Így köss magadnak sálat 30 perc alatt, kötőtű nélkül!

Így köss magadnak sálat 30 perc alatt, kötőtű nélkül!

Címlap / Otthon / Hobbi / Így köss magadnak sálat 30 perc alatt, kötőtű nélkül!

Amikor egész nap a gépet püfölöd, vagy egyszerűen csak egy íróasztal mellett ülsz, jól esik valami olyasmit csinálni, aminek kézzel fogható eredménye is van. Ha szívesen alkotsz a kezeiddel, akkor ezt a sálat imádni fogod, de végre akkor is jut neked az alkotás öröméből, ha eddig kétbalkezesnek, vagy türelmetlennek hitted magad a kötögetéshez.

30 perc, és kész!

Ebben a sálban az a nagyszerű, hogy mindössze fél óra alatt kész van, de aki gyakran kötöget, és rutinosabban mennek neki a mozdulatok, akár ennél hamarabb is végezhet. 

Aki valaha próbált már kötni valamit, az tudja, hogy a vastagabb fonál, vastagabb kötőtű páros jelentősen lerövidíti a munkafolyamatot, ezt azonban nem lehet a végtelenségig fokozni. 
Láttál már karvastagságú kötőtűt? Most sem fogsz, viszont valóban a saját karjaidat használhatod kötőtű gyanánt. Így nem csak szemmel láthatóan gyarapodnak majd a szép szemek, de olyan eszközt használhatsz, ami tényleg mindig kéznél van.

Mire lesz szükséged?

A karon kötött sál előnye, hogy nem sok minden kell hozzá, még kötőtű sem. Egy éles ollóra majd a folyamat végén szükséged lesz, de ezen kívül csak szép színű, jó minőségű fonalat kell venned

Érdemes egy vastagabb, kicsit bolyhosabb változatot választanod, hiszen ebből mutatnak majd legszebben a laza szemek, ráadásul ez melegebben is tart, mintha egy vékony fonalból kötnéd a sálat – így ugyanis a szemek kicsit háló szerű hatást keltenének. 
Az ollón és a fonálon kívül még 30 percnyi szabadidőre lesz szükséged – ugyan a sál tényleg gyorsan elkészül, de mivel a szemeket a karodra szeded fel, amíg nem végeztél, nem nagyon tudod majd másra használni a kezeidet.

Így fogj hozzá!

A fonálból tekerj le körülbelül egy métert, és ezt hajtsd félbe, így most kettős szálat tartasz a kezedben.
Fogd meg a fonalat nagyjából a ketté hajtott rész közepénél mindkét kezeddel, a két kezed között nagyjából 10 centiméter távolságot hagyva. Formálj hurkot a fonálból a jobb kezed köré, majd húzd át rajta a fonál két kezed közötti részét. 
Így a fonálon egy csomó, a csomó fölött pedig egy hurok lesz. A hurkot húzd rá a csuklódra – ezzel fel is vetted az első szemet. Most a csuklódon lévő hurokhoz képest mindkét irányban dupla fonál van.

Szedd fel a szemeket!

A dupla fonal két ágát a bal kezeddel fogd össze a csuklód alatt úgy, hogy a gyűrűs és a kis ujjaddal egyben tartod a két ágat, a két szálat pedig átveted a hüvelykujjadon, illetve a mutató- és a középső ujjad között. 

Figyelj, most jön a trükk! A jobb kezedet dugd át a hüvelykujjadról futó fonál alatt,majd a mutatóujjaddal tartott fonál fölött! Így ismét egy hurkot kapsz, amit a csuklódra kell húznod, alatta pedig csomó fog keletkezni. 
A csomó alatt továbbra is két szálon fut a dupla fonál, így nincs más teendőd, míg addig ismételni a lépéseket, míg elég szemet nem szedtél fel.

Vesd be a másik kezed!

Ha elég szem van a jobb karodon – azaz olyan vastag vonalat képeznek, mint amilyen vastag sálat akarsz – akkor fogd a lelógó fonálvéget a jobb kezedbe, és a bal kezeddel húzd le rá a legutolsó szemet, amit a jobb csuklódra húztál. Így ismét egy hurok keletkezik, amit aztán a bal csuklódra kell felhúznod. 

Ha ezzel megvagy, fogj egy újabb darab fonalat a jobb kezedbe, és húzd rá a jobb csuklódon lévő következő szemet, majd a hurkot vezesd át a bal kezedre. Így haladj sorban, egészen addig, amíg át nem vetted az utolsó szemet.

Kész az első sorod!

Ha eddig megvagy, innentől már gyerekjáték a dolgod, hiszen ugyanazt a mozdulatsort kell ismételned, csak most a bal kezedről kell leemelned a szemeket, és a jobb kezedre átvezetned az új hurkokat. 

Ha egyszer elkapod a ritmust, nagyon gyorsan fogsz haladni, ráadásul, mivel nagy csomókat kötögetsz, szemmel látható lesz a haladás. Folytasd a munkát addig, amíg elég hosszú nem lesz a sálad. 
Ha elérted a megfelelő méretet, vedd le az utolsó szemet is. A hurokra csomót is köthetsz, de egy kisebb fonáldarabbal – ehhez kell az olló – össze is fűzheted a sál két végén a szemeket, így most amúgy is divatos körsálat kaphatsz.

Gyorsan belejössz!

Ebben a módszerben az a jó, hogy nagyban láthatod, és szó szerint a saját kezeddel tapasztalhatod meg, hogyan fűződnek egymásba a szálak kötés közben, ha pedig egyszer megértetted a logikát, már a bonyolultabb kötésminták és a kisebb kötőtűk sem jelentenek majd gondot. 

Ha csak magadnak szeretnél egy szép sálat, vagy egy barátodat lepnéd meg egy kézzel készült ajándékkal, ez a módszer akkor is jó választás, de az is lehet, hogy egy új hobbi születik, ha rákapsz a kötögetés ízére

Ha inkább vizuális típus vagy, ide kattintva videót is találsz, ahol megmutatják, hogyan készül a karon kötött sál.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást