Lassan ideje lesz visszatérni – Ezért fontos, hogy fokozatos hátrahagyd a karantén-szokásaidat

Lassan ideje lesz visszatérni – Ezért fontos, hogy fokozatos hátrahagyd a karantén-szokásaidat

Címlap / Életmód / Egészség / Lassan ideje lesz visszatérni – Ezért fontos, hogy fokozatos hátrahagyd a karantén-szokásaidat

Eddig is próbáltam pozitívan állni az élethez és mindenekelőtt értékelni azt, ami megadatott, amiért megdolgoztunk. Az elmúlt hetekben, hónapokban azonban különösen felértékelődött az elmúlt évek munkája és az, hogy ennyire kötetlen, rugalmas életstílust tudtunk kialakítani magunknak. Természetesen mi is sokat tanultunk a mostani válságból és lesz, amin változtatni fogunk, de azon szerencsések közé tartozunk, akiknek nem kellett teljesen felrúgniuk az életvitelüket. Tudom ugyanakkor, hogy számos ismerősnek és barátnak fenekestül felfordult az élete, és nekik jóval nehezebb lesz visszatérni a megszokott kerékvágásba, mint nekünk… Ha neked is szinte mindent elölről kell kezdened, akkor ideje szép fokozatosan visszatérned a mindennapokba, és hátrahagynod a karantén-szokásaidat.

Fordíts nagyobb figyelmet a napszakokra

A karantén idején sokan felrúgták a megszokott napi ritmusukat, különösen azok, akik szabadságra kényszerültek. Talán te is belecsúsztál az éjszakázásba, teljesen átalakultak a fekvési-kelési szokásaid, ugyanakkor most már vissza kell térned a régi kerékvágásba.

A biológiai ritmusunk nem áll át egyik napról a másikra, azonban az átállás időszaka fárasztó és nyomasztó tud lenni – szerencsés tehát, ha nem az utolsó pillanatra időzíted.

A napszakok eltolódása kifejezetten negatív hatást gyakorol a kedvedre és az egészségedre egyaránt, márpedig mindent meg kell tenned azért, hogy ne gyengüljön az immunrendszered. Ha tehát a karantén idején alaposan eltértél a megszokott kerékvágástól, akkor minél előbb próbálj visszatérni a jól bevált ritmusodhoz.

Legyen új napirended, de ne görcsölj rá a kialakítására

Szinte mindannyiunk napirendje megváltozott, bár az eltérő, kinek, mekkorát fordult az élete a karantén idején. Míg vannak, akiknek szinte teljesen ugyanolyan mederben csordogáltak a mindennapjai, addig akadtak, akik teljesen új rendszer kialakítására kényszerültek. Természetesen utóbbi esetén nehezebb most a dolgod, hiszen ismét 180 fokos fordulat következik és valamilyen formában vissza kell térned a néhány hete hátrahagyott hétköznapokba.

Az új napirend kialakítása során is lényeges, hogy ne ragaszkodj túl mereven az elképzeléseidhez, tehát nem szükséges órára pontosan lebontanod a feladataidat.

Fontos, hogy rugalmasan állj a teendőid elé, iktass be sűrűn szabadidős tevékenységeket és üres órákat is, amikben semmit sem kell csinálnod, ha nem akarsz. Amennyiben nem az utolsó pillanatra hagyod a napjaid átalakítását, úgy sokkal könnyebben át tudsz majd állni az új rendszerre, és nem kell ismét sokkolnod sem a biológiai órádat, sem a lelkedet a váltással.

VadimVasenin/depositphotos.com

Próbáld mellőzni a kényszerességet

A karantén élet és a pandémia újfajta szokásokat kényszerített ránk, és nem is javasolt ezeket teljesen elhagyni az elkövetkezendőkben, tehát továbbra is fontos a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés, a tömeg kerülése. Ugyanakkor figyelned kell, hogy szép lassan ismét másként tekints a világra. Természetes, hogy megbújik benned a félelem, normális érzés, hogy minden és mindenki „gyanús”, de ügyelned kell rá, hogy ne hatalmasodjon el rajtad a pánik.

Ha túlságosan merevvé válik a gondolkodásmódod és pánikszerű rohamok törnek rád, akkor ne legyél rest szakember segítségét kérni, hiszen nagyon sokan éreznek hozzád hasonlóan.

A kényszeresség vészhelyzet esetén egyfajta mentsvár számunkra, hiszen azt mutatja, hogy kezünkben az irányítás, tudunk tenni az ellen, hogy valami rossz történjen velünk. Azonban a hétköznapokba való visszatérés során ezeket a kényszereket szép fokozatosan háttérbe kell szorítani (tudatosan egyedül, vagy szakértővel), különben pszichológiai problémákká alakulhatnak át.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást