Környezetbarát karácsonyozás 5 lépésben

Környezetbarát karácsonyozás 5 lépésben

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Környezetbarát karácsonyozás 5 lépésben

Karácsony tájékán sokszor csak az igazán tudatos vásárlóknak jut eszébe a környezetbarát ünneplés, a legtöbben ilyentájt nem csupán az ajándékokra szórjuk a pénzt, szeretünk gondolkodás nélkül, felesleges apróságokat vásárolni. De hogyan lehet környezetbarát, és ezáltal olcsó a karácsonyozás?

Váltsd ki a fát!

Sokan még mindig frissen vágott fenyőt vesznek, ám mielőtt elítélnénk őket, tegyük hozzá, hogy a mai karácsonyfákat erre a célra termesztik, nem erdőritkítás végett kerülnek a házakba.

Ugyanakkor nem mindenki akar, tud azonosulni ezzel az elvvel, számukra több opció is létezik.

Manapság már igen jó minőségű műfenyőket kapni, érdemes átgondolni, hosszútávon megérné-e a családnak erre váltania, esetleg ha van rá mód, még jobb ötlet, ha cserepes szobafenyőre ruházunk be. 

Ezen felül az interneten hihetetlen mennyiségű inspiráció akad a karácsonyfa imitálásra, jelképes megjelenítésére (pl. nagyméretű oázisban ízlésesen elrendezhetjük a fenyőágakat, maradék deszkákból készíthetünk karácsonyfa formájú díszelemet).

Ezek kétségtelenül nem éppen hagyományos kivitelezések, de talán éppen modernitásuk, tudatosságuk végett lettek népszerűek. 

Ne pazarolj csomagolásra!

A csomagolás kétségtelenül az egyik legfeleslegesebb eleme az ünnepeknek.

Természetesen nem a funkciója és a csodás megjelenése végett, hanem azért, mert a bontogatás, tépkedés után azonnal a kukában landol.

Ezt orvosolandó érdemes a csomagolópapír-maradékot félretenni, később a kreatív hobbik során még jó hasznát veheted, a kisebb ajándékok csomagolása során akár újra fel is használhatod.

Ezen felül igénybe vehetsz csomagolásra olyan alapanyagokat, amikről tudod, hogy nem a szemétben landolnak (pl. konyhai ajándékcsomaghoz edényfogó kesztyűt, törölgető rongyot). 

Ha mégis csomagolásra kerül a sor, vásárolj újrahasznosított, natúr papírt, ami nem csupán az egyik legolcsóbb módja a kivitelezésnek, hanem az elmúlt időszak egyik legdivatosabb megoldása is.

Ésszel a dekorálással!

A karácsonyi dekoráció alapvető az otthonos lakásokban, sokan már novemberben elkészülnek a teljes hangulatteremtéssel.

Ezzel a kellemes és látványos időtöltéssel abszolút semmi gond, ha ésszel bánsz a költekezéssel és mellőzöd a pazarlást.

Anyagilag és környezetbarát szempontból egyáltalán nem éri meg kivilágítani a lakást, főleg nem az utcafrontról. Való igaz, a járókelők csodájára járhatnak, de ti bentről semmit sem élveztek az egészből. 

Ugyanígy szemet gyönyörködtető, ám sokkal inkább tudatos döntés olyan elemekkel dekorálni a lakást, amik újrahasznosításra alkalmasak, vagy nem károsítják a környezetet.

Készíts szép ajtódekorációt, adventi koszorút, dekorálj gipszfigurákkal, fonott szalmaágakkal, gyümölcsökkel, termésekkel. 

Saját kezűleg készített ajándékok

Nem csupán környezetvédelemre sarkall, ha előnyben részesítitek a kézzel készített ajándékokat.

Manapság már sem a fantázia sem a kézügyesség hiánya nem lehet mentség, hiszen olyan sok inspiráció van az interneten, hogy még a legügyetlenebbek is elő tudnak rukkolni egyedi készítésű meglepetésekkel.

Ha közvetlen családi környezetedben nem is feltétlenül zárod ki teljesen a vásárolt ajándékok lehetőségét, érdemes ezt a kreatív opciót is megfontolni.

Sokkal ötletesebb valamilyen saját kezűleg készített, legalább részben személyre szóló meglepetést átadni, mint egy általánosnak számító ajándékot megvenni a boltban, amit jó eséllyel egyáltalán nem is tud majd hasznosítani az illető.

Ajándékozz élményt!

A tárgyi meglepetéseken túl szerencsés módja az örömszerzésnek, ha inkább élményt adsz ajándékba.

Ezek sokkal tovább élnek a gondolatainkban, mint azok az eszközök, tárgyak, amik kevésbé passzolnak a stílusunkhoz, vagy éppen csak ideig-óráig hasznosak, miközben egy közös nyaralás, vacsora, színház- vagy koncertjegy akár életre szóló élményt is jelenthet.

Nem mindenki értékeli különösen az ilyen ajándékokat, de ha úgy véled, örömet szerzel vele, akkor ne is gondolkozz túl sokat.

Környezettudatosság szempontjából a különféle kuponok szintén jó ötletnek tűnnek, hiszen ha rendszeresen pénzt szánunk valamire, akkor azt akár ajándékba is adhatjuk.

Legyen szó kozmetikai kezelésről, szépségápolásról, vagy éppen masszázsról, ezek éppúgy élményt és kikapcsolódást jelentenek.

Tudatos főzés, étkezés

A pazarlás a mindennapokban leginkább az étkezésben nyilvánul meg, csupán a mélyszegénységben élő családok esetében nem fordult még elő, hogy kidobtak volna valamilyen élelmiszert.

Ha a gyümölcs részben megromlott, már nem is foglalkozunk vele, ráadásul mivel sokszor óvatlanul vásárolunk, csak azt vesszük észre, hogy lejárt termékekkel van tele a hűtő.

Karácsonykor ez az egész fokozódik, gyakorlatilag gondolkodás nélkül tömjünk meg a kocsinkat, mégpedig rengeteg felesleggel.

Ne kelljen a kukában landolnia egyetlen aprósüteménynek, vagy kevésbé friss főételnek sem, idén próbálj meg mindenképpen tudatosan vásárolni, főzni.

Persze inkább kicsit több legyen, mint kevesebb, de még időben kezdj el bepakolni a mélyhűtőbe, nehogy valami is kárba vesszen. 

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!