VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A burgonya, mint az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában, páratlan sokoldalúságáról ismert. Ezen túlmenően, a pénztárcabarát mivolta is hozzájárul ahhoz, hogy rendszeresen helyet kapjon bevásárlólistánkon. A különböző konyhákban világszerte megtalálható, és mivel számtalan formában és ízben felhasználható, természetes, hogy a krumpli hű társa a mindennapi étkezéseknek. Amikor azonban eljön az idő a főzés előtti előkészületekre, és szembe kell néznünk a krumpli héjának eltávolításával, sokan ellenségeskedés nélkül valljuk be, hogy nem a legkedveltebb feladatunk. De vajon valóban elengedhetetlen megpucolni a krumplit minden egyes alkalommal a főzés előtt?
Konyhai praktikum és a burgonya héjának előnyei
A krumpli hámozása számos okból válik rutinfeladattá sok ember számára. Az egyik legfontosabb indok, hogy a héj eltávolításával megszabadulunk az esetleges szennyeződésektől és vegyszermaradványoktól, amelyek gyakran tapadnak az élelmiszerekre a termesztés során. Emiatt, különösen akkor, ha nem biogazdálkodásból származó burgonyáról van szó, sokan fontosnak tartják a hámozást, hogy elkerüljék ezek elfogyasztását.
Másrészről, érdemes megemlíteni, hogy nem minden esetben szükséges a burgonya héjától való megszabadulás. A héj ugyanis számos értékes tápanyagot tartalmaz. A vitaminok és ásványi anyagok egy része, különösen a C-vitamin és a rostok, a héjban is megtalálhatók, ezért bizonyos esetekben érdemes megtartani azt. Így nem csupán ízletesebb, de táplálóbb is lehet az ételünk.