A legerősebb zsírégető, a koffein

A legerősebb zsírégető, a koffein

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A legerősebb zsírégető, a koffein

Állandó harcban vagy a plusz kilókkal? Szeretnéd megtalálni a leghatékonyabb zsírégetést? A kutatók rájöttek, hogy melyik ital égeti legjobban a zsírt a szervezetünkben. Most megtudhatod te is a titkot!

Tudományos magyarázat

A kutatók vizsgálatai alapján elmondható, hogy azok a személyek, akik folyamatosan fogyasztottak koffeint, azok sokkal sikeresebbek voltak a diétában, illetve később a súlyuk megtartásában is.
Hogy mi a magyarázat? A koffein egy természetes stimuláló szer, amely képes fokozni szervezetünkben a thermogenezist. A thermogenezis egy folyamat, amely hőt állít elő, eközben pedig elégeti a szervezetünkben található zsírsejteket. Több étel is képes befolyásolni ezt a folyamatot, amely által gyorsul az anyagcsere, hiszen, ha több hőt kell előállítani, akkor több energiára van szükségünk, ilyenkor pedig több tápanyagot kell hasznosítanunk.
A koffeinnel tehát ugyanazt a hatást érjük el, mintha testmozgást végeznénk, hiszen a vérnyomásunk megemelkedik, a szívverésünk felgyorsul, az anyagcserénk gyorsulása következtében pedig elkezdődik a zsírraktárak elégetése.          

Lehet fogyni a kávéval?

Természetesen remek élettani hatást gyakorol kismértékben, de ha szeretnél megszabadulni a plusz kilóktól, akkor semmiképpen sem jó megoldás, hogy napi több liter kávét megiszol. A kávé hatása sajnos elég gyors, így csak rövidtávon számít hatásosnak, tehát a folyamatos zsírégetéshez rengeteg kávét kellene meginnod.
A túl sok kávé azonban a szervezetünk más részeire igen súlyos hatással lehet, hiszen megterhelheti a szívünket és az érrendszerünket, nehezíti az elalvást, valamint stresszessé és feszültté is tehet. A kávé ráadásul savasít is. Napi egy csésze kávé még pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre, azonban nagyobb mennyiségben teljesen felborítja a sav-bázis egyensúlyt, ami számtalan kellemetlen egészségügyi problémával járhat.

Hogyan fogyasszunk kíméletesen koffeint?

A legjobb megoldás a tea, ráadásul a hideg zöld tea. Nagy mennyiségben fogyasztva kimondottan egészséges, hiszen sok vizet tudsz bevinni a szervezetedbe, a hidratáltság pedig kulcsfontosságú a megfelelő anyagcsere és a sikeres fogyókúra kapcsán.
Cukor, tej, méz vagy édesítőszer nélkül pedig még kalóriatartalma sincs a teának, így sokkal egészségesebb a többi üdítőitalnál.

A zöld tea is fogyaszt

A zöld tea a thermogenezis szempontjából is igen hatékony, hiszen már két és féldecinyi zöld vagy fekete tea 100 milligramm koffeint tartalmaz, amely elindítja a számunkra kedvező folyamatokat.
A kávéval szemben ez sokkal lassabban szívódik fel, egyenletes hatást fejt ki, így nem terheli a keringést és hosszú távon gondoskodik a zsírégető folyamatokról.

Miért a zöld teát válasszuk?

Bár a zöld és a fekete teának szinte közel azonos a koffein tartalma, mégis érdemes a zöld változatot előnyben részesíteni. Hogy miért? Sokkal inkább elősegíti a fogyást, mivel lassabban szívódnak fel a benne található anyagok, ráadásul elemei nem csupán a thermogenezist, de a közvetlen anyagcserét is segítik.
A zöldteában megtalálható az úgynevezett polifenol, amely hatékonyan indítja be a szervezetben a zsírégető folyamatokat. Tehát ha szeretnél megszabadulni a kilóktól és szeretnéd megőrizni a csúcsformádat, akkor a mozgáson kívül nem kell mást tenned, csak napi egy liter zöld teát elfogyasztanod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást