Életmód / Táplálkozás

Ez az 5 legegészségesebb zöldség a világon

Ez az 5 legegészségesebb zöldség a világon

Borsó

Egy pohár borsó körülbelül nyolcszor annyi proteint tartalmaz, mint a spenót, és ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségleted is. Kevésbé ismert tény, hogy a zöldborsó bővelkedik magnéziumban, emellett segít az emésztési zavarokban, és véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Hagyd el a megszokott elkészítési módokat, és szórd bele inkább a salátádba, vagy turbózd fel vele a reggeli omletted!

Brokkoli

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor.

Kutatások bizonyítják, hogy az étrendbe beépítve a brokkolinak – a többi káposztafélével együtt – jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásának elkerülésében.

Paradicsom

A paradicsom gazdag A- és K-vitaminban, fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és segít a különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Jótékony hatással van az emésztésre és csökkenti a gyomorsavtúltengést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és remekül oltja a szomjúságot.

Használhatod külsőleg is, például arcpakolásnak zsíros, pattanásos bőr kezelésére, mert helyreállítja a bőr pH-értékét.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Hagyma

A hagymafélék baktériumölő hatását már őseink is felfedezték, és a mai modern háztartásokban is sokan használják meghűlés gyógyítására. Felső légúti betegségek kezelésére pedig kitűnő gyógyszer a hagymatea. Az illata nem díjnyertes, de már az egynapos kúra is segít a gyógyulás felgyorsításában.

Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, javítja a szívműködést, és a koleszterinszintet is szabályozza.

Articsóka

Az articsóka az egyik legkorábban megismert gyógynövényünk – a görögök és a rómaiak már ősidők óta használják emésztési zavaraik gyógyítására. Csodaszer a felfúvódás esetén, és az érzékeny gyomor és bél gyógyítására.

Hasznos a diétázók étrendjében is, mert növeli a zsírlebontó képességet, és segíti az emésztést, valamint szabályozza a koleszterin képződését a májban.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást