Leégtél a napon? Ezek a szokások csak rontanak a helyzeten, inkább kerüld őket!

Leégtél a napon? Ezek a szokások csak rontanak a helyzeten, inkább kerüld őket!

Címlap / Stílus / Test / Leégtél a napon? Ezek a szokások csak rontanak a helyzeten, inkább kerüld őket!

Az, hogy megfelelő faktorú napozókrémmel bekened magad és vigyázol a bőrödre, hogy ne égj le, reméljük, már alapnak számít. Bármennyire is vigyázol azonban, néha mégis előfordul, hogy egy-két helyen leégsz, mert vagy túl sokáig voltál a napon vagy nem számítottál rá, hogy ennyire erősen süt majd. Vannak szuper praktikák, hogy mivel és hogyan tudod kezelni a leégett bőröd, de azt lehet, hogy nem tudod, hogy mi az, amit ilyenkor érdemes kerülnöd. Lássuk!

Idő

Amint észreveszed, hogy a bőröd egy kicsit is megégett, ne napozz tovább, ezzel csak rontasz a helyzeten.

Lehet, hogy előfordult már ugyanis, hogy úgy voltál vele, hogy már úgyis mindegy, és annak ellenére, hogy láttad, hogy nem túl rózsás a helyzet, tovább napoztál – pedig valójában sokat segített volna az az árnyékban töltött néhány óra.

Ha leégtél, sose várj a bőr kezelésével, rögtön vegyél egy hűsítő zuhanyt, kend be a megfelelő napozás utáni krémekkel és maradj az árnyékban!

Meleg zuhanyok

Amikor leégsz, biztos tapasztaltad már, hogy a bőröd nem csak sokkal érzékenyebb, de szárazabb is, ahogy gyógyul.

Pontosan emiatt nem jó, ha túlságosan meleg vízzel zuhanyzol vagy fürdesz, hiszen a meleg víz csak még jobban kiszárítja majd a bőröd, amitől elveszíti a hidratáltság érzését.

Valószínű, hogy ha valóban rendesen leégtél, akkor nem is fog jól esni a túlságosan meleg zuhany, tehát jobb, ha langyosra vagy egy gyors hűsítő zuhanyra váltasz és utána alaposan bekened magad akár gyakrabban is, mint máskor!

Citrusfélék

Nyugi, nem azt mondjuk, hogy többé nem ehetsz nyáron finom citrusféléket, a lényeg csak az, hogy vigyázz velük.

Mivel a legtöbb citrusfélében olyan savak vannak, amik bánthatják a bőröd felületét, rosszabb esetben elvékonyíthatják és meg is repedezhet tőle, ezért kifejezetten sérülékennyé teszi, ha ilyenkor éri a napfény.

Tipp: Ha legközelebb a kertipartira limonádét csinálsz, amihez narancsot és citromot kell facsarnod, akkor vegyél fel egy gumikesztyűt és vigyázz a bőrödre!

Parfümök

Bizonyos parfümök olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek még inkább kiteszik a bőröd a leégés veszélyének.

Ha tudod, hogy napra mész, akkor inkább csak olyan bőrfelületekre fújd, amit nem ér majd közvetlenül a napfény, illetve takarja a ruhád, vagy ebben az esetben fújd csak a ruhádra az illatot.

Tipp: Ha leégtél, akkor az égett bőrfelületet pár napig ne fújd be parfümmel, mert viszketést és irritációt okozhat!

Néhány gyógyszerkészítmény

Néhány gyulladáscsökkentő gyógyszer – például az ibuprofen tartalmú készítmények segíthetnek megnyugtatni a leégett bőrfelületet, de egyben még sérülékenyebbé is tehetik azt.

A legbiztosabb, hogy ha van olyan gyógyszer, amit rendszeresen szedned kell, akkor ellenőrizd, hogy nincs-e a betegtájékoztatóban feltüntetve, hogy kerüld a napfényt.

Ha így van, akkor pár napig inkább maradj a napernyő alatt még akkor is, ha egy-két óra után úgy érzed, hogy nem reagál rosszul a bőröd, hiszen lehet, hogy csak pár nap múlva jelentkeznek majd a kellemetlen tünetek.

Vízhiány

Nyáron alapból is veszélyes lehet, ha nem iszol elegendő vizet, ha leégsz, akkor pedig még nagyobb problémát okozhat.

A bőröd ugyanis ilyenkor kisebb gyulladásban van és szuper érzékeny, ezért a legjobb, ha belülről extrán hidratálod, amivel segítheted a gyorsabb gyógyulást.

Tipp: Ezeken a napokon számold extrán, hogy hány pohár vizet iszol, és meg se állj legalább nyolc nagyobb pohárig!

Ha esetleg hólyagos lett vagy elkezdett hámlani a bőröd, akkor ne próbáld meg ledörzsölni, kilyukasztani vagy lehántani a felső bőrréteget, hagyd, hogy magától vesse le magáról a bőröd, és inkább maradj a belső hidratálásnál!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást