A zeller valószínűleg egyike azon ételeknek, amelynek már a nevével is ki lehet kergetni a világból – de legalábbis a konyhából – a gyerekeket. Talán mi is így voltunk ezzel fiatalabb korunkban, sőt, talán még most is kételkedünk benne, hogy ízlene nekünk, pedig számtalan felhasználási lehetősége mellett rengeteg jótékony hatása is van, így mindenképp érdemes beiktatnunk az étrendünkbe. Mutatjuk, hogyan!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/4 Csupa-csupa vitamin
Az utóbbi időben egyre gyakrabban bukkan fel az üzletek zöldséges pultjain az úgynevezett zellerszár, amit gyakran szárzellerként, halványító zellerként vagy angolzellerként is szoktak emlegetni. A legtöbbünknek talán a filmekből ismert Bloody Mary koktél jut eszünkbe róla, pedig nemcsak koktélokhoz lehet fogyasztani, sőt! A zellerszár rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, tele van kalciummal, A-, B-, C- és K-vitaminnal, de van benne bőven magnézium, foszforsav, kálium és folsav is.
Rengeteg rostot tartalmaz, viszont roppant kevés kalóriát, így tökéletes kiegészítője bármely diétának is. Mivel nemcsak a rost, de a víztartalma is magas, így jó hatással van az emésztésre, jót tesz a gyomor- és bélpanaszokkal, székrekedéssel küzdőknek. Persze mint a legtöbb esetben, a túlzott fogyasztással a zellernél is vigyázni kell, hasmenés esetén kifejezetten kerülendő. A zeller emellett gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír, így segít abban, hogy a szervezetünk megszabaduljon az káros anyagoktól, megtisztuljon. Segíthet csökkenteni az ízületi- és izomfájdalmat és a bél- és gyomorpanaszok okozta gyulladt bőrnek is jót tesz.