Lecseréltem a folyékony sampont szilárd változatra – Ezt tapasztaltam

Lecseréltem a folyékony sampont szilárd változatra – Ezt tapasztaltam

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Lecseréltem a folyékony sampont szilárd változatra – Ezt tapasztaltam

A várandósság előtt sosem volt komolyabb problémám a hajammal, szülés után viszont a létező összes nehézség jelentkezett – egyszerre. Ennek nyomán derült ki az is, hogy nem csak a hajápolási szokásaimat kell gyökeresen felforgatnom, hanem jobban oda kell figyelnem az egészségemre is, hiszen a hajhullás többnyire csak egy tünet.

Az étkezési szokásaimat alaposan megreformáltam, és idővel sorra került a szépségségápolás is: sosem gondoltam volna, hogy szappannal fogok hajat mosni, de a témát illetően ez volt az egyik legjobb döntésem.

Lecseréltem a durva samponomat

Amikor drasztikusan kezdett hullani a hajam, akkor mindent megpróbáltam annak érdekében, hogy az okokra fényt derítsek, illetve megoldásokat találjak. Kézenfekvő volt, hogy utánajárjak a samponhasználatnak, ami azért is időszerű volt, mert már kétnaponta hajat kellett mosnom, annyira felborult a hajam természetes tisztítóképessége.

Nem kellett sokat böngésznem, hogy soha többet ne akarjam megvenni azt a sampont, amit korábban évekig használtam: számos irritáló, allergizáló adalékanyag volt benne, és igazából a célját sem teljesítette.

Sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy megszokásból, rutinszerűen és meggondolatlanul használtam.

Egy új korszak kezdete

Új tudásom fényében úgy éreztem, nincs olyan sampon a világon, ami az általam felsorakoztatott elvárásoknak megfelel, de kellemesen csalódtam. Fontosnak tartottam, hogy a termék:

  1. a lehető legtermészetesebb legyen
  2. ne tartalmazzon pálmaolajat
  3. ne legyenek benne állati eredetű összetevők
  4. állatkísérlet-mentes legyen
  5. a legkevesebb hulladékkal járjon
  6. segítse megoldani a hajápolási problémáimat.

Amikor megvoltak a célkitűzések, sikerült találnom egy olyan sampont, ami szinte az összes kritériumnak megfelelt, egyedül az volt vele a problémám, hogy műanyag csomagolásban volt. Váltásnak azonban tökéletes választásnak bizonyult, mert egy olyan teljesen természetes sampont tudtam használni, ami nagyon hasonlított az előző változatra, mind állagban, mind illatban. Ekkor még természetesnek vettem azt is, hogy samponhasználat után nyúlok a balzsamért, de aztán néhány tubus elhasználása után úgy döntöttem: jöhet a szilárd hajápoló! 

Az első találkozás a szilárd samponnal

Félve bontottam ki a szappanformába bújtatott sampont, mert el sem tudtam képzelni, hogy fogom használni, mennyire lesz habos, kényelmes, és eleve furcsa érzés volt szappant vásárolni hajmosásra.

Motivált, hogy gyakorlatilag hulladékmentessé válhat így a hajápolási rutinom, hiszen az újrahasznosított papírt ismét gyűjthetem szelektíven, ráadásul az ígéret szerint még a balzsamot is elhagyhatom.

Arra gondoltam, legrosszabb esetben elhasználnom a tisztálkodás során, de erre semmi szükség nem volt. Az állaga már eleve más volt kicsit ennek a szappannak, puhábbnak, krémesebbnek éreztem a hagyományos változatoknál. Talán ennek is köszönhette, hogy megdöbbentően jól habzott, még sokkal jobban, mint a szintén teljesen natúr, de folyékony samponom.

Nem maradt utána olyan érzésem, hogy még van valami a hajamon és egyáltalán nem volt szükségem balzsamra: még az én könnyen csomósodó, göndör tincseim is gond nélkül kibonthatóvá váltak. 

Hosszú távú tapasztalatok

Lassan két éve, hogy lecseréltem a régi samponomat, így már van tapasztalatom a termékeket illetően. Amióta a szilárd sampont kipróbáltam, nem vásároltam más szappant, és egész pontosan egyre redukálódott a hajápolóim száma. Nem veszek balzsamot, hajpakolást, vagy éppen öblítést nem igénylő ápolót, mert már nincs szükségem rá.

Egyáltalán nem töredezik a hajam, nem zsírosodik korábban és persze nem is kell már muszájból kétnaponta megmosnom.

A korábban időszakosan jelentkező korpásodás is teljesen eltűnt, holott a célzottan vásárolt, erős sampon hónapokon keresztül sem tudta orvosolni ezt a problémát. A hajamnak jó illata van, könnyen kezelhető, fényes és egészséges. A hajhullásomról kiderült, hogy hormonális, ezért ezen a téren még nem tökéletes a javulás, de ez nem is írható a sampon számlájára. Ha egyetlenegy negatívumot kell kiemelnem, akkor az az, hogy a szappan szállítása kicsit nehézkes az utazás során, nem olyan egyszerű, mint bedobni egy tubust a neszesszerbe. Persze erre is létezik megoldás: párszáz forintért vettem egy szappantartót, ami aztán egy életre megoldotta a végső dilemmát.

Képek forrása: photographee.eu/Depositphotos.comdeyangeorgiev2/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást