Az 5 leggyakoribb dolog, amin a szexszel kapcsolatban szorongunk – a terapeuták szerint

Az 5 leggyakoribb dolog, amin a szexszel kapcsolatban szorongunk – a terapeuták szerint

Címlap / Stílus / Az 5 leggyakoribb dolog, amin a szexszel kapcsolatban szorongunk – a terapeuták szerint

Dolgok, amikről előszeretettel értekezünk a szexszel kapcsolatban: szuper orgazmus, izgalmas pozíciók, odaadó partner, pikáns szexuális segédeszközök. És dolgok, amikről nem szívesen beszélünk: önbizalomhiány, fájdalom, kényelmetlenég, bizonytalanság, szégyen, kielégítetlenség.

A szexuális szorongásairól senki sem beszél szívesen, pedig köztudott, hogy nem mindenki rendelkezik irigylésre méltó szexuális élettel. Fontos tudni, hogy mindenkinek vannak kisebb-nagyobb problémái az intimitással kapcsolatban, tehát nem vagyunk egyedül. A SELF magazin szexterapeutákat kérdezett arról, hogy mik azok a dolgok, amik miatt a legtöbben szorongunk, ha lepedőakrobatikára kerül sor. 

Úgy érzed, ügyetlen vagy 

Mikor azt halljuk, hogy harminc, vagy negyven évesen jobb a szex – főleg a nőknek – az nem véletlen. Mint a legtöbb dolog, ez is gyakorlást igényel és az évek során egyre jobbak leszünk benne. A szexuális oktatás szinte a világ összes országában kimerül azzal, hogy kinek mije van, mit hova kell dugni és így készül a kisbaba.

Ezzel a minimális tudással indítanak minket útra, így nem csoda, ha a kezdetekben mindenki bénázik és azt sem tudja, mi a jó akár a másiknak, akár magának. A pornó elterjedése szintén olyan elrugaszkodott jeleneteket tár elénk, amiknek egy átlagos kapcsolatban nincs realitása. Nem kell tehát az ügyetlenség miatt szorongani, a partnerrel fenntartott folyamatos kommunikáció a kulcsa mindennek.  

Bűntudatod van, amiért önkielégítesz

Sajnos minden generációba belenevelik, hogy a maszturbáció bűnös és szégyellnivaló dolog és ez rendkívül sajnálatos, hiszen rengeteg szorongásért felelős. Ráadásul annak ellenére, hogy ez egy teljesen természetes dolog és akár beszélünk róla, akár nem: mindenki csinálja.

A nők ebből a szempontból még nehezebb helyzetben is vannak, hiszem míg a férfiaknál még úgy-ahogy elfogadott – de legalábbis elnézett – tény, hogy önkielégítenek, addig a nőkkel kapcsolatban ez még napjainkban is eléggé tabu téma. Ha nem ártasz vele senkinek, neked jólesik és nem viszed túlzásba, akkor semmi szégyellnivaló nincs abban, hogy maszturbálsz. 

Félsz, hogy nem vagy elég nyitott

Napjainkban egyre elfogadottabb több olyan, nemrégiben még elképzelhetetlennek tartott szexuális viselkedés, mint pl. a poliamoria (többszerelműség), szexuális segédeszközök, édeshármas, fétis, anális szex, szerepjáték, stb.

A szakemberek szerint ezek elterjedése egy nem várt mellékhatással jár, mégpedig azzal, hogy azok, akik nem művelik ezeket, vagy az ehhez hasonló extrémebb szexuális szokásokat, azok elkezdik unalmasnak látni magukat és saját szexuális életüket. Pedig ez nem így van! Ha egy pár elégedett a megszokott formulával, nem kell erőltetniük semmi újat az ágyban. 

luckybusiness/depositphotos.com

Nyomás, hogy több, vagy kevesebb alkalommal szexelj

A férfiakon és a nőkön egyaránt nagy nyomás van, hogy „eleget szexeljenek”, bármilyen furán is hangzik ez. A férfiak attól félnek, hogy nem látják őket elég maszkulinnak, ha nem akarnak a nap minden percében szeretkezni, a nők pedig attól félnek, hogy frigidnek, vagy éppen telhetetlennek és könnyűvérűnek titulálják őket.

Nincs olyan pontos szám, ami meghatározza, hogy kinek hányszor kell szexelnie egy adott időszakban. Vannak párok, akik igen aktív szexuális életet élnek, míg mások tökéletesen elégedettek akár sokkal kevesebb együttléttel is. Gond csak akkor van, ha a felek igénye nem egyezik.

Szégyelled, hogy mi izgat fel

Hogy ki mire gerjed, az egyénenként változik. Titkon kipróbálnád egyszerre több, vagy azonos nemű partnerrel? Esetleg van egy – szerinted – furcsa fétised, vagy érdekel, milyen lehet egy swinger klub? Amíg a titkos fantáziád nem olyan aktus, ami árt valakinek, addig semmi szégyellnivaló nincs rajta.

A szexszel kapcsolatban nem érdemes azon szorongani, hogy amire vágysz, az „normális-e” vagy sem, hanem ki kell lépni a belénk nevelt szégyen szorításából és ki kell próbálni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást