Egészség / Életmód

A középkori válság, avagy a férfi klimax

A középkori válság, avagy a férfi klimax

A legtöbb válás akkor történik, amikor a férfi a 40-50-es éveiben van, gyakran azért, mert hírtelen változás áll be a férfi viselkedésében és életfelfogásában.

Ilyenkor a férfiak hajlamosak eldobni mindent, ami egykor fontos volt számukra. Az igazság az, hogy mindenki átéli valamilyen szinten ezt a válságos korszakot 40 és 60 éves kora közt. Ez az átmeneti időszak érzelmi változásokat hoz, nem lehet elkerülni, csak alkalmazkodni a furcsa helyzethez. A legtöbben zökkenőmentesen átvészelik, mások számára azonban óriási változásokat idéz elő ez a folyamat.

Kellemetlen időszak a férfi klimax, akár depresszióhoz is vezethet, és terápiát igényel a kezelése. Azok, akik ebben a periódusban úgy érzik, hogy elöntik az érzések és állandóan rossz passzban vannak, a következőket tapasztalhatják:

– Boldogtalanság, életvitelük évek óta nem okoz örömet számukra
– Unalom emberekkel és dolgokkal szemben
– A kaland és a változás utáni áhitozás
– Az életben tett döntések megkérdőjelezése, a múlt átértékelése
– Összezavarodás azzal kapcsolatban, hogy kik ők és merre tartanak
– A házastárs hibáztatása és iránta érzett erős harag
– Nem tudnak dönteni arról, merre tartson életük
– Kétségek azzal kapcsolatban, a házastárs iránt érzett szerelemmel kapcsolatban
– Vágy egy új, szenvedélyes, bensőséges viszonyra

A legtöbb férfi számára nehéz átvészelni ezt az időszakot és könnyen válság-üzemmódba kapcsolnak a külső tényezők hatására. Ebben az időszakban fokozott stresszt éreznek életükben, amely még nehezebbé teszi ezt az átmeneti periódust. Sokszor gyermekkori problémák jönnek fel a színre, amelyekkel eddig nem foglalkoztak. Bizonyos külső tényezők nagy problémákat okozhatnak a férfi klimax alatt:

Adósság
A felhalmozott tartozások, a törlesztésre váró hitelek mind potenciális stressz-források. Egy olyan társadalomban élünk, ahol megszokottak a kiélezett anyagi-gondok. A normális reakció ilyenkor a segítség kérés, a hitelek konszolidálása vagy a törlesztés idejének elnyújtása. Azonban egy olyan személy, aki érzelmileg sérült, úgy érzi, hogy ő az oka az összes adósságnak és azt hiszi, a családjának könnyebb lenne nélküle.

Jelentős veszteség
Egy közeli családtag elvesztése hatalmas bánatot okoz, a férfi klimax idején pedig még nehezebb megbírkózni ezekkel a szomorú érzésekkel.

A középkori válságban levő férfiak hajlamosak kikerülni a konfliktusokat, magukba fordulva szenvedik el az érzéseiket, érzelmileg távolságtartók és alacsony az önértékelésük. Gyakran félnek a szégyentől és az elutasítástól. Ha nem sikerül megoldani lelki problémáikat, a házasságuk felbomlását is előidézhetik.

A külső tényezők nagymértékben befolyásolják a férfi klimaxot. Léteznie kell a férfi mellett egy megértő személynek, akivel megbeszélheti gondjait és aki figyelmezteti őt az irracionális magatartására. Ebben az időszakban könnyen kicsúszhat a talaj a férfi lába alól, rossz döntéseivel elvesztheti munkáját, házastársát, de anyagi biztonságát is, amelyet nehezen épített fel életének első felében.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást