Emésztési zavar vagy valami komoly? Ezért fáj a gyerek hasa

Emésztési zavar vagy valami komoly? Ezért fáj a gyerek hasa

Címlap / Életmód / Család / Emésztési zavar vagy valami komoly? Ezért fáj a gyerek hasa

Az hasi fájdalom világszerte a leggyakoribb tünet, amivel a szülők orvoshoz viszik csemetéiket. A lehetséges ok megállapítása egyaránt kihívást jelent minden fél számára, hiszen embert próbáló a kis beteg szenvedésének látványa.

Miért kockázatos?

A gyerekkori hasfájás kiváltója a nyilvánvaló tényezőktől kezdve – például túlevés – akár az életveszélyes állapotokig terjedhet. Szerencsére többnyire múló emésztési zavarról van szó, mely olyan gyorsan el is múlik, ahogy érkezett.

Az egészségügyi szakértőkre nézve azonban óriási felelősséget jelent a diagnózis felállítása. Összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, hogy baj esetén felkészülten érkezz a rendelőbe szülőként.

Fertőzés

Bizonyos vírusok és baktériumok alhasi fájdalmat idézhetnek elő, főleg a gyomorinfluenza és a gasztroenteritisz. Utóbbi a gyomor és a bélrendszer gyulladásos állapotát jelenti, míg előbbinek nincs köze a szezonális – tehát légúti tüneteket eredményező – járványhoz.

Olyan egyéb panaszok társulnak ezekhez, mint a hasi görcs, az émelygés és a hasmenés. A vírusos megbetegedések általában hamar gyógyulnak, beavatkozás nélkül, míg bakteriális fertőzés esetén antibiotikumos kezelésre van szükség.

Táplálkozás

Az ételmérgezés (amelynek tünetei nagyon hasonlóak az imént taglalt fertőzésekéhez), az ételallergia és a túlevés mind ideiglenes hasi diszkomfort-érzethez vezethetnek, ami az enyhe fájdalomtól kezdve a görcsökig bármit takarhat.

Az „össze nem illő” fogások együttes fogyasztása is gyakori a gyerekeknél, ami ugyancsak néhány perces panaszokhoz vezethet.

Mérgezés

Bizonyos tárgyak megkóstolása veszélyes lehet a kicsikre nézve. Vannak, akik előszeretettel vesznek a szájukba havat vagy homokot, míg mások a szappanért lelkesednek – persze, általában csak addig, amíg meg nem érzik az ízét.

Sajnos a gyerekek kíváncsi természete akár a gyógyszeres szekrényt is fenyegetheti, ha az elérhető magasságban van. Ilyenkor gyomormosással segítenek az orvosok.

Beavatkozást igénylő okok

Előfordulnak olyan kórállapotok, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek: ilyen például a vakbélgyulladás vagy a bélelzáródás.

Ezeknél sürgős műtétre van szükség.

Ugyanakkor megesik, a fájdalom hason kívüli tényezőre vezethető vissza, mondjuk cukorbetegség szövődményére vagy pókcsípésre.

A hasfájás jelei

A hasfájás ugyan maga is egy tünet, de mivel olyanoknál is előfordul, akiknek a verbális eszköztára nem teszi lehetővé a pontos kifejezést, jó tisztában lenni a rá utaló magatartással. A csecsemőknél ez sírást, fájdalmas arckifejezést és összegömbölyödő testhelyzetet jelent.

A kisgyerekek általában egyszerűen közlik, hogy fáj a hasuk. A serdülők ezzel szemben egy ideig próbálják titkolni a bajt, de összegörnyednek és kezük időként a hasukra téved.

A fájdalom időtartama

A hasfájás okának feltárásában sokat segít a panasz időtartamának figyelése. A legrutinosabb szülők a 24 órás szabályt alkalmazzák, miszerint az egy napon belül tovatűnő fájdalom múló vírusfertőzést vagy étel miatti bajt jelentett – ám ha ennél tovább áll fenn a gond, orvoshoz viszik a gyereket.

Tény, hogy minden 24 óránál tovább fennálló hasi panasz kivizsgálást kíván, de ha hamarabb szeretnél szakemberhez fordulni, ne habozz! Inkább nyugtasson meg, minthogy később nagy legyen a gond.

A fájdalom helye

A legegyszerűbb, legveszélytelenebb fájdalom az alhas közepén érezhető, ilyenkor a csemete általában a köldöktájékát tapogatja sírós arckifejezéssel. A máshol érzett panasz aggasztó lehet, ami hatványozottan érvényes a has jobb alsó részén jelentkező fájdalomra. Ezt ugyanis a vakbélgyulladás jelének kell tekinteni egészen addig, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.

A szülői lét egyik legnagyobb felelőssége az egészségügyi kérdésekben való döntés. Az első babánál természetes, hogy katasztrófaként élsz meg minden hasfájást, de hidd el, idővel belejössz majd a helyzet kezelésébe! A lényeg, hogy ne ess pánikba.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást