Mégse a szénhidrát a vétkes? Kutatási eredmények a cukorbetegségről

Mégse a szénhidrát a vétkes? Kutatási eredmények a cukorbetegségről

Címlap / Életmód / Egészség / Mégse a szénhidrát a vétkes? Kutatási eredmények a cukorbetegségről / 2. oldal

Miért tapasztalnak a betegek mást?

Persze, ezzel erősen szembemegy, hogy az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek a magas szénhidráttartalmú étkezések után megnövekedett vércukorszintet tapasztalnak. Kézenfekvőnek tűnik tehát pont a szénhidrátokat minimalizálni, ezzel azonban csak stagnálás, vagy romlás érhető el, hosszú távú javulás, vagy gyógyulás nem.

Ennek oka az, hogy a zsírok lerakódnak az érfalakban és a közeli sejtekben, akadályozzák, hogy az időközben a vérbe kerülő glükóz eljusson célhelyére – így megemelkedik a vércukorszint, a belső szervek pedig utánpótlás hiányában éheznek (ez állandó stresszben tartja a szervezetet, ami hosszútávon számtalan más betegséghez vezet).

A másik probléma, hogy amit ránézésre szénhidrátbombának találunk, az sokszor nem csak szénhidrát –, hanem zsírbomba is.

Jó példa erre egy finomított lisztből készült fánk, ami tele van vajjal, olajban sütjük ki, és gyakran zsíros mogyorókrémet töltünk bele.

Egységenként tekintve az ilyen élelmiszerek sokszor több zsírt, mint szénhidrátot tartalmaznak, mégis úgy gondoljuk, kizárólag utóbbit tehetjük felelőssé a hízásért és a cukorbetegség kialakulásáért.

Csakis minőségi szénhidrát jöhet szóba

Természetesen sem Barnard, sem más szakértők nem javasolják, hogy finomított szénhidrátot kellene tömnie bárkinek, főleg nem a cukorbetegeknek, azonban csodálatos gyógyulásokat sikerült elérni azoknál az embereknél, akik képesek voltak minimálisra redukálni zsírfogyasztásukat, és magasra emelni a nem finomított szénhidrátok fogyasztását. Ez a legkönnyebben növényi étrenddel érhető el, ahol automatikusan kiesnek az állati eredetű alapanyagok, úgy, mint a zsíros húsok és tejtermékek, továbbá a koleszterinben gazdag tojás.

Nyilvánvalóan fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a növényi étrendet pont olyan könnyen el lehet rontani, mint a low carb (szénhidrátszegény) és a ketogén (fehérje dús) étkezést. Manapság már hazánkban is akadnak olyan szakértők, akik növényi étrendre specializálódtak – tőlük érdemes segítséget, esetleg konkrét étrendet kérni. Ha pedig nem gond számodra az angol nyelv, a Vegan Diabetics Facebook csoportban olvashatod a gyógyulások történeteit, és persze számtalan hasznos infót is az induláshoz.

Képek forrása: unsplash.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

2 hozzászólás

 • Géza
  2020.10.16., 13:12

  Ezt írja: “fánk, ami tele van vajjal, olajban sütjük ki, és gyakran zsíros mogyorókrémet töltünk bele” és mégis a zsírt nevezi okozóként. Legetséges, hogy az olajok, netán a növényi olajokhoz használt vegyszerek okozzák a cukor betegséget?

  Válasz
  • Szántó István
   2021.03.25., 09:08

   Ha lerakodik az erfalra, ès gátolja a glükóz sejtekbe jutását,miėrt ne!

   Válasz

Írj egy hozzászólást