Különleges mézeskalácsok az év minden napjára – interjú a Mézédes tulajdonosával

Különleges mézeskalácsok az év minden napjára – interjú a Mézédes tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Különleges mézeskalácsok az év minden napjára – interjú a Mézédes tulajdonosával

Pont, mint Maszlag Tiborné Erzsi díszes mézeskalácsai, amelyeket születésnapra, névnapra, húsvétra, vagy bármilyen más ünnepre, eseményre készít, gyakran egyedi kérések alapján.

Honnan jött az ötlet, hogy díszes mézeskalácsok készítésével szeretnél foglalkozni?

Legelőször Szegeden egy játszóház-vezető képzésen találkoztam a mézeskalács készítésével. A tanfolyam keretében betekintést nyertünk több kézműves tevékenységbe, köztük a mézeskalács sütésével és díszítésével is megismerkedhettünk. Már ekkor nagyon megtetszett ez a foglalatosság, s később Békéscsabán elvégeztem a népi kismesterség mézeskalács-készítő tanfolyamát. Ezután pedig ennek a képzésnek a keretén belül a mézeskalács-oktatói képesítést is megszereztem.

 A mézeskalács készítését becsempésztem a munkámba is, mivel pedagógus vagyok, ezért az ünnepkörök közeledtével mindig mézeskalács illat töltötte be az iskolát. E tevékenységet a kollégáim is átvették, s karácsonykor minden osztály szorgosan készülődött az ünnepre, mézeskalácsot sütöttünk és a szülőkkel együtt közösen kidíszítettük. 

Ebből, a hobbinak induló tevékenységből fokozatosan alakult ki a vállalkozásom, amit a munkám mellett folytatok. A békéscsabai képzés után többször is ellátogattam Cserszegtomajra, ahol Vargáné Orbán Anikó segítségével tovább fejleszthettem a díszítési technikáimat.

Milyen indíttatásból és mikor született meg a Mézédes?

A vállalkozásom vevőköre leginkább a helyi vagy egy kicsit távolabbi városokból került ki. A pandémia miatt azonban a személyes találkozások lecsökkentek, az értékesítés nehezebbé vált. Ugyanakkor tele voltam tervekkel, ötletekkel. Ekkor javasolta a lányom, Anett, hogy indítsunk egy Facebook oldalt. Egy kicsit nehezen győzött meg arról, hogy ez több emberhez segít eljuttatni a termékeimet, de a családom lelkesedése és segítése meggyőzött. Nevet találtunk ki, elkészítettük a logót és tavaly márciusban létrehoztuk a Mézédes oldalt. Ide az általam elkészített mézeskalácsok fotóit töltjük fel, s úgy tűnik, egyre többeknek tetszenek a termékeim. 

Megkeresnek egyedi ötletekkel, tervekkel, s ezek elkészítése igazi kihívás számomra. Sokan kérdezik, hogy nem unom-e még a mézeskalácsok készítését, de a változatosság az, ami széppé teszi e tevékenységet. Sosem unom meg. Akkor sem, amikor a századik formát is ugyanúgy kell kidíszítenem, s akkor sem, amikor egyedi terv alapján kell dolgoznom.

Ez egy szeretet-, szerelemmunka, ami feltölt, megnyugtat, ugyanakkor inspirál, erőt, energiát ad. Megengedi, hogy terveket szövögessek, megvalósítsam önmagam mások által.

Imádom készíteni akkor is, amikor egy-egy időszakban komoly fizikai megterhelést is jelent. A digitális térben való megjelenés pedig naprakész ötleteket vár el tőlem. Másfajta értékesítés ez, mint amikor egy rendezvényen, vásárban megjelenek a termékeimmel. 

A kép forrása: https://www.facebook.com/mezedesmezes

Hogy zajlik a sütési folyamat? Egy vagy több bevált receptet használsz?

A díszítési munkát megelőzi a mézeskalács gyúrása és sütése. Ezek a legmegterhelőbb folyamatok. Ma már gyúrógéppel dolgozom, ő segít nekem e munkában. A sütés általában hosszabb ideig, akár 3-4 óráig tartó folyamat. Az igények szerint megtervezem, hogy milyen formákat sütök, s azok elkészítését végzem el. Persze mindig van, hogy egy-egy formából többet sütök, mert mindig van olyan vevőm, aki személyesen jön el válogatni a mézesek között. Általában két recepttel dolgozom, s ezeket váltva használom.

Mi a puha mézeskalács titka?

Hogy mi a puha mézeskalács titka? Hát ezt nehéz megmondani, mert sok jó recept létezik és mindenki a maga bevált mézeskalácsára esküszik. Én az egyik receptnél szódabikarbónát, a másiknál szalakálit használok. Szerintem mind a két mézeskalács finom, ízletes. Bár a termékeimet ajándéktárgyként értékesítem.

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy bonyolultabb díszítés?

A gyakorlat és a rutin miatt elég gyorsan díszítek, de a legmunkásabb díszítés az a csipkézés. Ekkor vízszintes és függőleges vonalakkal négyzetrácsot készítek a mézes felületén és ebbe pöttyözöm bele a mintát. Ezek a minták általában a keresztszemes hímzésekhez hasonlóak. Soha nem mértem még le, hogy egy-egy minta díszítése mennyi időt vesz igénybe, mert a száradás miatt többször is félre kell tenni a mézeskalácsot. 

Tehát egy-egy darab elkészítésekor többször is kezünkbe vesszük a mézest, mire végleg elkészül. Ez hosszú folyamat. Legtöbbször azonban nem is díszítések okoznak gondot, hanem egy-egy mintadarab elkészítése. Kikísérletezni, hogy melyik folyamat legyen először, s mi jöjjön utána, hogy jól mutasson a mézeskalácson a minta, amit elterveztem. 

A kép forrása: https://www.facebook.com/mezedesmezes

Honnan inspirálódsz?

Általában a digitális térben keresgélek. Főleg hímzések mintáit, rajzokat nézegetek, de ellátogatok más mézeskalács-készítők oldalára is. 

Fogyasztás céljából is értékesítesz mézeskalácsokat?

A mézeskalácsaimat csak ajándéktárgyként értékesítem. Vannak olyan megrendelőim, akik jelzik, hogy a tőlem vásárolt mézesek évek múlva is emlékeztetik őket azokra a pillanatokra, melyekre készíttették.

A kép forrása: https://www.facebook.com/mezedesmezes

Hány darab kiszúróformád van? Melyek a kedvenceid?

Régebben még nagyon gyér volt a választék ezen a területen. Eleinte a kiszúró formákat magam készítettem. Beszereztem mindenféle eszközt, hogy ezeket el tudjam készíteni. Hátránya az volt, hogy a legapróbb hajlításokat nem vagy nagyon nehéz volt elkészíteni. Ma már több vállalkozás segíti a munkámat. Több forrásból tudom beszerezni.

Válogathatok az általuk készített termékekből vagy elküldhetem az általam tervezett forma körvonalát, s napokon belül megkapom a 3D nyomtatóval elkészített kiszúrót. Sokféle formám van, bár nem használom mindegyiket. A kiszúrók gyűjtése nálam egy szenvedély. Eleinte megszámoltam, hogy hány darab van, most már nem tartom számon. Ha egy termékből 10 darabnál többet kell elkészítenem, akkor megcsináltatom a kiszúró formát. A karácsonyi formák állnak hozzám a legközelebb. 

Mely eddig készített mézeskalácsaidra vagy a legbüszkébb?

Mindegyik mézeskalács, amit elkészítek büszkeséggel tölt el. Igazából nincs kedvencem, de a csipkézettek állnak hozzám a legközelebb. Igyekszem minőségi munkát készíteni. A századik darabnak is ugyanúgy kell kinéznie, mint a legelsőnek. 

A kép forrása: https://www.facebook.com/mezedesmezes

Mondhatjuk, hogy a mézeskalácsokra egész évben van kereslet? Mely alkalmakra vásárolnak belőlük a legtöbbet az emberek?

Amikor elkezdtem a mézeskalács készítésével foglalkozni, akkor a családom nem hitte, hogy állandó tevékenységemmé válik. Ugyanis legtöbben a karácsonyhoz kötik a mézeskalács készítését. Hát igen. A karácsony a csúcsidőszak, de ma már egész évben folyamatos munkát ad a mézesek készítése és díszítése. A januári hónap talán a „legcsendesebb” időszak, de ez kell is a decemberi hajtás után. Általában az ünnepeikre készíttetnek a megrendelőim mézeskalácsot. Születésnap. névnap, keresztelő, esküvő, ballagás. Valamint az ünnepkörökre: húsvét, anyák napja, nőnap, karácsony s az újabbakra, Valentin-nap, Halloween.

A kép forrása: https://www.facebook.com/mezedesmezes

Melyik korosztály a legnyitottabb a mézesekre?

Korosztálytól független a megrendelőim köre. Általában azok keresnek meg, akik egyedi, kézműves terméket szeretnének ajándékozni, akár személyre szólót. Örömmel veszi mindenki, hogy a mézes tésztából minden elkészíthető, nincs olyan elképzelés, amit nem lehetne megvalósítani.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Szeretném minél tovább folytatni e tevékenységet, s szeretném a megrendelőimet még sok-sok szép mézeskaláccsal megörvendeztetni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást