A kutyák ösztönösen megérzik, mit akar a gazdájuk – Hogy lehet ez?

A kutyák ösztönösen megérzik, mit akar a gazdájuk – Hogy lehet ez?

Címlap / Életmód / Család / A kutyák ösztönösen megérzik, mit akar a gazdájuk – Hogy lehet ez?

A Duke Egyetem kutatói szerint a kutyák egészen különleges viselkedésében nagy szerepet játszik az, hogy meglehetősen régen, több 10 000 évvel ezelőtt háziasították őket. Ennek köszönhető, hogy ezek az állatok nem csak úgy fejlődtek, hogy alkalmazkodtak az emberekhez, az általuk biztosított körülményekhez, hanem egész pontosan megértik az emberi gesztusokat. 

„Tanulmányunk megerősíti, hogy a kutyák szociális zsenialitása a tökéletes háziasításuk eredménye”

– mondta Dr. Brian Hare, az evolúciós antropológia professzora.

A kutyák úgy születnek, hogy értenek minket

A tanulmány szerzői összehasonlították az emberek által nevelt farkaskölyköket olyan kutyákkal, akik alig érintkeztek az emberekkel. Felfedezték, hogy a kutyák a körülményeik ellenére még mindig felülmúlták a farkas társaikat abban a tekintetben, ahogyan együttműködtek az emberekkel.

Ez tehát azt jelenti, hogy a kutyák nem tanult módon, hanem ösztönösen értik meg az embereket.

A csapat megállapította, hogy hasonlóan a csecsemőkhöz, a kutyakölykök intuitívan megérezték, mit szeretne, mire utal az az ember, aki utasítja őket. Úgy tűnik, hogy a kutyáknak velük született képességük, hogy megértsék a kommunikációnkat és igyekezzenek együttműködni velünk. A farkaskölykökről viszont ez nem volt elmondható, ők vagy nem értették, vagy nem akarták teljesíteni az utasításokat. 

Hogyan tesztelték a kölyköket?

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást