Arc / Stílus

Kinyomtad a pattanásod? 10 tipp, hogy ne legyen rosszabb, a bőrgyógyászok ajánlásával

Kinyomtad a pattanásod? 10 tipp, hogy ne legyen rosszabb, a bőrgyógyászok ajánlásával

A pattanások pubertáskorunkban jelennek meg először az arcunkon és talán kijelenthetjük, hogy kéretlen jelenlétük életünk végéig elkísér minket. Ha egy nő felfedez a bőrén egyet, leküzdhetetlen vágyat érez arra, hogy kinyomja, sajnos még akkor is, mikor ezzel csak jelentősen feltűnőbbé varázsolja a bőrhibát.

Azzal, hogy piszkáljuk, nemcsak a természetes gyógyulási folyamatot gátoljuk és okozunk – szinte minden esetben – elkerülhető gyulladást, de rossz esetben még seb is maradhat az irritált pattanás után.

Egy seb begyólulása pedig sokkal tovább tart, mint egy kis pattanás felszívódása, ráadásul ha megsüti a nap, még heg is képződhet! A bőrgyógyászok tisztában vannak vele, hogy a legtöbb ember kinyomja a pattanását, ha felfedezi, ezért erre az esetre az alábbi tíz jótanáccsal szolgálnak.

Moss kezet előtte

A legtöbbször az okozza a gyulladást, hogy piszkos kézzel nyúlunk arcunkhoz. Pedig elengedhetetlen, hogy – akár pattanást nyomogatunk, akár nem – arcbőrünkhöz minden eseten csakis alaposan megmosott kézzel érjünk. 

Az arcod is tisztítsd meg

Ha hazaérünk és nekiállunk a bőrhibáinkat piszkálni, észben kell tartanunk, hogy azzal az egész nap alatt felhalmozódott szmogot, port, faggyút, kopott sminket és minden egyéb piszkot is a sebbe dörzsöljük, ami az elmúlt órákban rakódott arcunkra. Mindenképpen tisztítsd meg az arcod, jó alaposan. 

Milkos/depositphotos.com

Hidratálj

Ha kinyomtad a pattanást, töröld szárazra a helyét. Ha vérzik, nyomj rá pár percig egy papírzsebkendőt, majd kend be a területet – illetve az egész arcod – hidratáló krémmel. Figyelj oda, hogy lehetőleg gyengéd, kímélő termélet használj. 

Védd, amíg gyógyul

A kinyomott pattanás körüli bőr kifejezetten sérülékeny a következő pár napban, ezért ügyelj arra, hogy arra a területre ne kenj hámlasztó hatású termékeket és semmiképpen ne érje bőrradír sem. Még a C-vitaminos krémek is irritálhatják ilyenkor. 

Ne piszkáld tovább

Ugyan nagy a csábítás, hogy pár nap múlva még egy kicsit nyomkodj rajta, de ezt már mindenképpen álld meg. Főleg akkor, ha a seb már varas, hiszen ha azt lekaparod, megmaradhat a heg. 

Fedd le a területet

Gyorsabban gyógyul a pattanás helye, ha szilikon-tartalmú krémekkel kened be, hiszen azok serkentik a kollagéntermelést. Az is megteszi, ha a hidratáló krémedből teszel rá egy pöttyöt, így legalább azt is könnyebben megállod, hogy hozzáérj és piszkáld. 

Védd a Naptól

Ezt már mindenkinek tudnia kellene, mégis mindig ki kell hangsúlyozni. Az arcra minden nap legalább 30 faktoros fényvédő krémet kell kenni, ha elmegyünk otthonról – igen, még télen is, hiszen akkor is lehet erős az UV sugárzás – és ha van egy sebünk, vagy pattanásunk, ez pláne fontos. A napfény hatására ugyanis gyógyulás után hiperpigmentáció, azaz a bőr elszíneződése jelentkezhet. 

AllaSerebrina/depositphotos.com

Próbáld meg megelőzni a további pattanások kialakulását

Olykor – főleg a menstruáció előtti napokban – minden nő arca kipattogzik és pár pattanás megjelenése még nem a világ vége. Amennyiben viszont rendszeresen sok jelenik meg az arcon és miután elmúlnak, nyomuk marad, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt. Ma már rengeteg készítmény van, ami hatékonyan küzd az akné ellen, amit érdemes kipróbálni.

Vedd figyelembe az étkezést és hormonokat

Ha mindig váratlanul jelennek meg a pattanások, lehet, hogy ételallergia áll a háttérben, ezért érdemes arra is odafigyelni, hogy mit ettél a „kirügyezés” előtt. Ha az arcod alsó részén jelennek meg csak a kiütések, előfordulhat, hogy hormonális gondok állnak a háttérben. 

Minőségi kozmetikumokkal kezeld az arcod

Nem állítjuk, hogy csak a méregdrága kenceficék a jók, de érdemes odafigyelni ilyenkor, hogy hypoallergén, vagy minimum érzékeny bőrre kifejlesztett, kímélő termékekkel gyógyítsd a bőröd. Ha bizonytalan vagy, a gyógyszertárban segítenek, mit használj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást