Dekor / Otthon

5 egyszerű trükk, amivel megteremtheted álmaid hálószobáját

5 egyszerű trükk, amivel megteremtheted álmaid hálószobáját

Egy igazán harmonikus hálószoba tervezésénél sok szempontot kell figyelembe vennünk, hogy valóban maximálisan szolgálja pihenésünket. Kényelmesnek, ergonomikusnak és hívogatónak kell lennie, ugyanakkor a hangulat és a funkcionalitás is elengedhetetlen. Az is fontos, hogy otthon érezzük benne magunkat és tükrözze stílusunkat. Az alábbi öt egyszerű tippel megteremtheted álmaid hálószobáját. 

Minden a falszínnel kezdődik…

Ugyan csábító, hogy vibráló egyéniségünket maximálisan kifejezzük a hálóban – hiszen ez a személyes terünk – mégsem a legjobb ötlet minden falat narancs vagy vörös színűre festeni. Ezek az élénk színek ugyanis stimuláló hatással bírnak és nem fogják elősegíteni a pihenésünket.

Az alvás minőségére a lágy, hűvös színek vannak jó hatással, mint például a kék és zöld finomabb árnyalatai, illetve a tópszín, a bézs és a törtfehér, illetve a manapság elterjedt szürke. A jó minőségű fehér ágynemű nemcsak luxus benyomást kelt, hanem minden falszínhez remekül passzol.

Plusz fényekkel luxus hatást érhetsz el

Egy éles, kemény fényű mennyezetlámpa nem szerencsés, sem elalváskor, sem ébredéskor. Egyetlen központi erős fényforrás helyett több lágyabb lámpát érdemes elhelyezni a szobában. Az ágy mellett ajánlatos tartani egy olvasólámpát, melynek fénye elég erős az olvasáshoz, de nem túl harsány a pihenéshez.

Kerüljük a hideg fényt és melegfényű, LED villanykörtéket használjunk. Az elszórt, diszkrét fényforrások nyugodtabb alvást eredményeznek. Gyertyákat és mécseseket is tehetünk a szobába a hangulat kedvéért. 

Levegő minőség és megfelelő hőmérséklet

A jó alvás elengedhetetlen feltétele a jó levegő, így – amennyiben szükséges – egy párásító, vagy egy légtisztító berendezés elhelyezése nem árthat. Ha kicsi a helyiség és partnereddel ketten alszotok a szobában, oda kell figyelned arra, hogy nehogy elhasználjátok az éjszaka folyamán az összes levegőt. Ilyenkor ajánlatos az ablakot egy kis résre nyitva hagyni, vagy télen a hálószobaajtót.

A szoba hőmérséklete is fontos tényező a jó alvás érdekében, hiszen ha túl meleg van, nem fogjuk tudni kipihenni magunkat. Éjszakára akár 20 fokra is levehetjük a fűtést.

Harmonikus textilek 

Mikor felkelünk az ágyból és a padlóra tesszük lábainkat, jobban indul a nap, ha nem a hideg, kemény padlóval találkozik a talpunk, hanem egy puha szőnyeggel. Az ágy mellett egy szép szőnyeg nemcsak a kényelmet szolgálja, hanem remekül is mutat.

A függönyök is csodásan öltöztetik a szobát, és ha nincs redőnyünk, akkor mindenképpen olyan sötétítőt válasszunk, amely nehéz, vastag anyagával nemcsak a helyiség keménységét oldja, de a napfényt is teljesen kizárja. Az ágyra napközben terítsünk egy szép ágytakarót és a díszpárnákkal se spóroljunk. 

Vidd bele a személyiséged!

Ha megvan a kényelmes, kellőképpen hívogató és funkcionális hálószobánk, akkor engedjünk a csábításnak és tegyük különlegessé a mi személyiségünknek megfelelően. Elvégre az otthonunk egyik legfontosabb helyisége, így elengedhetetlen, hogy egyéniségünket is tükrözze. Vigyünk a helyiségbe egy kis csavart, például az ágy fejénél levő falat kihangsúlyozva, amit burkolhatunk fával, vagy egyéb szép textúrájú anyaggal.

Az ágyvéget se hanyagoljuk el, elvégre olvasáskor nem támaszthatjuk hátunkat a puszta falnak és egy dekoratív ágyvéggel egyből karaktert adhatunk a szobának.

Egy egyedi bútorral is feldobhatjuk a hangulatot, a gardrób, egy komód, vagy az éjjeliszekrény lehet egy olyan különleges darab, mely illeszkedik a szoba stílusába, mégis kiemelkedik vizuálisan. Egy mutatós kép vagy fotó is jó ötlet az ágy fölé, ami megnyugtat és jó érzéssel tölt el, ha ránézel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást