Otthon / Utazás

Klagenfurt: életre kelt reneszánsz a Wörthi-tónál

Klagenfurt: életre kelt reneszánsz a Wörthi-tónál

A csaknem százezres lakosságú városka Ausztria legdélibb tartományának, Karintiának a székhelye. Egyedülálló bájának köszönhetően az utazók kedvence, ráadásul a mesés panorámát tetézi, hogy a Wörthi-tó keleti partján terül el. Óvárosa méltán érdemelte ki a „reneszánsz gyöngyszem” jelzőt, amelynek a hangulatát egyedülálló módon a mai napig sikerült megőrizni.

Shopping és múzeumjárás

Az úti cél kiválasztásakor valószínűleg benned is az a kérdés merül fel rögtön, hogy mit lehet az adott helyen csinálni.

Klagenfurtot tekintve szerencsére roppant egyszerű a válasz: mindent, ami csak eszedbe juthat!

Amellett ugyanis, hogy a Landesmuseumban szemügyre veheted a római kori leleteket, a többiben pedig akár a bizonyos foglalkozásokhoz kapcsolódó, tapintható történelmet, akár vásárolgathatsz is a műemlékszerű igényességgel épített plázában, valamint szinte egész évben hangulatos vásárok várnak.

Ne szomorkodj, ha lekéstél a karácsonyiról: a húsvéti még csak most jön, ahol akár a híres helyi ünnepi fogást, a reindlinget is megkóstolhatod!

Kastélyok földje

Klagenfurt a kastélyok szerelmeseinek paradicsoma, ugyanis 23 kiváló állapotban megőrzött, míves építmény várja, hogy meglátogasd – közülük jó néhányat akár belülről is bejárhatsz.

Ha rajongsz a régi korok atmoszférájáért, illetve az építészetért, 56 templom és kápolna üdvözöl tárt kapukkal.

Nem kell aggódnod, hogy bármiről is lemaradsz, hiszen a helyiek bőséges és informatív turisztikai anyagokkal szolgálnak, így akár önálló sétatúra keretein belül is bejárhatod a számodra legizgalmasabb látnivalókat.

Persze, szervezett kiránduláson is részt vehetsz, ha szomjazol a profi idegenvezetők nyújtotta információkra.

Események egész évben

Klagenfurtot méltán hívják „a rendezvények fővárosának” Ausztriában.

Két sportviadal, a strandröplabdázók Beach Volleyball Grand Slam bajnoksága, illetve az Ironman Austria viszi a prímet, a futás szerelmesei pedig a Kärnten Läuft futóversenyen tehetik próbára állóképességüket – akár félmaratoni távon is.

A már említett karácsonyi és húsvéti vásár mellett számos kulturális, művészeti és gasztronómiai program is várja az érdeklődőket.

A helyiek szervezőképességének elismeréséül itt rendezték a 2008-as futball EB-t, amelynek emlékét a pazar Wörthersee Stadion őrzi.

Szórakoztató kultúra

Klagenfurtban azok is kultúrakedvelővé válnak, akik csak könnyed kirándulásra indultak.

Az irodalomhoz köthető nevezetességek, a múzeumok, a galériák, a kastélyok és a templomok olyannyira magukkal ragadnak, hogy egy időre a múlt élő részévé válhatsz – éppúgy, mint a fantasztikus városka.

Itt született egyébként Robert Musil író és színikritikus, valamint Ingeborg Bachmann író-költő-filozófus is.

Utóbbinak a tiszteletére tartják meg minden év júliusában a Bachmann Irodalmi Versenyt, amely a német nyelvterület egyetlen olyan megmérettetése, ahol valós időben, élőben olvasnak és értékelnek irodalmi alkotásokat.

A helyi színház, a Stadttheater Klagenfurt pedig egész évben musicalekkel, színdarabokkal, operákkal és operettekkel vár.

Sport minden mennyiségben

Amennyiben szereted testmozgással kombinálni a kikapcsolódást, Klagenfurtban sem fogod lógatni a lábadat.

A tóparti futópályák meg a rendben tartott túraútvonalak véget nem érő kocogásra és sétára buzdítanak. Itt találhatod Ausztria egyik legfestőibb félmaratoni útvonalát, ahol 11 ivókút kínál azonnali felfrissülést.

A már említett Ironman és Kärnten Läuft versenyeken kívül a városi félmaraton, a Klagenfurti Sportnapok és a Business Run is megmérettetésre csábít.

Az úszás, a tenisz, a lovaglás és a golf rajongói ugyancsak méltó pihenőhelyre találnak Karintia székhelyén, ahol esőben sem unatkozhat senki, hiszen a varázslatos fedett vízipark medencéi, csúszdái és szaunái aktív feltöltődést biztosítanak.

A téli szezonban pedig a természetes jégfelületnek köszönhetően ez a korcsolyázók paradicsoma – a közeli sípályákról nem is szólva.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást