Vastag a műköröm? Óriási tévhitek, amit tisztázni kell

Vastag a műköröm? Óriási tévhitek, amit tisztázni kell

Címlap / Stílus / Test / Vastag a műköröm? Óriási tévhitek, amit tisztázni kell

1. Néhány havonta érdemes levetetni a műkörmöt

Sokszor hallani szinte tippként, hogy vetessük le néhány havonta a körmünket annak érdekében, hogy az levegőzni tudjon, ám ez egy felesleges, sőt rizikós procedúra. Mivel a köröm nem vesz levegőt, nem is tud levegőzni, nincsenek benne idegek, amiket esetleg kímélned kellene. Sőt, igazság szerint sokkal többet ártasz azzal, ha rendszeresen, néhány havonta leveteted a műkörmödet.

Ennél a lépésnél ugyanis reszelni kell, és a köröm teljes felületéről el kell távolíttatnod az anyagot, majd, ha újból felrakatnál valamit, akkor ismét számolhatsz ugyanezzel a folyamattal. Ez pedig megviseli a körmöt, főleg, ha gyakran ismételgeted! A megreszelt, szabadon hagyott körömfelületet egyébként is érdemes lehet valamilyen extra réteggel, akár vitaminos alaplakkal, akár japán manikűrrel védeni, márpedig ha ezek rákerülnek, akkor ismét csak nem „levegőzik” a körmöd felülete.

2. Kismamák nem manikűröztethetnek

Manikűröztetni egész nyugodtan mehetsz akkor is, ha kismama vagy, csupán a körömlakk színével, illetve magával a műkörömmel kapcsolatosan merülhetnek fel benned kérdések.

Korábban előfordult, hogy a kismamákat megkérték, szülés előtt ne viseljenek se műkörmöt, se olyan lakkot, ami nem látszik át, hiszen bizonyos élettani funkciók nem tekinthetőek meg, ha a körömágy nem látszik.

istockhpto

Manapság ez már nem feltétlenül elvárás, ugyanis jóval korszerűbbek a műszerek, és a veszélyekre más tényezők is figyelmeztetnek.

Ha biztosra akarsz menni, kérdezz rá az orvosodnál, de általában csak annyit fognak kérni, hogy ha lehet, a körömágyad kicsit látszódjon ki, illetve ne viselj túl hosszú körmöket, hogy a műszereket rá tudják csatlakoztatni az ujjaidra. 

A várandósság alatt ettől függetlenül egész bátran viselhetsz akár extrém hosszú műkörmöt is.

3. A műköröm csak vastag és túldíszített lehet

Ha túl vastagnak ítéled meg a műkörmödet, akkor előfordulhat, hogy tapasztalatlan a műkörmösöd és még nem sikerült elsajátítania a legfontosabb tudnivalókat. Mindenesetre maga a vastagság is eleve egy relatív, egyénfüggő dolog.

Persze azzal tisztában kell lenned, hogy már az első réteggel vastagabb lesz a körmöd a természetesnél, függetlenül attól, hogy az a réteg hagyományos körömlakk, vagy éppen porcelán, zselé. De kinek mi a szép és mi a túldíszített? Mindez csak ízlés és aktuális alkalom, körülmény kérdése.

Egyébként a tévhit talán onnan ered, hogy a műkörömbe bármilyen körmös kelléket be tudunk építeni, ebből a szempontból sokkal jobban és változatosabban lehet díszíteni, mint mondjuk a hagyományos körömlakkokat, vagy a gél lakkokat. Azonban csak tőled függ, milyen körmöd lesz: hosszú, extrém formájú és színű, vagy teljesen természetes, natúr francia…

4. Műkörömmel nem lehet házimunkát végezni

Mivel a műköröm a korábbiaknak megfelelően akár egész rövid és visszafogott is lehet, ez az állítás eleve helytelen. Sokan a versenykörmökkel azonosítják a műkörmöket, de ezek nyilván egy szakmai megmérettetésre készülnek, nem mosogatáshoz.

Ugyanakkor még ezeket a körmöket is többnyire úgy készítik, hogy esztétikusan le lehessen őket rövidíteni, így azok a modell számára hordhatóvá válnak. A személyes tapasztalatom alapján maga a hossz csupán megszokás kérdése.

Van, aki már azt sem viseli el, ha az ujjbegyén néhány milliméterrel túllóg a körme, az ilyen vendég nyilván jó ideig nem tudna mit kezdeni egy jelentős hosszabbítással. Mindenesre az összes házimunkát, teendőt el lehet végezni azzal a körömmel, ami a legtöbb nő számára már drasztikus méretű lenne.

5. Mindig a műkörmös hibája, ha később probléma lép fel

Nem feltétlenül okolhatod a műkörmösödet akkor, ha a körmeid nem bírják ki azt a néhány hetet, amit terveztél, de természetesen erre a lehetőségre is érdemes gondolnod. Ha megbízató helyre jársz, akkor viszont vedd figyelembe az alábbiakat!

Bizonyos munkahelyi, vagy akár otthoni teendők során olyan vegyszerekkel, körülményekkel találkozhatsz, amik szinte leoldják, de mindenképpen gyengítik a műkörmöt, így az könnyebben megtörhet, a gél lakk lepattoghat.

Szomorú tény az is, hogy egyes vendégek visszaélnek az általában ingyenes javítással, és a saját figyelmetlenségükből eredő problémákat áthárítják. Egy szakember azonban látja, hogy a körmöt megkezdték és lefeszegették, vagy valóban hiba miatt esett le. A köröm egyéként akkor is letörhet, ha túl későn mész manikűröshöz, hiszen ilyenkor megbillen a súlypontja. Nem szabad a végsőkig várni az újratöltéssel!

istockphoto

6. A műköröm elvékonyítja a körmöket

Fontos tudni, hogy nem a műköröm vékonyítja el a körmöket, hanem az, ha nem szakemberrel készítetted el a munkát. Nyilvánvalón minimális mennyiségben károsodik a saját körmöd felülete, hiszen pl. a zselé esetében meg kell reszelni annak érdekében, hogy az anyag biztosan tartson.

Ám amikor a helyére kerülnek a rétegek, akkor éppenséggel erősödik a felület, a saját körmödet védeni tudod a káros külső hatásoktól.

Sokan ráfogják a sérüléseket a műkörömre, pl. amikor rácsukják az ujjukra az ajtót, de az az igazság, hogy ha nem jártak volna manikűrösnél, akkor jó eséllyel a saját körmüknek is búcsút inthettek volna. Tehát: a szakszerű műkörmözés során nem károsodik a körmöd, legalábbis semmiképpen sem olyan mértékben, hogy azt ne lehessen esztétikus formában, nyom nélkül lenöveszteni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást