Arc / Stílus

Kleopátra 8 szépségtrükkje

Kleopátra 8 szépségtrükkje

Kleopátra több ezer év elteltével is híres volt arról, hogy mennyi lehetőséget kihasznált szépségének és fiatalságának megőrzésére. Nem véletlen, hogy máig számtalan kozmetikai kezelés őrzi a nevét. Van azonban néhány olyan elem is Kleopátra kozmetikumai között, amelyek inkább elrettentőek, mint követendőek.

Tejfürdő

Az egyik legismertebb szépségápolási megoldása, amit gyakran alkalmazott, az a tejfürdő volt. A legvalószínűbb az, hogy a fürdőbe meleg vizet engedtek és ahhoz öntöttek hozzá egy kisebb rész szamártejet.
A tejben megtalálható vitaminok és ásványi anyagok hamvassá, bársonyossá tették a bőrt és segítettek a ráncok megelőzésében is.

Méz

A fürdőhöz általában mézet is tettek, ezzel még több hasznos anyagot juttattak a fürdőző bőrébe. A méz hatékony segítség a vízhiányos bőrnek, és látványosan gyorsítja a pattanások és hegek gyógyulását.
Ránctalanító hatása miatt is közismert, hidratálja a bőrt és fokozza a vérkeringés intenzitását, javítja a bőr anyagcseréjét, ezzel pedig segít, hogy a méreganyagok gyorsan és hatékonyan távozzanak el a bőrből.

Aromaterápia

Szintén a fürdő részeként alkalmazták legtöbbször a mai szóval aromaterápiának nevezett kezelést is. Ez abból állt, hogy a fürdővízbe olyan illóolajokat cseppentettek, amelyek szintén ápolták a bőrt, gondoskodtak annak bársonyosságáról és a fiatalságának megőrzéséről.
Nem utolsó sorban a léleknek is felüdülés volt az illat belélegzése, így maximális frissítő hatást érhettek el.

Szemfesték

Kleopátra jellegzetes sminkje máig ismerős mindenkinek. Vastag szemöldökvonalat és erős szemkiemelőt használt – a kor vegyészeti ismeretei alapján azonban ezek általában ólom alapúak voltak.
Ezt leszámítva azonban a kozmetikumai természetes anyagokból tevődtek össze: az egész szemhéját beborító festéket vélhetőleg pirított mandulából és sáfrányból állították elő.

Alapozó

Kleopátra leggyakrabban hófehér arcbőrrel jelent meg a nyilvánosság előtt, nem véletlen, hogy az ábrázolásokon is így, szinte szoborszerűen jelenik meg. Alapozó krémet rendszeres használt, ez állati zsírból készült, amelyet fehér ásványi anyagokkal, illetve krómmal tettek még látványosabbá.
Hogy arca és nyaka még fehérebbnek tűnjön, Kleopátra fehér kőport, finom krétaport is tett az alapozó fölé.

Pirosító

Természetesen Kleopátra is tisztában volt azzal, hogy egy kis pír jól mutat az arcon és ennek segítségével lehet játszani az arc arányaival. Az alapozóra vörös agyagból készült pirosítót vitt fel, amely szép bronzos hatást keltett.
Állítólag igazából nem rendelkezett előnyös arcberendezkedéssel, például hosszú orra volt, amelynek csökkentésére is alkalmazta ezt a korabeli árnyékoló technikát.

Rúzs

A rúzs szintén nélkülözhetetlen kelléke volt Kleopátra kozmetikájának. Igaz, hogy nem a mai értelembe vett eszközöket alkalmazta, sokkal inkább a természetes alapú rúzsokat részesítette előnyben.
Leggyakrabban piros gyümölcsökből készített krémeket használt, amelyek élénk, erőteljes színt adtak ajkainak. Nem volt ritka a vörös agyag alkalmazása sem, a krémesítéshez pedig sokszor vörös bort használtak.

Aloe vera

Az aloe vera szépségápolásra való alkalmazása már Kleopátra udvarában is nagy népszerűségnek örvendett: általában masszázsokhoz használták fel. Szükség is volt rá, hiszen az akkori kozmetikai anyagok cseppet sem mindig tettek jót a bőrnek.
Ha nem lett volna a tejfürdő és az aloe vera, akkor elképzelhető, hogy koránt sem úgy emlékszünk Kleopátrára, mint a szépség megtestesítőjére.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást