Ezekkel a módszerekkel növelheted kutyád élethosszát

Ezekkel a módszerekkel növelheted kutyád élethosszát

Címlap / Életmód / Család / Ezekkel a módszerekkel növelheted kutyád élethosszát

Ahogy minden valamirevaló gazdi, úgy mi is megpróbáljuk a tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy a kutyusunk a lehető legtovább velünk maradhasson.

A legtöbb kutya átlagosan 10-14 évig él, bár egyesek ezt túlszárnyalhatják, mások pedig hajlamosabbak lehetnek bizonyos betegségekre, problémákra, amik miatt esetükben eleve rövidebb időtartammal kalkulálhatunk.

Jacqueline Boyd, a Nottingham Trent Egyetem Állattudományi Főiskola oktatója összegyűjtött egy kis segédletet, amit mindannyian alkalmazhatunk annak érdekében, hogy kedvencünk még sok-sok évig aktív tagja lehessen a családnak.

Ügyelj a súlyára!

Nekem is nehezemre esik nemet mondani a csillogó, reményteli, barna szempárra, de az elhízás sokszorosan összefügg a kutyák élettartamának csökkenésével. Akárcsak az emberek, úgy a kutyák esetében is alapvető fontosságú az egészséges testsúly megőrzése, fenntartásra. Az ideális, vagy az ideálisnál egészen kicsit alacsonyabb testsúly sokkal jobb az állat számára, mint a pluszkilók.

Szükség esetén szigorúbbnak kell lenni a jutalomfalatok osztogatása során, vagy tápot kell váltani, csökkenteni a mennyiséget, a lényeg, hogy folyamatosan monitorozzuk a kutya testsúlyát és ragaszkodjunk az ideális állapothoz. Fontos, hogy ez nem olyan tényező, amit elég egyszer beállítani, hiszen más mennyiségre és más típusú tápra van szüksége egy kölyöknek, egy felnőtt és egy idős kutyának (nem beszélve az aktivitásról). 

Általánosságban elmondható, hogy a helyes táplálást tekintve ugyanolyan fontos a mennyiség, mint a minőség. Utóbbi fajtánként és még kutyánként is eltérő lehet, ezért érdemes szakértővel, állatorvossal konzultálni a komolyabb váltások előtt. 

Kutya élettartamának növelése
Kerkez/istockphoto.com

Sétálj vele minél többet!

A testmozgásnak a kutyák esetében is számos élettani és pszichológiai előnye ismeretes. A fizikai aktivitás nem csak abban nyújt segítséget, hogy a kutya őrizni tudja egészséges testsúlyát, hanem abban is, hogy genetikailag lassabban öregedjen.

Bár a testmozgás önmagában nem növeli a kutya élettartamát, segíthet megvédeni a túlsúly kialakulásától. Továbbá nem elhanyagolható tényező az sem, mennyire boldogok a kutyák a séták során, márpedig a lelki tényező az ebek esetében sem hagyható figyelmen kívül.

Taníts neki új trükköket!

Újabb hasonlóság az emberrel: az öregedés nem csak fizikai szinten hat az állatokra, hanem mentálisan is. Az élettartam növelése szempontjából a kutya elméjének aktívan tartása szintén hasznos. A közhiedelemmel ellentétben új trükköket távolról sem a kölyköknek lehet, érdemes tanítani, hanem az idősebb kutyáknak is, akik így tovább maradnak szellemileg is frissek.

Még akkor is, ha egészségügyi problémák miatt a fizikai aktivitás már korlátolt, a kevésbé mozgalmas játékok, tevékenységek éberen tarthatják az idősebb korosztályt. A kutyák orrhasználata szórakoztató dolog az ebek számára, az illat alapján történő keresés-megtalálás mentálisan és fizikálisan is felpörgeti őket. Jó választás lehet a hidroterápia is, az úszás, különösen azoknak a kutyáknak, akiknek túlsúlya, vagy éppen kora akadályozza a testmozgás további formáit. 

Kutya élettartamának növelése
Obrradovic/istockphoto.com

Erősítsd meg a köteléket köztetek!

Ahogy sok más társállat, úgy a kutyák is egyértelműen kötődnek gondozóikhoz. Ez a stabil kötelék segít fenntartani a boldog és kölcsönösen előnyös partnerséget, ami éveket adhat az állat életéhez. Nem „csak” a lelki kapcsolat miatt, hanem azért is, mert a szoros viszonyban sokkal könnyebb észrevenni a problémákat.

Étvágytalan? Bágyadtabb? Fáradékonyabb? Esetleg simogatás során találtál egy élősködőt a bundájában, vagy sebet a bőrén? Ezeket a problémákat csak késve, vagy későn veszik észre azok a gazdák, akik nem ápolnak szoros kapcsolatot a kutyájukkal. 

Ne spórolj az állatorvoson! Amikor egy kutyát befogadunk, akkor azzal vállaljuk, hogy élete végéig megfelelő ellátásban részesítjük, és ide tartozik az állatorvosi felügyelet is. A modern állatgyógyászat már jelentős javulást ért el a kutyák egészségügyi problémáinak megelőzésében és kezelésében egyaránt. Érdemes személyre szabni az állatorvosok által javasolt kezeléseket és időről időre ellenőrzésre vinni az állatot.

Különösen fontos odafigyelni a fogakra, az íny állapotára, vagy éppen a porckopásra, amik egyértelműen fájdalmat okoznak az állatnak és természetesen negatívan befolyásolják a kutya jólétét.

Ha ezzel párhuzamosan a higiéniára is fokozott figyelmet fordítunk, mossuk a kutya fogát, megfelelően tisztítjuk a fülét, vágjuk (vagy vágatjuk) a szőrét, körmeit, akkor egész biztos, hogy mindent megteszünk azért, hogy teljes és boldog, hosszú élete legyen.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!