Család / Életmód

Koronavírus: Veszélyes a háziállatokra a betegség?

Koronavírus: Veszélyes a háziállatokra a betegség?

Mindannyian aggódunk most a családtagjaink miatt, különösen azokért, akik idősek, vagy valamilyen alapbetegséggel küzdenek. Nem dőlhetünk ugyanakkor hátra fiatalon és életerősen sem, hiszen időről időre felröppennek a hírek, hogy egészséges embereket is súlyosan megbetegített a koronavírus. De mi a helyzet négylábú kedvenceinkkel? Ők vajon veszélyeztetettek a COVID-19 által, vagy nem kell aggódnunk miattuk?

Ügyelj a higiéniára otthon is – nagyon

Az állatok szőrén ugyanúgy megragadhat a koronavírus, mint más felületeken, ezért a szakértők javasolják, hogy a háziállatokat is rendszeresen „fertőtlenítsük”.

Elsősorban tehát nem azért, mert rájuk is veszélyes a vírus, hanem mert kültakarójukon hordozhatják és így továbbadhatják a fertőzést.

Az óvintézkedéseket tekintve alapvető, hogy mielőtt bármelyik otthonhagyott kedvencedhez hozzányúlsz, öltözz át és mosd meg a kezeidet, hiszen a rajtad levő vírusok e nélkül átadhatóak. Az alapvető higiéniát továbbra is tartsd: rendszeresen moss kezet otthon akkor is, ha csak megsimogattad a kutyádat, cicádat és természetesen továbbra se nyúlj az arcodhoz, vagy ételhez gondos kézfertőtlenítés nélkül.

Mire figyelj a szabadban?

Itt az ideje leszokni arról, hogy mások kutyáit simogassuk, valamint azt hagyjuk, hogy mások nyúljanak a mi kedvenceinkhez: az emberekről, kezeikről könnyen az állatok szőrére kerülhet a vírus és így mások is megfertőződhetnek. A személyes kontaktus mellőzése tehát nem csak az emberekre, hanem az állatokra is igaz.

Érdemes most korlátozni a cicák kijárását is és azokat a kutyákat sem jó ötlet szabadon hagyni a kertben, akiket a kerítésen keresztül rendszeresen simogatni szoktak.

Célszerű mellőzni a kifutókat is, hiszen ott ugyancsak számos ember megfordul, nem beszélve a többi kutyáról, akik a játék, szőrkontaktus során ugyancsak átadhatják a vírust. Sajnos jelenleg tényleg az a legjobb, ha a pórázon történő sétára szorítkozol, illetve legfeljebb elhagyatott területen, mezőn engeded el a kedvencedet.

Diego Rezende/pexels.com

Erre figyelj séta után

Miután hazaérkeztetek a sétából, érdemes fertőtleníteni a kutyusodat is, de természetesen nem szabad túlzásokba esned ezen a téren. Nem kell sokkal sűrűbben fürdetned, mint eddig, de érdemes a szőrét fertőtlenítő kendővel, vagy szappanos vízbe mártott ronggyal áttörölni. Ugyanez igaz a tappancsaira is: miután belép a házba, a lábmosás kötelező.

Mit tehetsz még?

Sajnos kortól függetlenül gondolnunk kell arra, hogy megbetegszünk, és ezáltal arra is, hogy nem tudjuk majd ellátni házi kedvenceinket. Ez nem csak abban az esetben történhet meg, ha a legrosszabb forgatókönyv áll elő, és kórházba kell menned. Sokan otthoni körülmények között is le tudják győzni a vírust és meg tudnak gyógyulni, ám rengetegen számolnak be erős gyengeségről, lázról, márpedig ekkor nem biztos, hogy meg tudod oldani a sétát, vagy akár csak az etetést.

Fontos, hogy legyen B-terved arra az esetre, ha ez megtörténik, és még időben gondoskodj arról, hogy valaki besegítsen a gondozásba addig, amíg lábadozol!

Az óvintézkedések fontosak, de nem kell, hogy nagyobb távolságot tarts a kutyádtól, cicádtól, hiszen náluk jóval nagyobb veszélyforrások is akadnak, kezdve a kabátoddal, vagy éppen a mobiloddal.

Kell-e félteni a háziállatokat a koronavírustól?

A koronavírus egy víruscsalád elnevezése, több vírus tartozik ebbe a csoportba. A koronavírus nem az állatok, hanem az emberek vírusa, ezért rájuk nem veszélyes ez a kórokozó. Nagyon magas esetszám mellett, globálisan mindössze három házi kedvencről tudunk, akik megfertőződtek a COVID-19-el. Két hongkongi kutyáról és egy belga macskáról derült ki, hogy a gazdájuk által kapták el és betegedtek meg a vírustól – írja a HVG.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást