Életmód / Ezotéria

Koronavírus spirituális szemmel: most van időnk a lelkünk és kapcsolataink ápolására

Koronavírus spirituális szemmel: most van időnk a lelkünk és kapcsolataink ápolására

Egy spirituális ember minden helyzetben felteszi a kérdést: miért? Ugyanis meg akarja érteni a helyzetét, mert tudja, hogy minden esemény egy lehetséges életleckét tartogat, amely által érettebbé, bölcsebbé válhat. Most minden bizonnyal a befelé fordulás időszakát éljük, amikor érdemes feltennünk magunknak a miért kérdését.

Tehát jelen esetben a kérdés így szól: Miért jutottunk el a világjárványig? Fordíthatjuk jóra mindazt, ami most történik?  

Az utóbbi évtizedekben borzasztóan felgyorsult a világ. A modern technika pörög, a tudósok újabb meg újabb sikerekkel, áttörésekkel rukkolnak elő, és mi magunk is felgyorsultunk. „Rohanó világ”. – ezzel jellemezzük a mai helyzetünket. Szédületes tempóban próbáljuk kiszolgálni a fogyasztói társadalmat, miközben igyekszünk kielégíteni a saját igényeinket. De ez a vírus most megfékezett bennünket. Meg kellett állnunk, ha tetszik, ha nem. Miért?

Elly Fairytale/pexels.com

Elfeledkeztünk önmagunkról

A vírus egy hatalmas STOP táblát nyomott az arcunkba. Már nem a szokásos napi rutinnal kezdődnek a napjaid.

Nincs reggeli rohanás, sebtében elfogyasztott reggelivel, nincs elmulasztott búcsú puszi, nincs harc az idővel. Nincs most utazási lehetőség, nincsenek agytompító mulatozások és nincsenek ego legyezgető shoppingolások sem.

Otthon kell maradnunk. A saját magunk és a környezetünk biztonsága érdekében. Akár home office-ban dolgozunk, akár nem, rá kellett döbbenünk, hogy rengeteg időnk van. Hirtelen jut időd arra, hogy valóban odafigyeljünk a társunkra, hogy elolvassunk egy könyvet, vagy fürkésszük a kilátást az ablakunkon. Időt áldozhatunk a kedvenc passzióinkra is. Mikor is volt utoljára, amikor egyáltalán elgondolkodhattunk azon, mi is a hobbink? Mikor kérdeztük meg utoljára a lelkünket, hogy boldog-e, elégedett-e?

A nagy rohanásban megfeledkeztél a lelked igényeiről. Pedig minden innen indul: ha a lelked nem boldog, te sem lehetsz az.

Most viszont tengernyi időd van arra, hogy megtaláld a kapcsolatot önmagaddal. Van időd újra felfedezni lelked mélységeit és megismerni önmagadat. Miért van erre szükség?

Talán így kerülheted el azt, hogy egy éven belül kiégj, esetleg komolyan lebetegedj – hiszen jól tudjuk, hogy a lélek baja képes megbetegíteni a testet. Mire vágyok? Úgy élem le az életemet, ahogy mindig is szerettem volna? Boldog vagyok? Örömöt okoz a munkám? Mit hiányolok a mindennapjaimból? Vedd úgy, hogy most kaptál egy új esélyt, egy új kezdetet, amivel csak rajtad áll, mit kezdesz!

Zen Bear Yoga/unsplash.com

Elhanyagoltuk a szeretteinket

Nemcsak önmagunkat hanyagoltuk el, a lelkünkkel együtt a családunkat és a barátainkat is. Alig volt eddig időnk egymásra. Látástól-vakulásig robotoltunk, hiszen a pénz az úr. Este, fáradtan sokszor kedvünk sem volt beszélgetni, a gyerekekkel játszani, nemhogy szeretkezni. Magányos és elhanyagolt feleségek, férjek, gyermekek mentek az ágyba. Rettentően kevés minőségi időt töltünk egymással, ami észrevétlenül is szeretet- majd önbizalomhiányt okozott bennünk. Észrevétlenül távolodtunk el egymástól. 

Most pedig lehetőségünk van arra, hogy a rég elkorhadt hidakat újjáépítsük egymást között. Újra megismerhetjük a szerelmünket, a gyerekeinket.

Hirtelen sokkhatásként érhet az, hogy a gyermeked milyen okos és tehetséges, a párod mennyire házias és elbűvölő.

Eszedbe juthat, hogy nem is emlékszel arra, mikor beszéltél utoljára édesanyáddal vagy a nagyapáddal. Még inkább: mikor ölelted meg őket utoljára és nyomtál egy puszit a fejükre. Nem tudod, mikor szántál utoljára időt arra, hogy meghallgasd a legjobb barátodat, aki annyiszor próbált elcsalni téged egy kávéra.

Fontos a munka, a siker és az, hogy keményen dolgozzunk a vágyaink eléréséért – de mindeközben nem szabad megfeledkeznünk a valódi értékeinkről.

Kell, hogy a mindennapjainkban időt és valódi figyelmet szánjunk egymásra.

Már rég késő, ha ezt a nyugdíjas éveinkre tartogatjuk, amikor már úgy véljük, megvan mindenünk, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy eljön az a nap, vagy kapunk még esélyt az élettől, hogy szerethessünk vagy szeretve legyünk.

Egyedül a MOST biztos. Most van időd arra, hogy felfrissítsd és megjavítsd a családoddal és barátaiddal való kapcsolatodat. Ma kell megölelned a párodat és elmondani a családnak, mennyire szereted és becsülöd őket.

A pénz és a karrier, csak akkor ér valamit, ha szerető család áll mögötted.

Eldöntheted: a karantén és a világjárvány megszűnése után változtatsz az életeden, vagy ugyanazon az úton haladsz majd tovább, mint eddig is. A lehetséges következményeket ismered – még mindkét ajtó nyitva áll előtted.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást