kell vizsgálnunk, tehát a párkapcsolati problémák, a munkahelyi gondok, és a családi konfliktusok felől kell megközelítenünk. A szexuálpszichológusnak így egy nagyon tág tudással kell rendelkeznie; jó, ha klinikai vagy tanácsadó szakpszichológus is egyben” folytatja. „Saját praxisomban leggyakrabban párkapcsolati nehézségekkel, önértékelési zavarokkal, női szerepekkel összefüggő kérdésekkel, gyerekvállalással kapcsolatos problémákkal, valamint szorongásos zavarokkal fordulnak hozzám a páciensek.”

A női szerepkonfliktusokat illetően a „Ki vagyok én?; Hogy legyek mindenütt jó?” törekvése és az önmegvalósítás nehézségei gyakran táptalaja a problémáknak. Gyakori, hogy a nők egy konkrét tünettel fordulnak szakemberhez, mint például a szexuális vágy hiánya, gyakori pánikrohamok, vagy a stressz, de mindezek mögött valójában a női szerepek közötti összeegyeztethetetlenség áll – Hogyan építsen karriert és alapítson családot is egyszerre? Hogyan legyen jó anya-­szerető-­háziasszony? És a sort még lehetne folytatni.

A média szexképe kontra valóság

A szexuálpszichológus elmondása szerint nem ritka, hogy csupán felvilágosítást kell adni a páciensnek, hiszen még a mai világban is – amikor lépten-­nyomon szexuális tartalmakba botlik az ember – gyakran tabuként kezelik a szexet.

A média hatalma, hatása és felelőssége óriási. Az emberek a média által közvetített szexuális normák,ideálok szerint próbálnak meg élni, ami torz képet nyújt, sokszor egyáltalán nem a valóságot tükrözi, és ez különféle szexuális zavarok kialakulásához vezethet.

„Egy nagyon egyszerű példa: egy fiatal nő szexualitásról szerzett tudása a pornófilmekre épül, és ebből adódóan első szexuális kapcsolatát kudarcként éli meg. Emiatt szorongani fog, és a továbbiakban kerüli a férfiakkal való intim kapcsolatot. Ha felvilágosítjuk őt arról, milyen egy átlagos aktus, hogyan lehet örömet szerezni a másiknak, és így tovább, akkor valószínűleg nyitott lesz egy új kapcsolatra” – mondja Soproni Anita.

Orgazmus, mire vársz?

Nem is gondolnánk, milyen sok nő nem képes eljutni a csúcspontig a szexuális együttlétek során. Ennek hátterében számos dolog állhat – neveltetésbeli blokkok, kulturális jegyek által meghatározott kép a szexualitásról (”illetlen dolog”), esetleg önértékelési problémák (”nem érdemlem meg”), de az is előfordulhat, hogy hiányzik maga a szexuális érdeklődés.

Kép forrása: Maud Chalard

Az orgazmuskérdésen túl gyakran fordulnak még szexuálpszichológushoz a szexuális vágy és működés zavaraival, melyek az aktus élvezetét gátolják, illetve fizikai fájdalommal járó szexuális problémákkal, melyeknek különböző lelki okai lehetnek.

A párkapcsolati problémák is nagyon gyakoriak, ezeket viszont jobbára csak együtt lehet megoldani, ilyenkor a párterápia a leginkább célravezető. Ha a partner nem nyitott, már az is lendíthet a kapcsolaton, ha az egyik fél dolgozik magán és változik. Természetesen a végső siker kulcsa, ha mindkét fél ugyanannyi energiát fektet a probléma megoldásába.

Sosem késő belefogni a gátak áttörésébe

Jó hír, hogy majdnem mindenre van megoldás, a relaxációs technikáktól elkezdve a partnerrel való, bizalomra épülő közös munkán át a pszichoterápiáig igen széles a repertoár. Még azok a nők és férfiak is képesek változásra, akik – zsargonnal élve – aszexuálisak, vagyis idegenkednek a közösüléstől, a testi érintkezés bármely formájától a legkülönfélébb traumatikus élmények, naiv hiedelmek, bizonytalanság, félelem vagy depresszió miatt. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást