Egy lány, aki semmit sem öregedett

Egy lány, aki semmit sem öregedett

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Egy lány, aki semmit sem öregedett

Amerikai tudósok lelkesen vizsgálják azt a 17 éves lányt, aki testileg és viselkedésileg még mindig egy csecsemő.

Azt remélik, hogy ez a genetikai rendellenesség rávezetheti őket, mely gének felelősek az öregedésért.

Brooke Greenberg elég idős ahhoz, hogy autót vezessen, jövőre pedig szavazhatna is – súlya viszont mindössze 7 kiló és 30 cm magas, tehát még mindig akkora, mint egy egyéves.

Egészen a közelmúltig, orovosi furcsaságként tekintettek rá, viszont egy tanulmány indulásával ez a lány lehet a kulcsa az emberi öregedés megállításának.
Ha sikerrel jár a kutatás, a tudósok megérthetik az öregedést, és terápiákat fejlesztenének ki az öregedés lassítására.

„Úgy véljük, hogy Brooke állapota egyedülálló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy megértsük az öregedési folyamatot”, mondta Richard Walker, A Dél-Floridai Orvosi Egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője.

„Szerintünk az öregedésért és növekedésért felelős gének mutálódtak, ezért tűnik úgy, mintha megállt volna az idő a kislány számára.”
„Ha össze tudjuk vetni a genomot a normál génekkel, pontosan megtudjuk, mi az ami ezt okozza.”

Ezt követően egy sor tudományos áttörés következik, amely megnöveli az állatok élettartamát, egyes gének változtatásával.
A kísérletezés egy apró féregen kezdődött, amely átlag élettartama két hét. A kutatások meg tudták növelni a féreg élettartalmát 10 hétre, egyes géneken történő változtatásokkal.

Ugyanannak a génnek a mutációjával hasonló sikert értek el az egereknél is.
Az egér genetikailag közel áll az emberekhez. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy viszonylag kevés a száma azoknak a géneknek, amelyek az öregedésért felelősek, ez pedig esélyt ad olyan terápiák kifejlesztésére, amelyek javítják az emberi élet minőségét és meghosszabítják az emberi életet.

A laboratóriumi eredményeket azok a kutatások is alátámasztják, amelyek a hosszú életű családtagokat vizsgálták. EGy holland kutatás már kimutatta, milyen metabolikus és genetikai különbségek vannak a hosszú életre predesztinált emberek és az átlag ember között.
Walker és más kutatók is úgy vélik, hogy a Brooke állapotáért felelős gének ugyanazok, mint amelyeket a holland kutatás is kimutatott.

Látszólag Brooke, aki szüleivel és három nővérével él Baltimore külvárosában, pontosan úgy viselkedik mint egy kisgyermek – pelenkázzák, ringatják, ő pedig gügyög. Még mindig tejfogai vannak, és nem tud beszélni.

Ugyanakkor egy sor életveszélyes egészségi problémán esett át, beleértve az agyvérzést, görcsöket, fekélyeket és légzési nehézségeket – mintha már öreg lenne.

Édesapja, Howard Greenberg szeretné hogy a lányán végzett genetikai kutatások tudnának segíteni másokon.
Az egészségügyi problémákat az okozza, hogy különböző szervei különböző mértékben öregszenek, bár a teste valóban egyéves maradt.
A feltételezés az, hogy olyan genetikai mutációval küzd, amely nem engedi a szerveket, hogy összehangolva növekedjenek.

Talán a Brooke DNS-én végzett kutatások választ adhatnak arra, miért vagyunk halandók.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!