A külsőd lebuktat: ezek utalnak arra, hogy egészségtelenül eszel

A külsőd lebuktat: ezek utalnak arra, hogy egészségtelenül eszel

Címlap / Életmód / Egészség / A külsőd lebuktat: ezek utalnak arra, hogy egészségtelenül eszel

Problémás bőr

Kamaszként gyakorlatilag senki sem ússza meg a különféle bőrproblémákat, alig akad olyan, aki gyerekként éppolyan porcelánbőrű, mint felnőttként. Ez persze részben genetika kérdése, de rengeteget számít az életmód, azon belül is az étkezés. Ha felnőtt korodban is zsíros bőr, mitesszerek és pattanások kínoznak, akkor jó eséllyel ideje alaposan átgondolnod az étkezési szokásaidat.

A túl sok zsíros, olajos étel mellett sok mindenkinél okoznak problémákat a tejtermékek és a pékáruk, a glutént tartalmazó élelmiszerek. Ha nem eszel elég tisztán, túl sok feldolgozott ételt fogyasztasz, annak nem csak pluszkiló lesz az eredménye: a bőrödön is tükröződik az étkezésed minősége.

Túlságosan száraz a bőröd

A száraz bőr lehet szezonális probléma, vagy valamilyen mellékhatás, pl. ha túl sok forró fürdőt veszel, vagy túl forró vízben zuhanyozol, akkor könnyen berepedezhet tested kültakarója. Azonban ennél jóval gyakoribb, hogy helytelen étkezési szokások állnak a háttérben.

A folyadékpótlás ugyanis nem csak abból áll, hogy elegendő vizet iszol, hanem abból is, hogy megfelelő minőségű ételeket fogyasztasz.

Nem véletlen, hogy a napi folyadékfogyasztásba beleszámít a leves, vagy éppen a gyümölcsök és zöldségek létartalma – ezek ugyanúgy hidratálják a szervezetedet, mint a víz. Persze csak akkor, ha rendszeresen a tányérodra kerülnek, és nem fogyasztasz egész nap készételeket.

Nem ideális a testsúlyod

A túlsúly nagyon erősen árulkodik arról, hogy valami nincs rendben a testedben – és most nem arra gondolunk, hogy van rajtad 3-5 kiló plusz, vagy a BMI határérték felső részét karcolod.

Lehetsz egészséges túlsúlyosan is, ha a felesleged nem drasztikus, de ha komolyabb plusszal harcolsz, akkor nem csak abban lehetsz biztos, hogy egészségtelenül táplálkozol, hanem abban is, hogy záros időn belül komolyabb betegségeid lesznek.

A testsúly mindig is több volt szimpla esztétikumnál, hiszen éppúgy nem egészséges a túl sok plusz, mint a kórosan sovány testalkat. Bármelyik véglet is legyen igaz rád, arra figyelmeztet, hogy gyökeresen át kell vizsgálnod az étkezési szokásaidat, és bizony egy laborvizsgálat sem árt, mielőtt komolyabb változtatásba fogsz bele.

Sápadt vagy

A bőrszínünk örökletes dolog, azonban nem csak a genetikádtól függ, hogy sápadt vagy-e. Természetesen közbeszólnak az olyan körülmények, mint amilyen az éjszakázás: ha egész éjjel buliztál, vagy semmit sem pihentél, mert egy nehéz vizsgára készültél, akkor természetes, hogy fáradtnak tűnsz és sápadt a bőröd. Azonban, ha állandósul ez a külső jel, akkor az utalhat különféle megbetegedésekre.

Gyakori pl. a vérszegénység, ami nagyon sokszor egyoldalú, hiányos táplálkozás következménye, és ennek megfelelően látszik is az eredménye a bőrödön.

Ajakherpesz?

A herpesz nem túl esztétikus probléma, ráadásul, ha egyszer megjelent, akkor jóval könnyebben visszatér. A vírusos megbetegedés okozta seb sokszor fájdalmas, érzékeny és gyakran más betegségek melléktüneteként jelentkezik.

A megjelenését hormonális és pszichés tényezők éppúgy elősegíthetik, mint a fertőzések – és itt jön a lényeg: a herpesz (ahogy más betegség) akkor jelenik meg, ha nem elég erős az immunrendszered.

Tested védekezőképességét azonban csak akkor vértezheted fel kellőképpen, ha odafigyelsz a táplálkozásodra és nem hagyod, hogy bármiben is hiányt szenvedjen a szervezeted.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást