Lakberendezés a Feng Shui öt eleme szerint

Lakberendezés a Feng Shui öt eleme szerint

Címlap / Otthon / Dekor / Lakberendezés a Feng Shui öt eleme szerint

Az ősi kínai hagyomány szerint a világ öt elemének – fa, tűz, föld, fém és víz – harmóniában és egyensúlyban kell lennie egymással.

Mindegyik elemnek megvan saját jellemző tulajdonsága, amelyet használhatunk otthonunk kialakításában, ha egyensúlyt és harmóniát szeretnénk teremteni közvetlen környezetünkben. A Feng Shui kínai hagyományokra épült általános iránymutatás, amelyet az élet minden területén alkalmazhatunk.

A Víz eleme a lakberendezésben

A Víz a Feng Shui szerint a jólétet jelképezi és az érzelmi érzékenységet. Ezt az elemet használjuk, amikor újítani szeretnénk otthonunkon és helyre szeretnénk állítani az energiákat. Azonban a vízelemek túlzása szertelenséghez és kilátástalansághoz vezethet. Ezt az elemet olyan helyekre építsük be, ahol a család szeret pihenni és relaxálni, illetve a munkaterületek olyan részein, ahol gazdagságot és jólétet szeretnénk sugároztatni.

Színek: fekete és sötétkék
– Formák: hullámok és ívek
– Szimbólumok: tükör, üveg, szökőkutak, képek halakkal, vízesések, tengeri táj
– Irány: dél

A Tűz eleme a lakberendezésben

Ez a Feng Shui elem a cselekvéshez, motivációhoz, szenvedélyhez, intelligenciához kapcsolódik. Energizáló és aktiváló ereje van, ezért olyan helyekre érdemes beépíteni, ahol emberek közti kommunikációra kerül sor. Kíváló munkaterületekre is, ösztönzi a tevékenységeket, a tanulást és a szellemi fejlődést. A túlzásba vitt tűz elemek  hírtelen haraghoz és ingerlékenységhez vezethetnek.

– Színek:
piros és narancssárga
– Formák: háromszög és kúp
– Szimbólumok: háromszög és szöges formák, gyertyák, fényes tárgyak, képek tűzről/fényről/napról
– Irány: észak

A Fa eleme a lakberendezésben

A Feng Shuiban a Fa serkenti a kreatív képességeket, a növekedést és a fejlődést. A Fa Elem jelenléte otthonodban elősegíti a családtagok kreativitását. A tér azon részein ajánlott elhelyezni, ahol a lakók a tanulásra és a munkára szeretnének koncentrálni. A túlzott Fa elemek idelizmushoz és ésszerűtlen elvárásokhoz vezethet.

– Színek: a zöld árnyalatai
– Formák: a magas, hosszú és téglalap alakú
– Szimbólumok: fából készült tárgyak, fabútorok, növények, képek fákról és növényekről
– Irány: kelet, dél-kelet

A Fém eleme a lakberendezésben

Ez a Feng Shui elem pénzügyi hatalmat és sikereket hoz. A fém-elemnek a lakásban az a szerepe, hogy vállalkozó szellemmel és sokoldalúsággal töltse fel a lakókat. Másrészt a túl sok fém sietséghez, meggondolatlansághoz, kiadásokhoz vezethet.

– Színek: fehér, arany, ezüst.
– Formák: kerek, kupola, félhold.
– Szimbólumok: fém tárgyak, kardok, érmék, képek fémdolgokról.
– Irány: észak-nyugat, nyugat.

A Föld eleme a lakberendezésben

A Föld eleme növeli a stabilitást, megbízhatóságot és bizalmat. Ezek a tényezők erősítik a szellemet és az erkölcsi támogatást. A túlzott Föld elemek elindíthatják a stagnálás légkörét, vagy gyanakvást kelthetnek a házban.

– Színek: sárga és barna.
– Formák: négyzet, kocka.
– Szimbólumok: kerámia, kő, kristály, tájképek.
– Irány: dél-nyugat, észak-kelet.

A legjobb eredmény akkor érhetjük el, ha a Feng Shui 5 elemét egyenlő mértékben tudjuk eloszlatni a ház minden helyiségében. Minden elemnek megvan a saját funkciója és hatása, együtt kölcsönhatásba lépve a családot a legpozitívabb módon befolyásolják.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!