Nagy a pánik a klímaváltozás miatt, és ez mentális problémákhoz vezet

Nagy a pánik a klímaváltozás miatt, és ez mentális problémákhoz vezet

Címlap / Hírek / Nagy a pánik a klímaváltozás miatt, és ez mentális problémákhoz vezet

Mi alapozza meg a félelmet?

Az elmúlt néhány hónapban Görögországban, Dél-Franciaországban és Törökországban égtek az erdők, Közép-Németországot elöntötte az eső, Haitin pedig 2000 ember halt meg egy földrengés és az azt követő trópusi vihar miatt. Ezek pedig tényleg csak a közelmúlt legnagyobb természeti katasztrófái voltak.

Ehhez hozzátársul még sok hasonló riport a híradókban és a közösségi oldalakon. Ezen kívül rengeteg olyan kép is szembejön velünk rendszeresen, amelyen kétségbeesett emberek állnak a romba dől otthonuk és környezetük előtt. A tudósok pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy ez még csak a kezdet, és ha nem cselekszünk, sokkal több katasztrófa is történhet.

Mit jelent pontosan az éghajlatváltozás miatti pánik?

Egyre többen esnek kétségbe amiatt, hogy úgy érzékelik, a bolygónk az ökológiai összeomlás felé tart, és az emberek többsége nem is tesz ellene eleget, vagy éppen semmit sem. Ez a folyamat pedig olyannyira hatással van rájuk, hogy depresszióba esnek, szoronganak. Gyakran pszichológus segítségére van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák azt, amit manapság leginkább úgy emlegetnek, hogy klímafélelem.

Ez a jelenség tulajdonképpen az éghajlatváltozás miatti pánikot jelenti. Gyakran olyan érzésekben fejeződik ki, mint a kilátástalanság, a tehetetlenség, a harag és az elégedetlenség. Az Amerikai Pszichológiai Társaság már 2008-ban nagy hangsúlyt fektetett a klímafélelem vizsgálatára. Olyan megdöbbentő eredményekre jutottak, amelyek alapján jogosan feltételezhetjük, hogy mi magunk is érintettek vagyunk benne.

Susan Clayton amerikai környezetpszichológus arra a megállapításra jutott, hogy a 35 évnél fiatalabb nők és fiatalok különösen félnek az éghajlatváltozástól, amit aztán a német Sinus intézet 2019-es felmérése is megerősített. A megkérdezett 14-24 év közöttiek 68%-a nyilatkozott úgy, hogy szerinte őt is érinti a klímafélelem, de sokan mások is így vannak ezzel.

A közösségi oldalakon is hangot adnak a szorongásnak

A brit klímaaktivista, Finn Harries például a Instagramon vallotta be, hogy a természet állapotával kapcsolatos napi információáradat miatt már többször is elfogta a kétségbeesés, a bánat és a depresszió. Követőinek jelentős része köszönetet is mondott ezért a fiatal férfinak, majd megjegyezték, hogy ők is hasonlóan éreznek. 

Az sem elhanyagolható tény, hogy több ezer bejegyzés található az Instagramon #climateanxiety hashtag alatt. Még sokszor ennyien lehetnek azok, akik csak a szűk családi vagy baráti körüknek mesélnek arról, vagy rosszabb esetben magukba fojtják, hogy félnek a klímaváltozástól.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást