Kipróbáltam egy hónapig a mosható pelenkát: jó ez nekünk?

Kipróbáltam egy hónapig a mosható pelenkát:  jó ez nekünk?

Címlap / Életmód / Család / Kipróbáltam egy hónapig a mosható pelenkát: jó ez nekünk?

Már terhes voltam, amikor egy balatoni nyaraláson először láttam mosható pelenkát: egy barátnőm már a kezdetektől ilyet használt az akkor két hónapos kislányával. Persze, környezetbarát, nyilván a babának is jobb, mint a műanyag, de nekem erre biztosan nem lesz energiám, gondoltam magamban.

Aztán majdnem egy évvel később álltam a négy hónapos gyerekkel a pelenkázóasztal mellett, és megállapítottam, hogy holnap megint el kell menni pelenkát venni. A héten másodszor, és még csak szerda van. Persze, nem fair, hogy a kisgyerekes szülőkre hárul a világ megmentése is, gondoltam. De lássuk be, hogy nekünk a legfontosabb. És különben is, ha nem vesz részt benne MINDENKI, akkor fújhatjuk az egészet. Vettem hát egy nagy levegőt, és amikor a gyerkőc legközelebb elaludt, leültem a gép elé, és beírtam a keresőbe: mosható pelenka.

Akinek az (ökológiai) lába hatos…

Számítások szerint amíg szobatiszta nem lesz, egy kisbaba 4-6 ezer pelenkát használ el. Ha darabját 40 forintjával számoljuk, ez akkor 240 ezer forint, és ez még csak a kisebbik rossz hír: egyetlen eldobható pelenka 550 év alatt bomlik le, vagyis el lehet képzelni, hogy kisbabánk rózsaszín, puha talpacskája milyen ökológiai lábnyomot hagy maga után már a legelső években.

Mikor a klímakatasztrófa nem csak közeleg, hanem már meg is kezdődött, nem is kérdés, hogy minden eszközt meg kell ragadni a kevesebb szemét előállítására.

A mosható pelenkák világában azonban elsőre nagyon könnyű elveszni.

Aio, zsebes, csónakos, külső, belső, gyapi, prefi, tetra, bambusz, kender… Néhány óra a mosható pelenkás Facebook csoportokban, és úgy éreztem, egy féreglyukba kerültem, ami egyre mélyebbre ránt, de semmit nem tudok meg belőle. Végül a már korábban emlegetett barátnőm szánt meg, és összepakolt nekem egy csomagot, amiben mindenféle pelenkatípusból volt egy, majd postára adta, én pedig két nap múlva már a tettek mezejére is léphettem.

Ha belejössz, játék az egész

Amikor az első mosható pelenkákat kezdtem forgatni a kezemben, megállapítottam, hogy a színes, mintás, vidám, sokszor egyedi megrendelésre készülő külsők azért elég erős motivációt jelentenek az olyan bizonytalan és bizalmatlan anyukáknak, mint amilyen én voltam. A móka pedig itt nem ér véget: azon túl, hogy tényleg klassz dolog a mintás pelusok között válogatni, a mosható pelenkázást nem feltétlenül kell túlgondolni. Bár sokféle fazon és megoldás létezik, a legtöbb mosható pelenka egy külső részből és egy belső betétből áll, ami gyakorlatilag bármi lehet: vehetsz szuper bambusz betéteket kenderes turbókkal, de behajtogathatsz egy jó öreg cseh pelenkát vagy egy sima, 100 forintos kis törülközőt is, sőt vannak akik például már nem használt flanel ingekből, jobb anyagú, de nem hordott ruhákból is betétet hajtogatnak. Szabad kreatívnak lenni!

Kép: Dmarik/depositphtos.com

Attól függően, hogy a kezdő csomagodat márkás francia pelenkákból, vagy mondjuk az Aliexpress-ről rendelt kínai darabokból rakod össze, a mosható pelenkázás bekerülési költsége a 10-20 ezer forinttól a több százezerig is terjedhet, ez már csak az igényeiden és lehetőségeiden múlik. Tényleg érdemes mindent kipróbálni, nekem az egyik legkellemesebb meglepetés az egész dologgal kapcsolatban az volt, hogy mennyi mindennel lehet kísérletezni, és hogy ha az ember néhány alapot megért, utána nincsenek szabályok: azt és úgy csinálsz, ami neked és a babádnak a legjobb.

Az első szárnypróbálgatások

Ez a cikk eredetileg egy hatalmas tapasztalat-megosztó írásnak készült, ám közben eltelt egy hónap, és arra jutottam, hogy a mosható pelenkázásban semmi nagy kaland vagy bonyodalom nincs. A legelső napokban volt, hogy lepedőt kellett mosnom, részben azért, mert még nem éreztem rá, hogy tegyem be a pelenkába a betétet, részben azért, mert az anyatejes babám tud olyan dolgokat produkálni, aminek a folyását sem mosható, sem eldobható pelenka nem állítja meg.

A használt pelenkák tisztítása, amitől a leginkább tartottam, szintén nem okozott különösebben nagy nyűgöt: a pisiseket a csapnál átöblítettem, majd egy erre rendszeresített dobozban tároltam mosásig, a komolyabb foltokat mosás előtt bedörzsöltem drogáriákban 200 Ft-ért kapható marhaepe szappannal.

Az összegyűlt pelenkákat aztán minden másnap betettem a mosógépbe és egy laza mozdulattal elindítottam a szokásos programot, egy pillanatra megemlékezve anyáinkról, akik ugyanezt még kézi mosással meg a tetra pelenkák hajtogatásával, gyakorlatilag origami módszerekkel csinálták. Riszpekt.

Úgy saccolom, hogy mindennel együtt heti szinten a mosható pelenkázás körülbelül 20 percnyi többlet munkát jelent. Eleinte még csak itthon használtuk ezeket, és éjszakára, vagy ha valahová elmentünk, eldobhatót adtunk rá, de idővel ezzel is felhagytunk.

Az egyetlen igazán fontos tapasztalatom talán végül az lett a „mosizással”, hogy nem kell egyből fejjel a falnak menni. Ha valaki tart tőle, az is hatalmas dolog, ha csak részidős mosisok lesznek: gondolj bele, ha 6 ezer helyett „csak” 3 ezer pelenkát használtok el, már az is hatalmas segítség a bolygónak! De tapasztalatom szerint ahogy belejössz a dologba, úgy lesz egyre természetesebb, hogy a moshatót adod rá.

Kép: KamilaStarzyczka/depositphotos.com

Szóval jó ez nekünk?

Az egy hónapos próbaidő letelt, én pedig már nem kísérlet céljából, hanem a mindennapjaink részeként öblögetem a csap alatt a pelenkákat. Nem azt mondom, hogy ez a napom fénypontja, de hát a pelenkázás eleve nem az szokott lenni, a szülőséggel meg érdekes módon együtt jár, hogy az ember a saját gyereke „melléktermékeit” valahogy egészen egyszerűen elviseli. Én legalábbis még soha nem éreztem undort ezektől.

Bár a kiütésekkel, érzékenységgel nekünk szerencsére eddig sem volt gondunk, azt is tudom, hogy vannak, akiknek a pelenkakiütés okozta problémát is a mosható pelenka oldotta meg, az eldobhatóssal ellentétben ugyanis ebben nem műanyag, hanem laminált textil (PUL) van, ami jobban engedi lélegezni a bőrt.

Emiatt a nagy melegben is kényelmesebb viselet lehet a mosható pelenka, még ha a „csomagja” nagyobbnak is tűnik.

Szóval röviden válaszolva a jó-e ez nekünk kérdésre: igen! A mosható pelenkákkal kapcsolatban a legnagyobb bonyodalmat a kezdeti aggodalmaimon való túllépés jelentette. Amikor a tettek mezejére léptünk, kiderült, hogy a gyakorlatban minden sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik.

Ha te is belevágnál

Ha kedvet kaptál, és te is kipróbálnád a mosható pelenkákat, érdemes a típusokról, lehetőségekről tájékozódni vásárlás előtt. A többféle típus közül csak próba során tudod megtalálni, hogy melyik az, ami a számodra leginkább megfelelő – én például eleinte bizonyos voltam benne, hogy az eldobhatósok használatához leginkább hasonló Aio (all in one) pelenkák lesznek a kedvenceim, és a sima külsők használatától tartottam legjobban, ma pedig ezekért nyúlok a legtöbbször, Aio-ból pedig egyetlen darab van, és nem is tervezek többet venni.

A bolyhoska.hu vagy a temiti.hu emailes tanfolyamai lépésről lépésre magyaráznak el mindent, amit a mosható pelenkákról tudni kell, kezdve a típusoktól és betétektől, egészen a tároláson, mosáson át odáig, hogy miből hány darab kell. Érdemes innen infót gyűjteni, de emellett nagyon hasznos lehet például a Mosható pelenka piac és csevegő Facebook csoport ahol nem csak információkat találsz, de szinte bizonyosan a közeledben élő, mosizó kismamákat is, akik szívesen mutatják meg a készletüket, esetleg adnak kölcsön felpróbálásra néhány pelenkát, hogy tudd, miből érdemes neked bevásárolni. Csak aztán vigyázz – amikor rájössz, hogy mennyire könnyű kicsit zöldebben élni a mindennapokat, könnyen függővé fogsz válni te magad is!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!