Már gyermekkorunktól kezdve tisztában vagyunk vele, hogy mennyire fontos C-vitamint szednünk. Ez az anyag rendkívül hasznos a szervezetünk számára. Míg a régi időkben az egyik tipikus hiánybetegség, a skorbut ellen használták, ma már kiváló immunerősítő hatásáról, illetve számos egyéb jótékony hatásáról ismert. (x)
De vajon mit köszönhetünk még a C-vitaminnak? És hogyan juttathatjuk be ezt a fontos anyagot a szervezetünkbe? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!
A csodálatos C-vitamin
A C-vitamin Szent-Györgyi Albert nevéhez fűzhető, aki maga is nagy mennyiségben fogyasztotta halála napjáig. Ugyanakkor a hiánybetegségként kialakuló skorbutot már a XVI. század elején is leírták. A hónapokig tengeren utazó hajósok nem jutottak elegendő zöldséghez, gyümölcshöz, amelynek következtében olyan tüneteket tapasztaltak, mint a fogínyvérzés, étvágytalanság, fáradtság, orrvérzés, lassan gyógyuló sebek.
Az idő múlásával egyre szélesebb körben ismertté vált a C vitamin megannyi pozitív hatása. Olyan létfontosságú szerveink működésében játszik fontos szerepet, mint a máj, mellékvese, agyalapi mirigy.
A C-vitamin ezenkívül számos dologban támogatja a szervezetet. Gyorsítja a sebgyógyulást, részt vesz a csont- és porcképzésben, illetve a vörösvérsejtek képződésében. Hatására a vénákban ritkábban alakulnak ki vérrögök, így segít a szívroham és embólia elleni védekezésben. De emellett a fehérvérsejtek működéséhez is nélkülözhetetlen.
De ez még mindig nem minden! A C-vitamin segíti a stressz elleni védekezést, javítja a fizikai teljesítőképességet.
Tehát összességében elmondhatjuk, hogy igazán sokoldalú vitaminról van szó. Nem véletlen szokták ajánlani a szakértők, hogy minél több C-vitamint igyekezzünk a szervezetünkbe juttatni.
Hogyan juttatható be a szervezetbe?
A C-vitamint különböző módokon juttathatjuk be a testünkbe. Egyrészt a gyógyszertárakban rengeteg készítmény közül válogathatunk. A C vitamin gyerekeknek is fontos, ezért külön tablettákat találhatunk nekik.
Ezenkívül ez a csodálatos vitamin pótolható még egészséges táplálkozással is. Főleg friss gyümölcsökben és zöldségekben találhatjuk meg, többek között: citrusfélék, ananász, mangó, kiwi, karfiol, brokkoli, paprika.
A felnőtt embereknél az ajánlott napi mennyiség 60-65 mg, de dohányosoknál és betegeknél inkább 100-200 mg. A téli időszakban ez a mennyiség nőhet, hiszen ilyenkor kevésbé férünk hozzá a különböző, C-vitamin tartalmú gyümölcsökhöz, zöldségekhez, így védtelenebbé válhatunk a különböző kórokozókkal szemben.
Ha C-vitamin hiánytüneteket fedezünk fel magunkon (mint például fáradékonyság, álmatlanság, étvágytalanság, vérző fogíny), érdemes nagyobb figyelmet fordítani a vitaminpótlásra!