Ez a nagy különbség instant, őrölt és kapszulás kávék között

Ez a nagy különbség instant, őrölt és kapszulás kávék között

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a nagy különbség instant, őrölt és kapszulás kávék között

Vannak, akik a frissen őrölt kávéra esküsznek, míg mások inkább a kapszulás vagy az instant kávékat szeretik jobban. Biztosan neked is megvan a véleményed ebben a témában, de tudod, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek? Mi utánajártunk a témának!

1. Az instant kávé

Az instant kávét azért szeretjük, mert bárhol elkészíthetjük forró víz segítségével, ráadásul kifejezetten jó áron juthatunk hozzá egy csomaghoz. Az I. és II. világháború alatt őrülten népszerű volt a katonák körében, ez pedig még sokáig így maradt, annak ellenére, hogy általában ízét és aromáját tekintve elmarad a többi kávétól.

Az instant kávét kétféle technikával készíthetik el: az egyik a fagyasztás, a másik a szárítás, és egyáltalán nem mindegy, melyiket választják. Utóbbi a gyakoribb, de ez kevésbé jó minőségű termékeket hoz létre. Könnyű felismerni, hiszen a granulátum szárazabb, és könnyebben morzsolódik.

A fagyasztásos módszert inkább a prémium instant kávékhoz használják. Ezáltal a kávébab aromája megmarad, miközben a savanykás ízt eltávolítják belőle, és egy masszívabb port kapsz. Maga a kávé ízvilága nagyon sokban függ attól, hogy milyen minőségű kávébabból készítették, ezért nem lehet azt kijelenteni, hogy az instant kávénak rosszabb az íze. 

Azonban tény, hogy ez a kávé általában némileg kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávébabos, vagy akár a kapszulás változat.

Egy átlagos csésze instant kávéban 30-90 mg koffein található, míg egy hagyományos csésze kávéban 70-140 mg. Ha érzékeny vagy a koffeinre, ilyen szempontból neked az instant lesz jobb választás.

Amennyiben kifejezetten koffeinre van szükséged például a munkához, jobb, ha hagyományos kávét veszel. Az instant kávé esetében még azt kell tudnod, hogy kétszer annyi akrilamidot tartalmaz, mint a frissen lefőzött, kávébabból készült ital.

Az akrilamid egy káros kémiai anyag, amely többek között pörkölés útján is keletkezik, és károsíthatja az idegrendszert, valamint növeli a rák kockázatát. Ugyanakkor szerencsére az a mennyiség, amelyet ebből fogyasztasz, kutatások szerint még bőven a káros határ alatt van. Még úgy is, hogy nem csak kávéval juttatod be a szervezetedbe: a burgonyákban és kekszekben is megtalálható.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»