7 különleges házi macskafajta, amiről még lehet, hogy nem is hallottál

7 különleges házi macskafajta, amiről még lehet, hogy nem is hallottál

Címlap / Életmód / Család / 7 különleges házi macskafajta, amiről még lehet, hogy nem is hallottál

Hazánkban még nem annyira „divat” fajtiszta cicákat birtokolni, mi több, sokan nem is tudják, hogy a házimacskákon felül egészen különleges fajták léteznek, melyek akár többszázezer forintba is kerülhetnek.

Brit rövidszőrű

Ezt a cicát senkinek sem kell bemutatni, aki látott már macskatápot népszerűsítő hirdetményt. (Bár tény, hogy a szürke csíkos változat mellett a brit cicák lehetnek egyszínűek is.) A fajta őse a brit házimacska, melynek kerek feje és robusztus, masszív alkata volt.

Ezeket a vonásokat a brit cica mindmáig megőrizte, illetve kiegészítette olyan tulajdonságokkal, mint a tömött, lágy szőrzet, különleges színezet. A belső tulajdonságokat illetően a brit cicák békések, barátságosak, kiegyensúlyozottak, önállóak.

Skót lógófülű

A skót lógófülű macskának sajátossága a csendesen barátságos stílus. Odaadóan követi gazdáját, akitől igényli a figyelmet és a törődést.

Az egyedi külsőt kölcsönző, jellegzetesen lógó fül természetesen mutáció, s az ezzel járó esetleges hátrányokat csak a jó hírű tenyésztők voltak képesek kiküszöbölni.

A cica számtalan színvariációban megtalálható, bundája rövid, de tömött, mérete közepesnek mondható.

Maine Coon

Ez a cica igazi óriás a házimacskák között, ezért csak azok számára javasolt, akik nem riadnak vissza a felnőttkori 12-14 kilogrammos testsúlytól.

Megjelenésére a nagy méreten felül a hosszú szőrzet, és a fülek végén lévő szőrszálak jellemzőek igazán, utóbbiak egy kicsit vad, hiúzos külsőt kölcsönöznek az állatnak.

A valóságban a maine coon egy nagyon kedves és barátságos cica, éppúgy igényli a dédelgetést és a kényeztetést, mint bármelyik más hétköznapi fajta. Ugyanakkor vágyik a szabadságra, szüksége van arra, hogy olykor-olykor megforduljon a friss levegőn.

Ragdoll

A ragdoll cicák nyugodtak és könnyen kezelhetőek, kiegyensúlyozottak. Nagyon vágynak a gazdi társaságára, sokszor úgy viselkednek vele, mint ahogy azt egy kutyától várná az ember. Erőteljes megjelenés jellemzi őket, masszívak és tömött, félhosszú szőrzettel rendelkeznek.

Ugyancsak nem egy kis súlyú fajról beszélhetünk, a kandúrok gyakran a 9-10 kilogrammot is elérik.

Több szín és mintázat elfogadott, de a kiscicák csak kétéves korukra érik el végleges árnyalatukat.

Burmilla

A burmilla zömök, izmos macska, tömör, de rövid szőrzettel. Erősen emlékeztet a fél perzsa macskákra, de ez nem csoda, hiszen az eredeti keresztezésben is perzsa volt a kanmacska. Szemeik hatalmasak, ferdén ülnek, színüket illetően ezüstösek, csillogóak.

Személyiségüket közelebbről vizsgálva megállapíthatjuk, hogy meglehetősen csendes macskafajtáról van szó, melyben mindegyik állat igazi egyéniség.

Egyiptomi mau

Az egyik legősibb macskafajta az egyiptomi mau. Különlegessége egyedülálló, pettyes mintázatában rejlik, melynek csúcspontja a fejen található szkarabeuszbogár formájú motívum.

Testfelépítése szikár, kecses, hátsó lábai nyúlánkabbak, mint az elsők, fülei hosszúak, feltűnőek.

Társaságigénylő faj, ugyanakkor tipikus macska: az idegenekkel szemben bizalmatlan, gazdájával szemben rettentően barátságos, törődő.

Karthauzi

Zömök, elegáns, rövidszőrű, régóta tenyésztett macskafajta. Azonnal feltűnő jellegzetessége ezüstszürke, csillogó és dús szőrzete. Szemei narancsosak vagy aranysárgák, áthatóak. Tulajdonságait illetően szelíd, aktív, játékos macska.

Nagyon éber és játékos, igényli a szeretetet, törődést, amit hasonló intenzitású dorombolással és dörgölőzéssel hálál meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást