Ilyenek valójában, akik túl korán kezdik a karácsonyi készülődést

Ilyenek valójában, akik túl korán kezdik a karácsonyi készülődést

Címlap / Otthon / Dekor / Ilyenek valójában, akik túl korán kezdik a karácsonyi készülődést

Túlzónak tűnik, de a szeptember mindig villámgyorsan elillan. Még sokat vagyunk a szabadban, beindul az iskola, óvoda, néhány hét alatt pedig az ősz közepén találjuk magunkat. Most is éppen így történt sőt, mire feleszméltem, már azt vettem észre, hogy karácsonyi dekorációval és Mikulásfigurákkal vannak tele a boltok.

Már megint mások boldogsága felett ítélkezünk

Nem tartozok azok közé, akik ennek teljesen ellene vannak, mert én is nagyon szeretek készülődni az ünnepekre. Ahogy a barátnőimmel beszélgettünk erről a témáról, megállapítottuk, hogy a készülődést magát sokkal jobban kedveljük, mint a tényleges karácsonyt. Ahogy szinte mindenkinél, úgy nálunk is vannak „kötelező ünnepi körök”, de a készülődés lebonyolítása csak és kizárólag tőlünk függ.

A brit UNILAD magazin szerint a társadalom túlnyomó része elhamarkodottan ítéli meg azokat, akik azonnal karácsonyi dekorációkat tesznek az őszi, tökös díszek helyére. Kiderült, hogy a bírálóknak nincs igazuk.

Azok, akik korábban kezdenek készülődni, csupán nosztalgikusabb beállítottságúak és könnyebben csatlakoznak a bennük élő gyermekhez.

Velük szemben állnak a társadalom grincsei, akik még karácsony napján is csak nyögvenyelősen kelnek fel és a hátuk közepére sem kívánják az ünnepeket. Nos, sajnos róluk éppen ennek ellenkezője derült ki: ők általánosságban véve nem olyan boldogok, mint azok, akik jóval idő előtt kezdenek készülődni.

Bárki beléphet a pozitív spirálba

Steve McKeown pszichoanalitikus úgy nyilatkozott, hogy bár számos oka lehet annak, ha valaki idejekorán és szinte megszállottan kezdi el díszíteni az otthonát, leggyakrabban ártalmatlan és pozitív tényezők állnak a háttérben. Az ilyen emberek nosztalgikus okokra hivatkoznak, vagy a varázslat átélésére koncentrálnak. Esetleg így kompenzálják a korábbi, negatív (pl. gyerekkori) tapasztalataikat az ünnepekkel kapcsolatosan. A mai, stresszel és szorongással teli világban az emberek szeretnek társulni olyan dolgokhoz, amelyek boldoggá teszik őket. Márpedig a karácsonyi dekorációk éppen a gyermekkor ezen erős érzéseit idézik fel.

A dekorálás a szakértő szerint szinte útként vezet a régi gyermekkor izgalmas varázslatihoz, a korai díszítés tehát ártatlan módon növeli az izgalmat.

Mindezek mellett tény, hogy a karácsonyhoz sokan pozitív hangulatot és élményeket társítanak. Így megeshet az is, hogy a túlzásba vitt dekorálással egyesek túlkompenzálják a múltbeli csalódásokat – főleg, ha azok az ünnepekhez csatlakoznak. 

A Journal of Environmental Psychology bizonyítékai is azt mutatják, hogy a dekorálás egyfajta pozitív spirál, ami azonban nem csak a közvetlen családtagokra hat. Egy felmérésben a résztvevőknek olyan házakat mutattak be, amelyeket karácsonyi dekorációk borítottak, és olyanokat, amik díszek nélkül várták az ünnepeket. Kiderült, hogy a díszítéssel rendelkező házak lakóit „barátságosabbnak és összetartóbbnak” tartották az emberek, dacára annak, hogy a társadalom hangosabbik fele szerint nem sok üdvözölendő dolog van abban, ha már ősz végén elkezdünk a következő ünnepre készülődni.

Xsandra/istockphoto.com

Önértékelésre alkalmas időszak

 Az ünnepi időszakot sokan nosztalgiázásra, évértékelése használják. Ez a szokás segít, hogy összekapcsolódjunk a személyes múltunkkal, jobban megértsük önmagunkat, az identitásunkat. A dekorálás sokak számára egy lehetőség arra, hogy ne csak gyermekkorukhoz, hanem saját magukhoz is közelebb kerüljenek. Más kérdés, hogy mindez igencsak keserédes kimenetelű lehet. Sokan például elhunyt szeretteikre, vagy éppen a „régi szép időkre” emlékeznek karácsonykor, illetve a készülődés során. Azok, akik elvesztették szeretetteiket, fokozatosan készíthetik fel lelküket az ünnepi időszakra azáltal, hogy korán kezdenek el dekorálni, vásárolni, ráhangolódni erre az egyszerre szép és fájdalmas ünnepre. 

Ami pedig személy szerint engem érint, mindig mindennel szeretek korábban végezni. Nehezen tudok addig nyugodtan pihenni, vagy lazítani, hogy tudom, még lenne mit tennem. Családszinten a minimumra redukáltuk a karácsonyi teendőket pl. azáltal, hogy csak a gyerekeknek ajándékozunk, illetve egy-egy vacsorát, ebédet együtt, esetleg felváltva készítünk el. Az ünnepek a pihenésről, a közös időtöltésről szólnak. Ezt elő tudtam segíteni azzal, hogy már novemberben nekilátunk a dekorálásnak, valamint a nyár végétől kezdve, fokozatosan beszerezzük a kicsiknek az ajándékokat. Így nincs kapkodás, túlköltekezés, vagy éppen sorban állás – utóbbi különösen nagy előny manapság…

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást