Szerencsére itthon is elérhető a világ 5 legegészségesebb zöldsége, és ha tudatosan beépíted őket a napi étrendedbe, sokkal jobb lesz a közérzeted!
Borsó
Egy pohár borsó körülbelül nyolcszor annyi proteint tartalmaz, mint a spenót, és ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségleted is. Kevésbé ismert tény, hogy a zöldborsó bővelkedik magnéziumban, emellett segít az emésztési zavarokban, és véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
Hagyd el a megszokott elkészítési módokat, és szórd bele inkább a salátádba, vagy turbózd fel vele a reggeli omletted!
Brokkoli
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz.
Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor.Kutatások bizonyítják, hogy az étrendbe beépítve a brokkolinak – a többi káposztafélével együtt – jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásának elkerülésében.
Paradicsom
A paradicsom gazdag A- és K-vitaminban, fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és segít a különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Jótékony hatással van az emésztésre és csökkenti a gyomorsavtúltengést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és remekül oltja a szomjúságot.
Használhatod külsőleg is, például arcpakolásnak zsíros, pattanásos bőr kezelésére, mert helyreállítja a bőr pH-értékét.