A konyhai késeken nagyon sok minden áll vagy bukik, ugyanis egy jó késsel minden alapanyagot felvághatunk és mennyei ételeket készíthetünk, ám ha rossz a kés minősége, nem jól van megélezve és rossz helyen tároljuk a konyhában – kellemetlen élményekkel szembesülhetünk főzés közben. Mindennek a kulcsa a megfelelő tárolásban rejlik!
Jómagam nagyon szeretem használni a különböző késeket a konyhámban, mert mindegyiknek van egy külön története, egy speciális feladata, egy rendeltetése, azaz, hogy milyen funkciót tölt be, tehát mit vágok pontosan vele. Az ételek elkészítése szempontjából nagyon idegesítő tud lenni számomra, ha egy kés életlen, de azt sem szeretem, amikor csak úgy be van dobva a konyhafiókba. Ha nincs ugyanis megfelelően tárolva, könnyen eltompulhat és használhatatlanná válhat. A kések megfelelő tárolásának számos módja létezik, csak meg kell találni a hozzánk legközelebb állót és a számunkra leginkább megfelelőt.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 Fa késtartó blokk
Az egyik legkézenfekvőbb és legpraktikusabb megoldása a késtárolásnak a fa késblokkok beiktatása. Ezáltal rendszerezettebbek lesznek a kések, mégis egy helyen, de egymástól elkülönítve tárolhatjuk őket, és nem kell keresgélni a fiók aljáról az éppen használni kívánt darabot. A fa blokkok könnyen rendezhetők, és a mai modern kialakításuknak köszönhetően már más eszközt is beletehetünk pl. olló vagy élező. Mindezen túl nagyon dekoratív és ízléses tud lenni, ha a konyhapulton egy fa késrendező található.
Talán egyetlen negatívuma ennek a tárolási módszernek, hogy nem igen tisztítható, mármint nem túl egyszerűen. A baktériumok könnyedén megtelepedhetnek rajta, hiszen, ha nem mossuk el megfelelően (vagy nem szárítjuk meg rendesen) a késeinket, piszkosan vagy nedvesen is belekerülhetnek a tartókba. Nagyon fontos, hogy vágást követően mindig mossuk el a késeket, hagyjuk teljesen megszáradni őket, és csak utána pakoljuk el a fa blokkba.