Szórakozás / Otthon

A különleges ok, amiért ezek a 102 éves fotók meghódították a netet

Nemrég szélsebes tempóban kezdett terjedni az interneten egy szőke lány fotója, aki piros ruhában pózolt a tengerparton. Ez alapján neked sem tűnik fel semmi különös, igaz? Hiszen szinte mindenki lekap néhány pillanatot a fényképezőgépével a nyaralás vagy kirándulás alatt. Csakhogy ezek a fotók eltérnek a többitől; élénk színvilággal rendelkeznek, egyedi hangulatuk van, és több mint 100 évvel ezelőtt készítették őket!

A múlt pillanatai

Te is megszoktad már, hogy a régmúltban készült fotókat csakis fekete-fehér árnyalatokban tudod megcsodálni?

Ennek a színtelen, nosztalgikus hangulatnak köszönhetően nehéz elképzelni, hogy a képen látott pillanatok egykor tényleg a valóságban is megtörténtek. Talán épp ezért alakulhatott úgy, hogy az internetet teljesen rabul ejtették ezek a színes fotók, amiket több, mint 100 éve készítettek egy szőke lányról, vörös pulcsiban.

De ki volt ez a titokzatos szépség, és milyen különleges módszerrel tudták már akkor megfesteni a negatívokat?

Színes fotók 100 évvel ezelőtt

Mervyn O’Gorman 42 éves volt, amikor elkészítette ezeket a képeket, mintegy hobbi gyanánt. A férfi egyébként elektromos mérnökként és szerzőként dolgozott, a fotózást csak a szabadidejében űzte – pedig kiemelkedő tehetsége volt hozzá.

Olvastad már?  2020-as adatok: ezekben a városokban a legdrágább most az élet

És még csak modellekért sem kellett messzire mennie, a szőke hajú lány ugyanis nem más, mint a gyermeke, Christina.

A fotókra egy különleges technikával, az autokrómmal varázsolta rá a színeket: ehhez többek között színes lencsékre, szénporra és burgonyakeményítő keverékére volt szüksége. Ma már ez szinte elképzelhetetlennek tűnik az okostelefonok világában, igaz?

Tehetség mesterfokon

A Nemzeti Média Múzeum közelebbről is megvizsgálta a képeket, és számos izgalmas információt sikerült megállapítaniuk.

A meseszép helyszín Anglia nyugati vidékén bújik meg, a Lulworth Cove tengerparton, ami a mai napig megőrizte szépségét.

A szakértők szerint a viszonylag hosszú expozíciós időnek köszönhető, hogy a tenger afféle üveges hatást kelt, míg a nagy fényerő és a szűk mélységélesség elhomályosította a hátteret, így a tekintetet egyértelműen Christinára irányítva (persze valószínűleg enélkül is mindenki a szőke lányt figyelte volna).

Családi kiruccanás

Az egyedi effektusok álomszerű hangulatot árasztanak magukból, és ez részben a modellnek köszönhető.

Christina vörös ruhát visel; azt sajnos nem tudni, hogy ez csak a véletlen műve, vagy a fotós szándékosan választott ilyen erőteljes árnyalatokat, de valószínűleg az utóbbi.

Olvastad már?  Ezek voltak a legnépszerűbb nevek, amikor megszülettél

A projektben egyébként nem csak ők ketten vettek részt.

A fotós felesége, Florence és fiatalabb lánya is elkísérte őket a partra aznap, ahol velük is készített egy közös fényképet.

Ablak a múltba

O’Gorman 1958-ban hunyt el, de a fotói segítségével egy képzeletbeli ablakon keresztül bárki bepillantást nyerhet az életébe. Sajnos Christina személyisége örökké titok marad, de az biztos, hogy modern szemléletű lány volt.

Egy-egy fotón piros kapucnis pulcsiban látható (ami akár most is passzolna a szekrényünkbe), míg másokon földig érő szoknyában, vagy virágokkal a kezében jelent meg.

O’Gorman hobbijával nem csak azt tette lehetővé, hogy Christinát megőrizte az örökkévalóság számára, de egyúttal a múlt egy darabkáját is közelebb hozta a mostani világ embereihez.