Szórakozás / Otthon

5 klasszikus romantikus regény, amit nem elég egyszer elolvasni

Évszázados történetek, amelyek tökéletesen érthetőek ma is. Nem véletlenül: a szerelem, a féltékenység, a gyűlölet és a bosszú változatlanul működik minden időben. Öt klasszikus romantikus regényt ajánlunk, amelyekben ugyanúgy magadra ismerhetsz, mint a kétszáz évvel ezelőtti olvasók – van köztük harmonikus olvasmány, de olyan is, ami garantáltan felháborít. Keress egy kényelmes olvasósarkot és merülj el bennük!

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Mindannyiunk iránytűje, a romantikus regények mintapéldánya: a vénkisasszony Jane Austennak sok kivételes olvasmányt köszönhetünk, de közülük a legismertebb és talán a legjobb is a Büszkeség és balítélet.

Elizabeth és Darcy az előítéleteik foglyai, félreismerik egymást és önmagukat is – hogy aztán sok kaland és kerülőút után egymásra találjanak.

A kétszáz éves regény időtlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg feldolgozás; a filmváltozatok mellett ebből merített ihletet a Bridget Jones naplója, az Austenland vagy a Büszkeség és balítélet meg a zombik című regény is – ez utóbbiból idén készül őrületesnek ígérkező film.

Emily Brontë: Üvöltő szelek

Az Üvöltő szelek igazi sötét, gótikus regény – az írónő egy évvel a mű születése után, 30 évesen meghalt, így sosem tudjuk meg, mire lett volna még képes.

Emily Brontë egyetlen regénye megdöbbentően tragikus, tele taszító hősökkel, mindent elsöprő, gyakran bűnös vagy problematikus érzelmekkel és szélsőséges helyzetekkel. A kies lápvidék kísérteties helyszíne csak fokozza a történet kegyetlenségét.

A bonyolult, több idősíkot és generációt felvonultató családtörténet nem könnyű olvasmány. Mégis olyasmi, amit minden nőnek ismernie kell, aki volt már rossz emberbe szerelmes.

Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok

A maga korában botránykönyvnek számító Veszedelmes viszonyok a romlott, unatkozó francia arisztokraták világát mutatja be. A két egykori szerető fogadást köt egymással: Valmont gróf elcsábít egy erényes nőt, Merteuil márkiné pedig felszarvazással áll bosszút a szeretőjén. A kegyetlen játszadozást levelekből ismerjük meg, ugyanis Laclos műve levélregény.

Az erkölcstelenség a legártatlanabbakat is behálózza, igaz érzelmeknek ebben a világban nincs helye, a bosszú és a céltalan féltékenység pedig nem ismer határokat. Laclos csupa bűnös alakot rajzol fel, akiken mégis megeshet a szívünk, hiszen a regény a bukásukat is bemutatja.

Charlotte Brontë: Jane Eyre

A Brontë-nővérek közül általában Charlotte-ot tartják a legtehetségesebbnek – a legjobb regényének pedig a Jane Eyre-t.

Olvastad már?  Érzelemkezelő gyakorlatok gyerekeknek – 4 hasznos könyvet ajánlunk

A szokatlanul erős és öntudatos női karakter a feminizmust előlegezi, a vadromantikus környezet és a rejtélyes kísértetkastély pedig hatásos hátteret ad a lassan kibontakozó szerelmi történetnek.

A szenvedés és a szenvedély összjátéka teszi máig nagyon izgalmassá a puritán, de kemény nevelőnő, Jane és a titokzatos házigazda, Rochester kapcsolatát. A Jane Eyre a sok megpróbáltatás után boldog befejezést kap, így a regény a józan kitartást és a küzdeni vágyást ünnepli.

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Anna és Vronszkij szenvedélyes szerelmének története a világirodalom egyik legismertebb regényében bontakozik ki.

Az Anna Karenina rengeteg súlyos kérdést vet fel: mi a fontosabb, a család vagy a szerelem, a tisztesség vagy az egyéni boldogság? Joga van-e egy nőnek döntenie a saját sorsáról, és boldognak lennie?

A családos Annát a külvilág elítéli, amiért elhagyja a férjét és kisfiát a szeretője kedvéért – így hiába találja meg a boldogságát, élete mégis tragikus véget ér.

A regény legismertebb jelenete Tolsztoj saját élményén alapul: az írót mélyen megrázta egy magát a vonat elé vető nő látványa.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást