Mégse a szénhidrát a vétkes? Kutatási eredmények a cukorbetegségről

Mégse a szénhidrát a vétkes? Kutatási eredmények a cukorbetegségről

Címlap / Életmód / Egészség / Mégse a szénhidrát a vétkes? Kutatási eredmények a cukorbetegségről

A cukorbetegséget civilizációs betegségnek tartjuk, amiből következik, hogy nem igazán volt jellemző az elődeinkre. Természetesen senki sem mondja, hogy régen ismeretlen volt, de manapság teljesen hétköznapinak tartjuk – pedig, ha egy betegségre rásütjük, hogy „civilizációs”, az azt jelenti, hogy a jelenben alakítottunk ki új, helytelen szokásokat. Nem kivétel ez alól a cukorbetegség sem, amiről úgy tűnik, áttörő információk derültek ki.

Dr. Neal Barnard neve nem lehet ismeretlen azok számára, akik sokat foglalkoznak korunk népbetegségeivel, illetve a növényi étrenddel. Ez a doktor népszerű amerikai szerző, klinikai kutató, ráadásul a PCRM orvosi bizottság elnöke. Napjainkban a George Washington Egyetem Orvostudományi Doktori Iskolájának professzora, és ahol csak teheti, hirdeti, hogy egyetlen megelőző gyógymód létezik az életünkben: az pedig az étrendünk.

Kutatási eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy az összes civilizációs betegséget saját magunknak köszönhetjük, szó sincsen genetikáról, legalábbis utóbbi semmiképpen sem indokolja, hogy ilyen mértékben szenvedjünk a problémáktól.

Barnard őszintén hisz abban, hogy a növényi étrend minden életkorban és állapotban ideális az emberek számára (ez a WHO által is elismert tény), továbbá úgy véli, hogy természetesen gyógyulni is lehet a segítségével.

A gyümölcsökben, gabonafékében és zöldségekben gazdag étrendet a cukorbetegeknek is egyértelműen ajánlja, és egyre több gyógyult beteg, valamint kutatás támasztja alá a nézeteit. De hogy lehet, hogy egy szénhidrátban gazdag étrend nemhogy ront, kifejezetten segít a cukorbetegeken?

Áttörő kutatási eredmények a cukorbetegségről: mégsem a szénhidrát okozza?

Szénhidráttal a cukorbetegség ellen

Dr. Neal Barnard és sok más, a változásokra nyitott szakorvos is úgy véli, hogy a cukorbetegséget – nevével ellentétben – nem a cukor (tehát átvitt értelemben a szénhidrát) okozza, hanem a zsír.

Erről egyébként már egy magyar professzor, Wittmann István is értekezett. Az ő áttörő felfedezése rámutatott, hogy a cukorbetegség valódi oka egy kóros aminsav módosulat, ami minden bizonnyal létrehozza az inzulin receptorok kóros elváltozását – ezért azonban nem a természetes szénhidrátban, hanem a zsírban gazdag ételeket tette felelőssé.

A túlzott zsírbevitel úgy általában csökkenti a vázizomzat cukorfelevő képességét, tehát, ha az étrendből minimalizálásra kerül ez a makro, akkor elérhető a gyógyulás, illetve megelőzhető a civilizációs betegségek legjava.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»