A legfinomabb tea titka

A legfinomabb tea titka

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A legfinomabb tea titka

A tea a második legnépszerűbb ital a világon. A brittek 350 éve isznak teát, naponta kb. 165 millió csészével.

Nagy-Britanniában 98%-a az embereknek tejjel issza. Nálunk az egyszerű citromos-mézes változat a legelterjedtebb. Észak-Amerikában a jegesteát kedvelik, míg Ázsiában a zöld és fekete tea a leggyakoribb.

Egy másik érdekes tény, hogy minden tea egyetlen fő fajtától származik, a Camilla Sinesis-től – főbb fajtái a zöld, fekete, oolong és fehér. A leveleket megszárítják, majd speciális gépekkel vonják ki belőlük az enzimeket és leveket. A fekete tea leveleket egy szabályzott hőmérsékletű és páratartalmú szobában szárítják. A zöldtea levelek nyersen leforrázva a legfinomabbak, de ezeket is szárítják. Eredetileg minden tea zöld volt és Kínából származott, csak ez után kezdtek elterjedni a többi teafajták is.

A tea egy egészséges ital, rengeteg antioxidánst tartalmaz, sokkal többet, mint például egy átlagos alma. Egy csésze tea fele annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé és cukor hozzáadása nélkül egyetlen kalória sincs benne.

Hogyan kell szabályszerűen elkészíteni?

A tea íze keserű, gyenge, erős, csodálatos, illatos, nyugtató vagy frissítő. Annyira sokoldalú tud lenni, minden a tea fajtájától függ. Ha csak forró vízzel leöntjük a tealeveleket és hagyjuk kicsit állni, akkor nem készítettük el a legkíválóbban a teát. Mindent úgy kell kezdeni, hogy a teát szeretettel és tisztelettel kezeljük. A tea rengeteg mindenen ment keresztül, amíg a boltba került: a leveleit leszedték, válogatták, szárították, esetleg savanyították, csomagolták és szerte a világba szállították ki.

Ha eddig úgy gondoltad, hogy nem szereted a teát, akkor biztosan nem ittál még megfelelően elkészítettet. Egy aranyszabály az arányokat illetően: egy teáskanál szárított levélhez egy pihár víz szükséges.

A teásbögrét érdemes forró vízzel előmelegíteni mi előtt belekerül a forró víz és a tealevelek, hogy ne hűtse le a vizet. A forró víz jó ha 100 fokos, de gyengébb teákhoz a 80 fokos ideális. A jó minőségű víz nélkülözhetetlen. A frissen kicsomagolt tealevelek a legfinomabbak, lenyűgöző aromák szabadulnak fel ilyenkor. Soha ne vásárolj olyan teafüvet, ami be van zsúfolva a csomgolásba. Akár 5-ször akkora helyre is szüksége van a teafűnek, mint amennyi a térfogata. A saját szárított teafüvek a legfinomabbak, mert frissek és te magad készítetted elő.

A Magyarországon legelterjedtebb teafüvek, melyeknek nem mellesleg jelentős gyógyhatásai vannak, a következők: citromfű, kamilla, körömvirág, menta, zsálya, mályva, levendula, borsfű, fehér üröm, bodza.

Nézd meg különböző teafüvek egészségre gyakorolt hatását , illetve a népi gyógyászatban annyira járatos Gyuri bácsi receptjeit.

Egy másik fontos tudnivaló, hogy a teafű túl sok ideig való áztatása keserűvé teszi a teát. A legtöbb teának nem kell több, mint 5 perc áztatás. A finom zöld teáknak 3 perc is elég.

A tej és a tea

Sokan hiszik, hogy a tejnek negatív hatása van a teára. Vajon a teában levő tej valóban megszünteti a tea jótékony egészségügyi hatásait?
Németországban például egy érdekes vizsgálatot végeztek 16 emberen és patkányokon is. A tanulmány megállapította, hogy a fekete tea ivása elősegítette az artériák működését,  a jó véráramlást és egészséges vérnyomást. Ugyanakkor a vizsgálatot tejes teásra is elvégezték, és rájöttek, hogy a kazein (a tejben levő fehérje) blokkolja ezt a hatást.

De ez még mindig a legkisebb gond, mert sokan cukros kekszekkel és cigaretta mellé fogyasztják a teát, ezek pedig végképp blokkolják a tea valamennyi jótékony hatását. Azonban a tanulmány csak 16 emberre volt elvégezve, ezért nem jelent egy szélessávú tanulmányt. Kétségtelen, hogy a teában akkor is megmaradnak az antioxidánsok, ha egyéb élelmiszerekkel vegyítjük, persze kérdés, hogy ezek az élelmiszerek mennyire ártalmasak. A tej semmiképpen sem az.

Végeredményben a tea egy egészséges ital, tejjel – vagy tej nélkül.  Készítsd el mindig finoman, hogy részed lehessen egy igazán egészséges élvezetben.
 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!