Koktélokhoz használandó poharak ABC-je

Koktélokhoz használandó poharak ABC-je

Címlap / Életmód / Receptek / Koktélokhoz használandó poharak ABC-je

Nyáron akár házilag is gyárthatunk finomabbnál finomabb koktélokat vendégeink, vagy akár a saját örömünkre. Nem mindegy azonban, hogy melyikhez milyen pohár illik, ezért lássunk egy rövid összefoglalót, hogy milyen pohártípusok léteznek a különböző koktélok számára!

Collins pohár

A Collins pohár nagyon sok koktélhoz jól megy. Ez valójában egy egyenes falú, hosszú pohár, amit legtöbbször long drinkekhez használunk.
Ilyenbe tesszük, ha szódával felengedett koktélt készítünk, vagy ha jégkockára töltjük rá a shakerben elkészített italunkat.

Felespohár

A felespohár több funkciót is betölt. Egyrészt ebbe töltjük az olyan röviditalokat és shootereket, mint a B52, a B54 vagy a Kamikaze.
Más koktéltípusok elkészítésénél is hasznos lehet, mivel mérőpohárként is alkalmazható: egy felespohár kb. két résznek felel meg az adagoláskor (1 rész = kb. 25 ml).

Highball pohár

A highball elnevezésű pohár sokban hasonlít a Collins pohárra, mivel szintén nagy űrtartalmú, magas, talp nélküli típus mindkettő. A különbség inkább az, hogy a highball pohár fala nem függőleges, hanem felfelé szélesedik.
Emellett a highball pohár gyakran díszesebb, egyedibb, így még látványosabbak lehetne benne a koktél-kreálmányok.

Hurrikán pohár

A hurrikán talpas pohár, ívelt oldalú, hasas megoldású típus.

Sok ital elfér ebben is, leggyakrabban a jégkásával vagy tört jéggel készült italok szervírozására használják.
Látványosan díszíthető, ezért is ajánlott leginkább az egzotikusabb, színesebb, dekoratívabb italok mellé.

Klasszikus koktélos pohár

Biztosan mindenki ismeri ezt a talpas, felül V alakban szélesedő, egyszerű vonalvezetésű pohártípust. Gyönyörűen mutat benne a színes és a színtelen koktél egyaránt, nagyon szépen díszíthető akár egyetlen gyümölcskarikával vagy egy színes, rövid szívószállal. Hosszú szára ráadásul megvédi az italt attól, hogy kezünktől felmelegedjen.

Pezsgős pohár

A pezsgő felhasználásával készült italokat (mint például a Testa Rossa vagy a Kir Royal) töltjük ezekbe. Ezek karcsú, talpas poharak, amelyekben jól mutat akár a gyümölcspüré is, amit a pezsgőhöz kevertünk. Igazi elegáns, nőies pohár az ugyanilyen típusú koktélokhoz illően!

Old fashioned pohár

Egyenes falú, alacsonyabb típusú pohár, általában vastagabb alsó résszel. Olyan italoknak ideális, amikor az összerázott italokat csak átszűrjük a pohárba a shakerből, vagyis amikor nincs szükség jégkására vagy tört jégre. Jéggel egyedül az „on the rock” vagyis a jégkockákra öntött italok esetében használatos.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást