Miért „zoomie”-zik a kutyád? Közbe kell avatkoznod? 

Miért „zoomie”-zik a kutyád? Közbe kell avatkoznod? 

Címlap / Életmód / Család / Miért „zoomie”-zik a kutyád? Közbe kell avatkoznod? 

Sokan nem gondolnák a nyugodt és lusta kutyánkról, hogy meg tud őrülni és őt is elkapja a zoomie lendülete, de egy esetben ez nála is elő szokott fordulni: fürdés után. Amikor kiveszem a vízből és elkezdem törölgetni, már alig bírja tartani magát, minden erejével szabadulna. Akkor is, ha előtte úgy állt a tusolóban, mint aki mélyen meg van sértve és akkor is, ha hullafáradt a kiadós ásás után. Ahogy végigér rajta a törölköző, már ki is bújik a kezeim közül, és eszeveszetten rohangál a házban – mintha ettől gyorsabban megszáradna. Felugrál a bútorokra, élesen veszi a kanyart és dörgölőzik a szőnyegen, majd újra felpattan. Ez a futam általában pár percig tart, de kis pihenés után néha folytatódik. 

Miért csinálják ezt a kutyák?

Első pillantásra nagyon viccesnek tűnik a jelenet és nem jut eszünkbe az, hogy a kutyáknak bármi gondjuk lenne. Elég rájuk nézni és szinte ott a boldog vigyor az arcukon: lihegnek, nyelvük kilóg, szemeik tágra nyílnak. A boldognak ható rohangálás jótékony őrületnek hat, illetve játéknak.

A legnagyobb veszélye a zoomie-nak az, hogy a kutyák általában nincsenek tudatában annak, mennyire bepörögtek, szinte látszik rajtuk, hogy elvesztették a kapcsolatot a külvilággal.

Ennek pedig gyakran sérülés a vége, ahogy arra jó pár példát látunk a különféle videómegosztókon. A kutyák nekiütköznek az ajtónak, kanapénak, asztalnak, rosszabb esetben üveget, vagy bútort törnek és eközben természetesen ők is komoly sérülésekre tehetnek szert. A zoomie után a kutyák elfáradnak és általában nagyon hirtelen lehiggadnak. A pár másodperccel korábbi, fejvesztett futamra csak a zihálás utal.

A kutatók nevet is adtak ennek a viselkedésnek: „Frenetic Random Activity Periods”-ként tartják számon. Egyébként nem kizárólag kutyákra jellemző a magatartásminta. A vadon élő állatoknál szintén megfigyelték ezeket a kitöréseket, továbbá más háziállatoknál, főleg a házinyulaknál gyakran rögzítették.

freemixer/istockphoto.com

Bajt jelezhet a zoomie-zás?

Ha nem túl gyakori, vagy adott tevékenységhez köthető (mint pl. nálunk a fürdetés, de ilyen az is, ha idegen kutya sétál az utcában, vagy hazajön a szeretett gazdi), akkor nincs komolyabb aggódnivalód. Inkább csak arra kell figyelned, a kutyád nehogy megsérüljön, megüsse magát, szóval olyan helyen törjön rá a zoomie, ahol probléma nélkül kirohangálhatja magát.

Ha viszont a zoomie látszólag ok nélkül jelentkezik, sűrűn előfordul, akkor hiperaktivitásos zavarra gyanakodhatsz, mely nem csak az emberek sajátja – kutyáknál szintén felütheti a fejét. 

A zoomie egyébként nem csak akkor jelentkezik, ha boldog a kutya, hanem abban az esetben is, ha zavart, stresszes. Előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudja másként levezetni a benne levő feszültséget. Ebben az esetben is szükség van beavatkozásra. Elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni, vagy csökkenteni a vele járó stresszt, ha kizárni nem lehetséges.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást