A középkori válság, avagy a férfi klimax

A középkori válság, avagy a férfi klimax

Címlap / Életmód / Egészség / A középkori válság, avagy a férfi klimax

A legtöbb válás akkor történik, amikor a férfi a 40-50-es éveiben van, gyakran azért, mert hírtelen változás áll be a férfi viselkedésében és életfelfogásában.

Ilyenkor a férfiak hajlamosak eldobni mindent, ami egykor fontos volt számukra. Az igazság az, hogy mindenki átéli valamilyen szinten ezt a válságos korszakot 40 és 60 éves kora közt. Ez az átmeneti időszak érzelmi változásokat hoz, nem lehet elkerülni, csak alkalmazkodni a furcsa helyzethez. A legtöbben zökkenőmentesen átvészelik, mások számára azonban óriási változásokat idéz elő ez a folyamat.

Kellemetlen időszak a férfi klimax, akár depresszióhoz is vezethet, és terápiát igényel a kezelése. Azok, akik ebben a periódusban úgy érzik, hogy elöntik az érzések és állandóan rossz passzban vannak, a következőket tapasztalhatják:

– Boldogtalanság, életvitelük évek óta nem okoz örömet számukra
– Unalom emberekkel és dolgokkal szemben
– A kaland és a változás utáni áhitozás
– Az életben tett döntések megkérdőjelezése, a múlt átértékelése
– Összezavarodás azzal kapcsolatban, hogy kik ők és merre tartanak
– A házastárs hibáztatása és iránta érzett erős harag
– Nem tudnak dönteni arról, merre tartson életük
– Kétségek azzal kapcsolatban, a házastárs iránt érzett szerelemmel kapcsolatban
– Vágy egy új, szenvedélyes, bensőséges viszonyra

A legtöbb férfi számára nehéz átvészelni ezt az időszakot és könnyen válság-üzemmódba kapcsolnak a külső tényezők hatására. Ebben az időszakban fokozott stresszt éreznek életükben, amely még nehezebbé teszi ezt az átmeneti periódust. Sokszor gyermekkori problémák jönnek fel a színre, amelyekkel eddig nem foglalkoztak. Bizonyos külső tényezők nagy problémákat okozhatnak a férfi klimax alatt:

Adósság
A felhalmozott tartozások, a törlesztésre váró hitelek mind potenciális stressz-források. Egy olyan társadalomban élünk, ahol megszokottak a kiélezett anyagi-gondok. A normális reakció ilyenkor a segítség kérés, a hitelek konszolidálása vagy a törlesztés idejének elnyújtása. Azonban egy olyan személy, aki érzelmileg sérült, úgy érzi, hogy ő az oka az összes adósságnak és azt hiszi, a családjának könnyebb lenne nélküle.

Jelentős veszteség
Egy közeli családtag elvesztése hatalmas bánatot okoz, a férfi klimax idején pedig még nehezebb megbírkózni ezekkel a szomorú érzésekkel.

A középkori válságban levő férfiak hajlamosak kikerülni a konfliktusokat, magukba fordulva szenvedik el az érzéseiket, érzelmileg távolságtartók és alacsony az önértékelésük. Gyakran félnek a szégyentől és az elutasítástól. Ha nem sikerül megoldani lelki problémáikat, a házasságuk felbomlását is előidézhetik.

A külső tényezők nagymértékben befolyásolják a férfi klimaxot. Léteznie kell a férfi mellett egy megértő személynek, akivel megbeszélheti gondjait és aki figyelmezteti őt az irracionális magatartására. Ebben az időszakban könnyen kicsúszhat a talaj a férfi lába alól, rossz döntéseivel elvesztheti munkáját, házastársát, de anyagi biztonságát is, amelyet nehezen épített fel életének első felében.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást