Ez az egyik legfontosabb antioxidáns a világon: ezekben az ételekben találod

Ez az egyik legfontosabb antioxidáns a világon: ezekben az ételekben találod

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez az egyik legfontosabb antioxidáns a világon: ezekben az ételekben találod

Mi az a heszperidin?

A heszperidin egy fontos flavonoid, ami meglehetősen kevés élelmiszerben található meg. A flavonoidok nagyrészt a gyümölcsök és a zöldségek élénk színéért felelnek. Mind közül a heszperidin az egyik legjelentősebb, ugyanis segít megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól, ezáltal megelőzve számos betegséget.

Szerepet játszik a szív, a csontok, az agy, a máj és a légzőszerveink egészségében, továbbá az immunrendszert is kiemelten támogatja.

Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a heszperidin képes csökkenteni az érelmeszesedést, ami a plakk felhalmozódása miatt jelentkezhet, és a szívrohamok és a szélütések lehetséges előfutáraként tartják számon. Emiatt gyakran az érrendszer barátjaként is emlegetik. Nem mellesleg kiváló gyulladáscsökkentő, sokat tesz a bőr egészségéért, és még az autoimmun betegségek szinten tartásában is fontos szerepet tölt be.

Alina Vilchenko/pexels.com

A legjobb táplálékforrásai

A heszperidin természetes táplálékforrásként csak a citrusfélékben, tehát például a citromban, a narancsban, a grapefruitban vagy a mandarinban fordul elő. Ami szerencse, hogy ezek a gyümölcsök – bár főként külföldi importból – de hazánkban is egész évben elérhetőek, így könnyen gondoskodhatsz arról, hogy a szervezeted semmikor se szenvedjen hiányt az értékes antioxidánsban.

A heszperidin többsége a gyümölcsök legszínesebb részeiben, például a héjukban található. Jó hír, hogy a frissen facsart narancslé, és a nagy nyomáson préselt 100%-os citrus gyümölcslé is kitűnő heszperidinforrás.

Ez annak is köszönhető, hogy egy nagynyomású facsaró képes kiválasztani a heszperidint a héjából. Így ha legközelebb azon gondolkodsz, hogy milyen citrusos italt válassz, egyértelműen ilyen opciókat érdemes előtérbe helyezned.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a heszperidin segít növelni a citrusfélékben lévő C-vitamin biohasznosulását (vagyis gyorsabban és nagyobb mértékben kerül a vérkeringésbe), így tovább erősíti az immunrendszert és még hatékonyabb védelmet nyújt a legtöbb betegség ellen. Mindezeket figyelembe véve akár napi több adag olyan gyümölcsöt is érdemes lehet elfogyasztanod, amiben van heszperidin.

Hogyan építheted még be a mindennapjaidba?

Mivel a citrusfélék héjában a legkoncentráltabb a heszperidin, fogd meg a héjukat, és használd fel azokat is az értékes antioxidáns bevitelének növelésére. A citrom, a lime és a narancs héját is érdemes hozzáadnod egy nagy kancsó vízhez vagy teához. De egy turmixban, zabkásában vagy joghurtban is jó helyük lehet.

Egy másik egészséges lehetőség a heszperidinben gazdag narancshéj megsütése, ami szintén elősegítheti az emésztést azáltal, hogy az emésztőenzimek működését még étkezés előtt felgyorsítja.

Az elkészítése is roppant egyszerű: csak apríts fel egy friss narancsot, és hámozd le a héját. Tedd a sütőbe, és alacsony hőfokon addig szárítsd, amíg chipsszerűvé nem válik. Ezután fogyaszd úgy, mintha csak aszalt gyümölcs lenne.

De bármiből is szeretnél több heszperidint biztosítani a szervezeted számára, egy dologra mindenképpen ügyelj: ha a citrom, a narancs, a lime vagy bármilyen más citrusféle héját hasznosítod, azt csak olyan gyümölcs esetén tedd meg, ami bio, és a héja garantáltan alkalmas emberi fogyasztásra. Sok citrusfélén szerepel is, hogy a héjuk nem fogyasztható, így ezekkel semmiképpen se kísérletezz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást