Külön kórháza van az öngyilkosokat elgázoló vonatvezetőknek és több operatőr hal meg, mint kaszkadőr? Hétköznapi munkák bizarr mellékhatásai

Külön kórháza van az öngyilkosokat elgázoló vonatvezetőknek és több operatőr hal meg, mint kaszkadőr? Hétköznapi munkák bizarr mellékhatásai

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Külön kórháza van az öngyilkosokat elgázoló vonatvezetőknek és több operatőr hal meg, mint kaszkadőr? Hétköznapi munkák bizarr mellékhatásai

Németországban külön kórháza van az öngyilkosokat elgázoló vonatvezetőknek

Azt hihetnénk, hogy egy mozdonyvezető élete nem túl stresszes, hiszen csak vezetnie kell a vonatot és kész, azonban nem gondolunk bele, hogy napi szinten hány ember leli halálát a síneken. Németországban átlagosan évi 800 embert gázol el vonat, ami azt jelenti, hogy minden vonatvezető nagy valószínűséggel elüt egy embert élete során. Annak ellenére, hogy ez a legtöbb esetben öngyilkosság, a vezetőket annyira megviseli lelkileg, hogy elütöttek valakit, hogy gyakran szenvednek emiatt bűntudattól és poszttraumás stressz szindrómáról. Emiatt egy egész intézmény szakosodott a kezelésükre, ugyanis a Buchenholm klinika csak traumatizált vonatvezetőket kezel.

Több operatőr hal meg, mint kaszkadőr

Kaszkadőrnek lenni tudjuk, hogy veszélyes, tulajdonképpen azért kapják a fizetésüket, mert olyan őrültségeket hajtanak végre, amiben egy átlagember megsérülne vagy bele is halhatna. Mikor egy kaszkadőr életét veszti a forgatáson, az eset bekerül a lapokba, azonban arról kevésbé értesülünk, mikor egy operatőrt ér halálos baleset. Bármilyen hihetetlen, négyszer annyi operatőr hal meg munka közben, mint kaszkadőr. A balesetek akkor történnek, mikor egy-egy autós üldözés, ugrás vagy más akció balul sül el és míg a kaszkadőrnek általában van a védőfelszerelése és gyakorlata ilyen esetekre, addig az operatőrt nem védi semmi. 

guruxox/depositphotos.com

A pilóták és légiutaskísérők több sugárzásnak vannak kitéve, mint az atomerőművek dolgozói

Ennek oka nem más, mint a magasságokban észlelhető, úgynevezett kozmikus sugárzás. Ez évi pár repülés alkalmával még nem érdekes, de azoknál, akik rendszeresen a levegőben tartózkodnak, már lehet káros hatása. Egyes tanulmányok szerint ugyanis kimutatható, hogy a repülő személyzeténél vagy a törzsutasoknál enyhén emelkedett a sugárterhelés okozta megbetegedések kockázata. Az amerikai légiutaskísérők egy meglepő kutatás szerint négyszer akkora eséllyel lesznek rákbetegek, mint egy átlagember.

A vágóhidak dolgozóit megviseli lelkileg az öldöklés

Azt gondolnánk, hogy egy idő után az állatok leölése olyan gépiessé és megszokottá válik a mészárszék dolgozói számára, hogy ez egyáltalán nem viseli meg őket, pedig valójában komoly mentális terhet ró rájuk ez a munka. Az úgynevezett „elkövetői trauma” hatásai jellemzőek rájuk, ami abból fakad, hogy napi szinten „erőszakot követnek el”. A vágihidak dolgozói között magas a kábítószerhasználók és a családon belüli erőszakot elkövető aránya is.

A fogorvosi fúró hangja nemcsak neked ártalmas

Egy átlagember összerezzen a fogorvosi fúró irritáló hangjától, mert a fájdalommal társítja. A fogorvosok ugyan megszokják és őket nem zavarja, azonban rájuk is negatív hatással van. A fogászatban dolgozók nagy része ugyanis állandó fülzúgásról számol be, ami a fúró hangjának eredménye. A hangos eszköz fúráskor közel van az illető füléhez és mindennapos használata sajnos nem jár káros következmények nélkül. A rockzenészek és az ütvefúrót használó munkások mellett nem gondolnánk, pedig a fogorvosok is szenvednek a halláskárosodástól. A megoldás lehet a füldugóval való védekezés a fúró éles hangja ellen, azonban az orvos így szegény páciens szenvedő fájdalomkiáltásait sem hallaná. Lehet, hogy ez nem is zavarná?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást