Egészség / Életmód

„Kis szombat”: ezzel a módszerrel stresszmentesítenek a svédek

„Kis szombat”: ezzel a módszerrel stresszmentesítenek a svédek

Ha úgy érzed, rád férne valami, ami segít a hétköznapi stressz leküzdésében, ideje megismerkedned a ‘lillördag’, vagyis ‘kis szombat’ fogalmával. A skandináv kulturális hagyomány lényege, hogy a szerdákat a hétvégéhez hasonlóan kezeli, és ennek megfelelően meg is ünnepli azt.

Rickard Grassman, a Stockholmi Egyetem vezető oktatója szerint a kifejezés azokból az időkből származik, amikor az alkalmazottak és cselédek hétvégente is dolgoztak. Cserébe viszont a hétköznapokon kaptak egy-egy szabadnapot. „Történelmileg ekkorra tehetjük annak a szokásnak az elindulását, hogy az emberek megünnepeljék a hét közepét, mert szükségük van rá, hogy kicsit kieresszék a gőzt” – mondta a professzor a BBC-nek.

Sokat segíthet a vírus alatt

Mivel a járvány elhomályosította a határt a munkanapok és a hétvégék között, ennek az északi hagyománynak a kölcsönvétele jó módja lehet annak, hogy ismét legyen valami rendszer az életedben. Segíthet is átvészelni az eseménytelen hétköznapokat.

Ez különösen örvendetes egy olyan időszakban, amikor az egészség és a boldogság prioritása minden eddiginél fontosabb – mondja Grassman.

„A munka és magánélet egyensúlyának felmérése és gondozása segít abban, hogy észben tartsuk, mi is jelenti a valódi boldogságot.”

– TESZI HOZZÁ.

„Egy kis plusz idő önmagadra, a hét közepének megünneplése a kis szombattal segíthet abban, hogy optimizmussal tekints a jövőbe. Mindig elérhető közelségben lesz valami, amit várni lehet”

A lillördag szöges ellentétben áll az észak-amerikai „Hump Day” koncepcióval, amely a hét legrosszabb napjaként (a hétfő után) tekint a szerdára. Ekkorra már kimerültél, de mégis túl sok idő van még a hétvégéig. Constanze Leineweber, a Stockholmi Egyetem Stresszkutató Intézetének egyetemi docense szerint a szerdát kis szombatnak érzékelve elviselhetőbbé válik a munkahét. Főleg most, amikor úgy tűnik, hogy napjaink szinte összemosódnak, és sosem látjuk a feladatok végét.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást