Itt a kizomba, az új táncőrület

Itt a kizomba, az új táncőrület

Címlap / Életmód / Egészség / Itt a kizomba, az új táncőrület

Új divat hódít a sport szerelmeseinek körében: ez a kizomba, amely egyre több rajongót szerez magának. Sok mindenre hasonlít, számtalan zenei és táncos elem keveredik benne, de mégis egyéni – és imádnivaló!

Kizomba eredete:

A kizomba alig több mint 30 éve alakult ki az afrikai Angolában. Ötvözi az angolai társastáncot a folklór zenei és táncos elemekkel, valamint a Francia Antillákról származó zoukkal, mégis egyéni hangzású és ritmusú zenei műfaj, amely elválaszthatatlan a jellegzetes mozgási elemektől is. Nálunk jellemzően a salsát szeretőknek rendeznek kizomba esteket is, kívülről pedig nagyban hasonlít az argentin tangóra is, pedig stílusában, jellegében is valójában nagyon sok az eltérés. Aki azonban szeret táncolni, az egészen biztosan imádni fogja ezt is!
Mit jelent a kizomba szó?

A kizomba szó annyit tesz, mint buli, szórakozás, kikapcsolódás, ünnep. Jelentésének megfelelően egy vidám, meghitt tánc, amely kevesebb technikai elemet tartalmaz, mint a salsa, viszont egy meghittebb, sok szempontból romantikusabbnak is nevezhető tánctípusnak számít. A táncosok közelebb vannak egymáshoz, mint a salsánál, ezért annál lényegesen „bújósabb”-nak titulált irányzatról beszélhetünk, amely könnyed, laza stílusban tényleg azt garantálja, amit a neve is jelent: ünneplést, szórakozást, együttlétet.

Kizomba irányzatok:

Hiába az alig 30 éves múlt, a kizombának máris különféle irányzatai léteznek, amelyek közül biztosan mindenki megtalálja az igazán neki valót. Természetesen a népszerűségnek köszönhetően egyre újabb és újabb irányzatok váratóak, amely tovább színesíti a műfajt zeneileg és tánctechnikai szempontból egyaránt.
1. Kizomba Angolana:

A stílus egyik legjellemzőbb része a nálunk is egyre népszerűbb kizombának, amely a semba és a zouk zene keveredéséből jött létre. A név az angolai származásra utal, és könnyen felfedezhetőek benne az afro zene elemei, különösen az afrikai folklór.
2. Kizomba Passada:

A Kizomba Passada a másik legelterjedtebb kizomba zenei irányzatként ismert. A szövegek eredeti nyelve a kreol, zeneileg pedig a zouk zene és a Zöld-foki Szigetek dallam- és ritmusvilágának a keveréke. 
3. Modern változatok:

A kizomba modern változatai közé tartozik a Kizomba Flow és az Ultimate Kizomba. Míg az előbbi egy könnyedebb, nyugodtabb és „bújósabb” zene- és mozgásfajta, addig az utóbbi egy lendületesebb irányzat, amely a romantika helyett inkább a temperametumra helyezi a hangsúlyt.
Vezetés- és lépéstechnikák:

A kizomba technika szempontjából két stílus jegyeit is tartalmazza. Vezetéstechnikai szempontból a kizomba inkább az argentin tangóra hasonlít, bár jellegénél fogva lényegesen kötetlenebb és lazább annál. Lépéstechnika alapján pedig jellegzetesen afro táncstílus, mivel telitalppal, enyhén behajlított térddel táncolják úgy, hogy közben a csípő szabadon mozoghat.

Ennek a két technikának az ötvözete adja a kizomba jellegzetes, és éppen ezért érdekes hatását annak is, aki táncolja és annak is, aki kívülről gyönyörködik benne.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást