Ez a konyhád legpiszkosabb része egy új tanulmány szerint – és így tisztíthatod meg

Ez a konyhád legpiszkosabb része egy új tanulmány szerint – és így tisztíthatod meg

Címlap / Otthon / Háztartás / Ez a konyhád legpiszkosabb része egy új tanulmány szerint – és így tisztíthatod meg

Ha a konyha alapos tisztításáról van szó, valószínűleg extra időt fordítasz a mosogató, a hűtőszekrény, a munkalapok és más gyakran használt területek súrolására. A Journal of Food Protection folyóiratban megjelent új tanulmány azonban azt találta, hogy a legtöbb baktérium egy meglepő helyen lapul.

A tanulmány, amelynek célja a különféle konyhai felületek keresztszennyezettségének elterjedtségének és mértékének feltárása volt, megállapította, hogy a fűszertartókon a legnagyobb a keresztszennyeződés mértéke. A tanulmány szerzői 371 résztvevőt kértek meg, hogy készítsenek el egy pulykapogácsából és előre csomagolt salátából álló ételt. A kórokozó mozgásának nyomon követésére a kutatók egy MS2 nevű bakteriofágot fújtak be a húsba, amely nem káros az emberre.

Kiderült, hogy melyek a legszennyezetebb tárgyak a konyhában

Az étkezés befejezése után a kutatók áttörölték a konyhai eszközöket, a tisztítóterületeket és a konyhai felületeket, hogy teszteljék őket az MS2 jelenlétét. Olyan új területeken is vettek mintát, amelyekben valószínűleg keresztszennyeződések fordulhatnak elő. Ilyenek voltak például a fűszeres üvegek és a mosogató csaptelepeinek fogantyúi.

Eredményeik elemzése után a kutatók felfedezték, hogy a leggyakrabban szennyezett tárgyak a fűszertartók voltak. Összességében a minták 48 százaléka volt MS2-vel szennyezett. Ezenkívül a vágódeszkák voltak a második legszennyezettebbek, ezt követték a kukák fedelei. A tanulmány szerint a csaptelep fogantyúi voltak a legkevésbé szennyezett tárgyak.

Meglepődtünk, mert korábban nem láttunk bizonyítékot a fűszertartály szennyezettségére” – mondta Donald Schaffner, a Rutgers School of Environmental and Biological Sciences Élelmiszertudományi Tanszékének professzora egy sajtóközleményben.

„A konyhai felületek nyers hús vagy baromfitermékek kezelése miatti keresztszennyeződésével kapcsolatos kutatások többsége a konyhai vágódeszkákra vagy a csaptelepek fogantyúira összpontosított, és figyelmen kívül hagyták az olyan felületeket, mint a fűszertartók, szemetestartók és egyéb konyhai eszközök.”

IsakBodin/istockphoto.com

Hogyan tisztítsd meg őket?

A legközelebbi takarításkor érdemes tehát ezekre a területekre is koncentrálni. A műanyag vágódeszkákat beteheted a mosogatógépbe, a kevésbé kényes fából készülteket úgyszintén, de mindenképpen alacsonyabb hőfokon mosd ezeket.

Ha nem akarod a vágódeszkát mosogatógépbe tenni, mosogatószeres szivaccsal dörzsöld át alaposan, öblítsd le. A csepegtetőn hagyd teljesen megszáradni, hiszen a nedves felület a baktériumok terjedésének kedvez.

A csaptelep fogantyúit és a szemetes fedelét fertőtlenítőszeres törlőkendővel is áttörölheted, csak arra ügyelj, hogy olyan fertőtlenítőszert válassz, amely nem korrodálja a felületeket.

A fűszeres tégelyek tetejét szorítsd meg, hogy biztosan zárjanak, és egy mosogatószeres szivaccsal töröld át őket, ha végeztél a főzéssel, majd egy száraz, tiszta ruhával töröld őket szárazra. Időről időre ezeket is beteheted a mosogatógépbe. A tartalmukat átmenetileg öntsd kisebb zacskókba, a tégelyeket mosd el, majd a teljes szárítás után visszatöltheted beléjük a fűszereket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást