Otthon / Szórakozás

Könyvkörforgás – Megmutatjuk, hogy adhatsz és vehetsz használt olvasnivalót!

Könyvkörforgás – Megmutatjuk, hogy adhatsz és vehetsz használt olvasnivalót!

Szinte falod a könyveket, de már nem tudod úgy tervezni a kiadásaidat, hogy az összes olvasnivalót meg tudd vásárolni, amire vágysz? Roskadoznak a polcok otthon azoktól a könyvektől, amiket biztosan nem fogsz újra olvasni, de szívesen elcserélnéd valami olyanra, amit igen? Szerencsére ezekre van megoldás, hiszen itthon egyre több a közösségi könyvmegosztásra, közhasznú könyvvásárlásra, könyvcserére irányuló lehetőség. Összeállításunkban mutatunk néhány hasonló programot, amivel olcsón juthatsz könyvekhez, és ahol magad is adhatsz le olyan köteteket, amelyeket már nem fogsz újraolvasni, de másnak még szüksége lehet rá.

Közhasznú könyvárusítás

Budapesten egy-két éve bukkantak fel a város több pontján azok a kocsik, amelyek roskadásig vannak pakolva könyvekkel. Ezek az úgynevezett Mozgó Könyvek, ahol minden egyes kötetért 300 forintért juthatsz hozzá, és ahol a legújabb olvasnivalókat ugyanúgy megtalálod, akár a már antikvitásnak számító példányokat. 

A kocsikat megtalálod a Kőrösi Csoma Sándor sétányon, a MOM Kulturális Intézetnél, a Bánffy György emlékparkban, a Corvin sétányon, a Szabó Ervin Könyvtár előtt, az Allee Bevásárlóközpont mögött és a Bikás Parknál. Kínálatukban mindenféle könyvre bukkanhatsz, de ha van néhány felesleges köteted otthon, azokat is felajánlhatod a közhasznú könyvárusoknak, és leadhatod bármelyik kocsijuknál a városban.

Offline és online is

Érdemes figyelned a közeledben lévő könyvtár hirdetményeit, hiszen a legtöbb ilyen jellegű intézmény évente hirdet hozok-viszek programot, ahova elviheted megunt olvasnivalóidat, hogy valami újabbal növeld házi könyvtáradat cserébe. A nagyobb könyváruház-láncok szintén gyakran tartanak hasonló csereprogramot, ahova szintén beviheted a kopott kötetedet. A nagyobb könyvtárakban érdemes rákérdezned arra is, milyen gyakran tartanak szanálást, hiszen ilyenkor pár száz forintért hozzájuthatsz szépséghibás könyvekhez.

Az adok-viszek könyvcserének természetesen létezik online verziója is, ilyen például a Rukkola Könyvcserélde: erre az oldalra feltöltheted a számodra már szükségtelenné vált könyveidet, és ezekért pontokat kaphatsz, amiért később megvásárolhatod a mások által feltöltött könyveket.

Könyvmegállók, nyilvános könyvszekrények

Külföldi mintára itthon is megteremtették már a közösségi könyvszekrények, könyvespolcok: ezek olyan üvegezett szekrények az utcákon, köztereken, amelyek úgymond becsületkasszás alapon működnek.

Magaddal viszel egy olyan könyvet, amit szívesen beáldozol arra a célra, hogy mások vihessék haza magukkal, és cserébe te is kivehetsz egy kötetet a szekrényből.

Legutóbb itthon a B32 Galériában avattak ilyen közösségi könyvespolcot, és nagyon népszerűek az óbudai úgynevezett KönyvMegállók is, melyekből működik külön gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyvszekrény is.

Közösségi könyvcsere

Mostanában a Facebookon is hódít a könyvcserebere! Talán már te is belefutottál korábban a következő felhívásba:

Kedves Barátaim / Ismerőseim! Hat emberre lenne szükségem egy nemzetközi könyvcseréhez. Bárki jelentkezhet, a lakhely vagy a kor nem meghatározó. Annyi lesz a feladatod, hogy veszel egy könyvet és elküldöd egy embernek ajándékba. Cserébe akár 36 könyvet is visszakaphatsz. Ha szeretnél részt venni, akkor kérlek kedveld a bejegyzést, vagy írj egy hozzászólást, és küldöm az infókat. Nagyon jó móka és ki ne szeretne postán kapni meglepetés könyvet?

Ha szembejön veled ez a kiírás, akkor talán ez a legegyszerűbb módja annak, hogy leselejtezd saját könyveidet, és újakat kapj cserébe – az biztos, hogy hatalmas lesz a meglepetés!

Hogy válaszd ki, mitől szabadulnál meg?

A legnehezebb dolog a könyvcsereberébe nyilván az, hogy neked is le kell mondanod néhány kötetről. De ha jobban végiggondolod, biztosan akad a polcodon egy-két olyan olvasmány, amit jobb esetben már idejét sem tudod, mikor forgattál, rosszabb esetben még ki sem nyitottad.

A szelektálást ezekkel a könyvekkel éri meg elkezdeni, a következőknek pedig a az egyetemi tankönyvek között éri meg szétnézni: hidd el, rengeteg egyetemista lesz hálás, aki rábukkan ezekre!

Az ajándékba kapott könyvek, amik egyáltalán nem a te ízlésednek valók, szintén lehetnek a könyvcsere áldozatai, akár azok a poros kötetek, amiket valakitől megörököltél.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást