Vannak, akik a frissen őrölt kávéra esküsznek, míg mások inkább a kapszulás vagy az instant kávékat szeretik jobban. Biztosan neked is megvan a véleményed ebben a témában, de tudod, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek? Mi utánajártunk a témának!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1. Az instant kávé
Az instant kávét azért szeretjük, mert bárhol elkészíthetjük forró víz segítségével, ráadásul kifejezetten jó áron juthatunk hozzá egy csomaghoz. Az I. és II. világháború alatt őrülten népszerű volt a katonák körében, ez pedig még sokáig így maradt, annak ellenére, hogy általában ízét és aromáját tekintve elmarad a többi kávétól.
Az instant kávét kétféle technikával készíthetik el: az egyik a fagyasztás, a másik a szárítás, és egyáltalán nem mindegy, melyiket választják. Utóbbi a gyakoribb, de ez kevésbé jó minőségű termékeket hoz létre. Könnyű felismerni, hiszen a granulátum szárazabb, és könnyebben morzsolódik.
A fagyasztásos módszert inkább a prémium instant kávékhoz használják. Ezáltal a kávébab aromája megmarad, miközben a savanykás ízt eltávolítják belőle, és egy masszívabb port kapsz. Maga a kávé ízvilága nagyon sokban függ attól, hogy milyen minőségű kávébabból készítették, ezért nem lehet azt kijelenteni, hogy az instant kávénak rosszabb az íze.
Egy átlagos csésze instant kávéban 30-90 mg koffein található, míg egy hagyományos csésze kávéban 70-140 mg. Ha érzékeny vagy a koffeinre, ilyen szempontból neked az instant lesz jobb választás.
Amennyiben kifejezetten koffeinre van szükséged például a munkához, jobb, ha hagyományos kávét veszel. Az instant kávé esetében még azt kell tudnod, hogy kétszer annyi akrilamidot tartalmaz, mint a frissen lefőzött, kávébabból készült ital.
Az akrilamid egy káros kémiai anyag, amely többek között pörkölés útján is keletkezik, és károsíthatja az idegrendszert, valamint növeli a rák kockázatát. Ugyanakkor szerencsére az a mennyiség, amelyet ebből fogyasztasz, kutatások szerint még bőven a káros határ alatt van. Még úgy is, hogy nem csak kávéval juttatod be a szervezetedbe: a burgonyákban és kekszekben is megtalálható.
A cikk folytatódik, lapozz!