Kikapcsolódás / Otthon / Szórakozás

A koronavírusnak van pozitív hatása is – Ez történt a bolygóval az elmúlt hónapokban

A koronavírusnak van pozitív hatása is – Ez történt a bolygóval az elmúlt hónapokban

Földünk hosszú évszázadok óta egyre jobban fuldoklik. Az utóbbi években mintha „lélegeztetőgépre kapcsoltuk” volna, de most, a koronavírus megbénított egy másik vírust, amit mi magunk okoztunk a Földnek. A bolygó végre kezd magához térni, levette a lélegeztetőmaszkját és végre fellélegzett. Jó lenne, ha nem kellene a jövőben megvárni egy világjárványt ahhoz, hogy ehhez hasonló javulások megtörténjenek.

A világunkat megbénította a koronavírus. Kevesebb a repülő az égen, autó az úton, hajó a vizeken. Kevesebb a szédületes termelés. Kevesebb állati eredetű terméket fogyasztunk, hiszen a kialakult helyzet miatt a tartós élelmiszerek bespájzolására törekedtünk. Kisebb a marhahús iránti igényünk. Fogyasztói társadalmunk mindenből többet, jobbat akar és lehetőség szerint minél előbb, de mivel jelenleg ez nem kivitelezhető, akaratunk ellenére is visszafogtuk a szennyező életmódunkat és jelentősen csökkentettük a károsanyag-kibocsátást. Mindennek következtében döbbenetes dolgok történtek, nézzük ezeket!

Kínában tisztább lett a levegő

Amint elszabadult a pokol, először Vuhan városát és vele együtt Hupej tartományt is lezárták. Eltűntek az autók az utakról, leállt a repülőgép forgalom, bezártak a gyárak. A NASA és az ESA által készített műholdképek bizonyítják, hogy a jelentősen csökkent év eleje óta a nitrogén-dioxid szintje, amit az erőművek, járművek, gyárak termeknek.

Ahogy terjedt Kínában a vírus, úgy álltak le egyre többen és többen, így jelentősen megtisztult Kína levegője és 25%-kal csökkent a káros-anyag kibocsátás.

Egy stanfordi kutató, Marshall Burke szerint az, hogy ilyen mértékben mérséklődött a légszennyezés az országban, akár életeket is menthet, hiszen a szennyezés keringési, illetve légúti megbetegedéseket okozhat.

De nemcsak Kínában lett tisztább a levegő, Európa is lelassult, így öreg kontinensünk is fellélegezhet. Budapesten is csökkent a légszennyezettség, ami többek közt az allergiások számára is áldásos.

Visszatértek a halak Velencébe

Nemcsak Kínát bénította meg teljesen a járvány, hanem Olaszországot is. Ennek hatására eltűntek a turisták, mindenki bezárkózott és csak engedéllyel léphetnek az utcára. Az ESA műholdfelvételein Olaszország esetében is megfigyelhető, hogy látványosan csökkent a légszennyezés. De nemcsak Olaszországban, hanem Európában, sőt, Magyarországon is! 

Ám Olaszország esetén nem is ez a legnagyobb csoda, hanem hogy rengeteget tisztul Velence vize (is). Az interneten habár az a kamu hír terjed, hogy delfinek érkeztek a városba, valójában annyi igazság valóban van a történetben, hogy a víz látványosan megtisztult és halak valóban úszkálnak a csatornákban.

Egészen eddig óriási problémát jelentett a turizmus és az utóbbi időben már a város különböző intézkedéseket vezetett be. De így, hogy leállt a hajóforgalom, nem gondoláznak romantikusan a vizeken, a szennyeződés leülepedett a fenékre, ami miatt tisztább, átlátszóbb lett a víz. Ennek következménye az, hogy visszatértek a kikötőbe és a csatornákba a halak. Rómában pedig kacsák úszkálnak a szökőkutakban. 

A COVID-19 a megoldás a globális felmelegedés ellen?

A koronavírus megtette azt, amit eddig nem sikerült a világnak: mérsékelte a globális felmelegedést. Persze jobb lett volna, ha ezt magunktól érjük el, nem kényszer hatására egy világjárvány miatt, ami emberi életeket követel.

A kérdés inkább az, mi lesz azután, hogy véget ér a járvány. Nem fog még inkább begyorsulni a gazdaság és a termelés azért, hogy pótoljuk a pénzügyi veszteségeket?

Most, hogy javult a légminőség és a környezet újjáéledt, nem kellene visszatérni a kiindulópontra és lerombolni azt, amit akaratlanul is felépítettünk.

Remélhetőleg a koronavírus környezettudatosságra int bennünket és a nagyiparosokat is, aki nyitottak maradnak arra, hogy zöldüljenek, ugyanis hosszú NINCS más út. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást