Életmód / Táplálkozás

Ez a nagy különbség instant, kapszulás és őrölt kávé között

Ez a nagy különbség instant, kapszulás és őrölt kávé között

1. Az instant kávé

Az instant kávét azért szeretjük, mert bárhol elkészíthetjük forró víz segítségével, ráadásul kifejezetten jó áron juthatunk hozzá egy csomaghoz. Az I. és II. világháború alatt őrülten népszerű volt a katonák körében, ez pedig még sokáig így maradt, annak ellenére, hogy általában ízét és aromáját tekintve elmarad a többi kávétól.

Az instant kávét kétféle technikával készíthetik el: az egyik a fagyasztás, a másik a szárítás, és egyáltalán nem mindegy, melyiket választják. Utóbbi a gyakoribb, de ez kevésbé jó minőségű termékeket hoz létre. Könnyű felismerni, hiszen a granulátum szárazabb, és könnyebben morzsolódik.

A fagyasztásos módszert inkább a prémium instant kávékhoz használják. Ezáltal a kávébab aromája megmarad, miközben a savanykás ízt eltávolítják belőle, és egy masszívabb port kapsz. Maga a kávé ízvilága nagyon sokban függ attól, hogy milyen minőségű kávébabból készítették, ezért nem lehet azt kijelenteni, hogy az instant kávénak rosszabb az íze. 

Azonban tény, hogy ez a kávé általában némileg kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávébabos, vagy akár a kapszulás változat.

Egy átlagos csésze instant kávéban 30-90 mg koffein található, míg egy hagyományos csésze kávéban 70-140 mg. Ha érzékeny vagy a koffeinre, ilyen szempontból neked az instant lesz jobb választás.

Amennyiben kifejezetten koffeinre van szükséged például a munkához, jobb, ha hagyományos kávét veszel. Az instant kávé esetében még azt kell tudnod, hogy kétszer annyi akrilamidot tartalmaz, mint a frissen lefőzött, kávébabból készült ital.

Az akrilamid egy káros kémiai anyag, amely többek között pörkölés útján is keletkezik, és károsíthatja az idegrendszert, valamint növeli a rák kockázatát. Ugyanakkor szerencsére az a mennyiség, amelyet ebből fogyasztasz, kutatások szerint még bőven a káros határ alatt van. Még úgy is, hogy nem csak kávéval juttatod be a szervezetedbe: a burgonyákban és kekszekben is megtalálható.

2. A kávékapszulák

Az utóbbi években a kávékapszulák gyorsan elterjedtek, és ma már szinte mindegy, milyen márkájú kávéfőzőt veszel, hiszen számtalan cég készít kompatibilis kapszulákat. Ami hátrány, hogy egyelőre még kevés márka foglalkozik az újrahasznosítással, így rengeteg szemetet termelnek.

Olyannyira, hogy John Sylvan, aki először hozott létre kávékapszulákat, mára ilyen szempontból meg is bánta találmányát. 

Általában ezek a kávék minőségüket és ízüket tekintve jobbak, mint az instant kávék, hiszen a kávébabot megtisztítják, őrlik, majd légmentes kapszulákba töltik, hogy ne tudjanak veszíteni az oxigén hatására ízvilágukból.

Szerencsére kifejezetten kevés olyan márka van, amely a kapszulába instant kávét tölt, hiszen ezek aromájukat tekintve kesernyések, így nem is vásárolják őket sokan.

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást